Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Recept na Bulgogi Bowl a kotlíkový koláč

Vyzkoušejte unikátní recepty na rostlinné dobroty, jež vytvořila autorka kuchařek Slovegán a uznávaná veganská food blogerka, Nikoleta Kováčová. Recepty přímo demonstrují fakt, že i ryze masové pokrmy lze připravit na rostlinný způsob, aniž by jim to ublížilo na chuti, ba naopak.  

Bulgogi Bowl, což v překladu znamená „ohnivé maso“, i když v našem případě se opět nejedná o maso, ale o Rostlinné mleté od Good Calories, to lze využít všude tam, kde bychom běžně pracovali s klasickým mletým.

Jedná se o „Kuřecí“ kotlíkový koláč, který tradičně sestává z masových náplní, my však předkládáme náplň rostlinnou, a to Rostlinný gyros á la kuře od Good Calories, který se skvěle uplatní například i v tortillách, s rýží anebo v salátu.

Bulgogi Bowl
Bulgogi, v překladu „ohnivé maso“, pochází z Korejského poloostrova, kde jej běžně najdete v luxusních restauracích, ale i v supermarketech. Dnes si však představíme rostlinnou obdobu tohoto populárního pokrmu, který si snadno připravíte i doma a na masovou variantu, tak možná zapomenete úplně. Autorkou receptu je respektovaná veganská food blogerka Nikoleta Kováčová, známá také jako „Surová dcerka“.

Suroviny:
1 PL sójové omáčky
15 g třtinového cukru
½ ČL gochujang čili pasty anebo srirachy
15 g sezamového oleje
2 stroužky česneku
40 g (nashi) hrušky
½ ČL sečuánského pepře
2 PL řepkového oleje
1x Good Calories Rostlinné mleté

Suroviny na korejský okurkový salát:
1 okurka
Sůl dle chuti
2 PL sójové omáčky
1 PL sezamového oleje
1 PL čili oleje
1 stroužek česneku
1 PL sezamových semínek

Možné přílohy:
Jasmínová rýže, brokolice, ředkvičky, avokádo, limetka, koriandr a sezamové semínko

Postup:
V misce smíchejte sójovou omáčku, třtinový cukr, čili pastu, sezamový olej, prolisovaný česnek, nastrouhanou (nashi) hrušku a namletý sečuánský pepř. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte do zlatova Good Calories Rostlinné mleté. Když už je křupavé, přilijte marinádu a všechno spolu 5 minut vařte, aby se chutě Bulgogi spojily. Mezitím nakrájejte okurku na menší hranolky a pořádně osolte. Nechte je 15 minut odstát, aby pustily šťávu. Následně je dobře osušte a zalijte sójovou omáčkou, sezamovým olejem, čili olejem, prolisovaným česnekem a posypte sezamovým semínkem. Hotové Bulgogi podávejte s jasmínovou rýži, okurkami na korejský způsob a další zeleninou dle vaší chuti. Nikoleta Kováčová doporučuje brokolici vařenou na páře, avokádo, ředkvičky a limetku na zakápnutí.

„Kuřecí“ kotlíkový koláč (chicken pot pie)
Kotlíkový koláč lze připravit mnoha způsoby a v náplních se meze také nekladou. Tradičně sestává z těch masových, avšak dnes si představíme rostlinnou variantu, která je chutná a přesto zdravá. Autorkou receptu je respektovaná veganská food blogerka Nikoleta Kováčová, známá také jako „Surová dcerka“.

Suroviny na 4 porce:
3 PL řepkového oleje
½ cibule
4 stroužky česneku
½ ČL sušeného tymiánu
½ ČL sušeného rozmarýnu
4 listy šalvěje
2x balení Good Calories Rostlinný gyros á la kuře
2 mrkve
150 g brambor typu B
100 g žampionů
400 ml zeleninového vývaru
100 ml sójové smetany na vaření
Sůl
Pepř
60 g hrášku
4 PL kukuřičného škrobu
100 ml vody
200 g vegan listového těsta

Postup:
Na pánvi rozehřejte olej a zhruba 5 minut opékejte na kostičky nakrájenou cibuli, dokud nezměkne. Následně přidejte prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn a nasekané listy šalvěje. Vše společně ještě minutu opékejte, dokud se koření nerozvoní. Good Calories Rostlinný gyros á la kuře můžete natrhat na ještě menší kousky. Mrkev a brambory nakrájejte na kostičky. Žampiony rozkrojte nejprve na polovinu, a potom nakrájejte na plátky. Všechno přidejte na pánev a krátce poduste. Po 3-4 minutách dušení podlijte zeleninovým vývarem a sójovou smetanou. Přidejte pepř a sůl (podle chuti a slanosti vašeho vývaru). Směs uzavřete pod pokličku a vařte, dokud nezměknou brambory. Závěrem přidejte hrášek a kukuřičný škrob rozmíchaný ve vodě, na zahuštění. Takto vytvořenou směsí naplňte zapékací mísu. Vrch překryjte listovým těstem, které jemně potřete olejem a propíchejte vidličkou. Koláč pečte zhruba 30 minut na 200 stupňů, dokud těsto nezezlátne.

Foto: archiv Good Calories

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *