Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Začala topná sezóna. Přinášíme tipy, jak ušetřit  

Ranní mrazíky a chladnější denní teploty už pomalu, ale jistě přicházejí a začínáme si doma topit.  Podle vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu, která upravuje pravidla pro vytápění, začíná topná sezóna už 1. září a končí 31. května následujícího roku. Pokud je ale počasí chladnější, je možné přivádět teplo do bytových domů i mimo toto stanovené období. Takový případ nastává, když teplota dva dny po sobě nepřesáhne 13 °C a podle vývoje počasí nelze předpokládat, že třetí den tuto hranici přesáhne. V našich podnebných podmínkách tak máme topnou sezónu po většinu roku.

Minulá topná sezóna byla v Česku přibližně o dva týdny delší a o něco chladnější než ta předchozí. Průzkum Teplárenského sdružení nicméně ukazuje, že spotřeba tepla i přesto meziročně klesla v průměru o 6 až 11 procent. Lze předpokládat, že i letos budou Češi hledat cestu, jak hospodárně naložit s energiemi a ušetřit.

V poslední letech roste popularita nízkoenergetických a pasivních domů, u kterých se už při výstavbě myslí na to, aby svým obyvatelům poskytly co největší energetickou úsporu. „V novostavbách obvykle nejsou škvírky, kudy by teplo utíkalo, jako je tomu například ve starších budovách se špaletovými okny. V případě nízkoenergetických a pasivních domů jsou navíc využívány speciální vrstvené izolace, systémy moderních energeticky šetrných technologií nebo zelené střechy sloužící jako další izolační vrstva,” vysvětluje Petr Valeš, specialista na zdravé bydlení z JRD.

I pokud ale člověk nežije v nízkoenergetickém nebo pasivním domě, existuje hned několik způsobů, jak předejít tepelným ztrátám. V bytovém domě na rozdíl od rodinného domu běžným obyvatelům obvykle odpadá povinnost dělat revizi komínů a kotlů. O tu se stará společenství vlastníku jednotek, nebo představenstvo bytového družstva. Přesto se vyplatí některé věci zkontrolovat. Nejlépe už v létě ověřte funkčnost termostatických hlavic, ujistěte se, že vám dobře těsní radiátory a odvzdušněte je. V bytových domech to lze většinou provést pouze v nejvyšším patře, kde se na topných tělesech nacházejí odvzdušňovací ventily.

Někteří lidé s vidinou snížení spotřeby tepla vypínají topení, když odchází z bytu. Jenže poté, co se vrátí, otáčí termostatické hlavice na maximum, aby interiér zase vytopili. Jedná se o zásadní a velmi častou chybu. Během doby, kdy jsou mimo domov, se totiž extrémně ochladí stěny a následně je náročné rychle znovu dosáhnout požadované teploty.

Další tip se týká správného větrání. Zavřená okna brání výměně vzduchu a v důsledku toho v místnosti narůstá koncentrace oxidu uhličitého, který může způsobovat únavu, bolesti hlavy nebo pálení očí. Nicméně nemá smysl topit a zároveň mít celý den otevřenou ventilaci kvůli čerstvému vzduchu. Větrání by mělo být krátké a intenzivní – ideální je vytvořit průvan, aby se místností prohnal čerstvý vzduch, ale stěny se nestihly ochladit. Pomoci v tomto případě mohou i již dříve zmiňované energeticky šetrné technologie, jako je například řízené větrání s rekuperací tepla. „Vzduchotechnická jednotka s rekuperací se stará o průběžnou výměnu vzduchu. V interiérech je tudíž neustále čerstvý vzduch, a to bez nutnosti větrat. Tím pochopitelně snižujete náklady na vytápění,” vysvětluje Petr Valeš z JRD s tím, že obecně větrání v interiérech způsobuje zhruba polovinu tepelných ztrát.

V neposlední řadě se vyplatí zkontrolovat – obzvláště u starších bytů – okenní a dveřní rámy, zda jimi někde netáhne. Pokud zjistíte, že dobře netěsní, pokuste se problém co nejrychleji vyřešit. Posloužit vám mohou samolepící izolační pásky nebo těsnící dveřní kartáče, které seženete v hobbymarketu za pár korun.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *