Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Jak na grilovačku, po které nebudete mít výčitky?

Udržet balanc mezi vysněnou postavou do plavek a dobrotami z rozpáleného grilu je pro každého z nás velká letní výzva. Rozhodně ale není potřeba si pohoštění z grilu odpírat, stačí dodržet pár jednoduchých rad a přistupovat ke stravování vyváženě. Vaše tělo vám poděkuje.

1. Čistý gril je základ
Před každým použitím zbavte gril nečistot z předchozího opékání. Z připečených částí jídla se totiž často stává popel, tedy nebezpečný karcinogen. Abyste tomu předešli, můžete využít alobal či hliníkový tácek.

2. Suroviny vybírejte pečlivě
Je velký rozdíl v tom, jaký druh masa si pro grilování vyberete. Místo uzenin volte libové maso a ryby, které se navíc grilují velmi rychle. Dbejte na správnou teplotu při opékání, ve středu masa by měla být 70 °C, a to alespoň po dobu 10 minut.

3. Objevujte nové chutě
Jděte s dobou a zkoušejte ochutnávat novinky na trhu. Například rostlinné alternativy na gril se staly oblíbenou volbou nejen při grilování a ve vyváženém jídelníčku mají své místo. Pokud máte rádi výzvy, přidejte na gril také ovoce. Skvěle chutná například ananas, banán nebo hruška.

4. Dopřejte si zeleninu – čerstvou i z grilu
Otestujte, jak vám chutná například grilovaná cibule, paprika, lilek či kukuřice. Na stole by neměla chybět ani čerstvá zelenina či salát. Právě zelenina je nejen důležitým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, ale také antioxidačních látek.

5. Nezapomeňte na pitný režim
Nejen v teplých dnech je důležité pohlídat si, kolik tekutin vypijete. Vašemu tělu nejvíce prospěje voda s kousky ovoce a bylinkami nebo domácí ledový čaj.

Portobello Caprese burgery
Určitě to znáte. Plánujete grilovačku pro přátele, ale nevíte, jaké jídlo připravit, abyste se zavděčili všem. Jeden si hlídá postavu, další nejí maso a jiný se zase vyhýbá zelenině. My jsme pro vás našli ideální průsečík. Připravte jim low-carb vegetariánský burger v žemli z Portobello hub. Po burgerech se jen zapráší a vy se zavděčíte nejen vegetariánům, ale i milovníkům masa, kteří vyzkouší zase něco nového.

Ingredience na 4 porce:
2 balení Garden Gourmet Sensational Burger
8 hub Portobello
2 rajčata
1 sáček rukoly
1 mozzarella
4 lžičky pikantního červeného pesta
Několik lístků bazalky
Sůl a pepř

Postup:
Nejprve začněte tím, že si v kuchyňském robotu vytvoříte červené pesto (viz TIP) nebo ho kupte již hotové. Zeleninu opláchněte a očistěte. Jednu papriku si nakrájejte na tenké plátky. Na plátky nakrájejte také rajčata a mozzarellu. Z Portobello hub odřízněte stonky.

Rozehřejte si gril a následně na něm opečte Garden Gourmet Sensational burgery podle pokynů na obalu. Když jsou hotové, odstavte je na okraj grilu (například na kousek hliníkové fólie), abyste je udrželi v teple.

Klobouky Portobello houby opečte na grilu z obou stran a okořeňte solí a pepřem.

Můžete začít servírovat! Čtyři kousky Portobello hub, které vám poslouží jako základna pro burgery, umístíte na talíř. Na každý kousek rozložte rovnoměrně rukolu, Garden Gourmet Sensational Burger, plátek mozzarelly a rajčete.

Navrch dejte pikantní červené pesto, ozdobte lístky bazalky a okořeňte červeným pepřem. Všechny připravené burgery přikryjte dalšími čtyřmi Portobello houbami a můžete podávat.

TIP: Domácí pikantní červené pesto
Budete potřebovat: 150 g sušených rajčat (sklenice), 100 g pečené nebo grilované papriky, 4 červené chilli papričky (bez semínek), 1 lžíce piniových oříšků, 2 stroužky česneku, 25 g parmazánu nebo veganského strouhaného sýra a extra panenský olivový olej. Všechny ingredience rozemelte do jemna v kuchyňském robotu. Při mletí postupně přilévejte olivový olej a v případě potřeby dochuťte solí.

Zdroj a foto: Garden Gourmet

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *