Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Čeští šéfkuchaři Radek David, Tomáš Frištenský a Lukáš Sedláček oslnili Ameriku a vyhráli prestižní měděný kastrol

Přední čeští šéfkuchaři Radek David, Tomáš Frištenský a Lukáš Sedláček dobyli Ameriku. Jejich pětichodové menu porotce z Americké kulinářské federace doslova uchvátilo a ve Filadelfii zaslouženě získali měděný kastrol za vítězství v Aramark Culinary Excellence 2023. „Máme obrovskou radost. Naše jídla ocenili techničtí a degustační komisaři i naši soupeři. Bylo vidět, že jsme všechny překvapili. Myslím, že rozhodly naše dlouholeté zkušenosti z restauračních provozů,“ uvedl Radek David, kreativní šéfkuchař společnosti Aramark ČR, která je největším poskytovatelem firemního stravování u nás.

Radek David, Tomáš Frištenský a Lukáš Sedláček uspěli v souboji proti těm nejlepším a nejtalentovanějším kuchařům, kteří do finále postoupili z lokálních soutěží z celých Spojených států. Do prestižní kulinářské soutěže přitom byli nominováni poprvé v historii jako jediný mezinárodní tým díky perfektním výkonům v soutěži Chef´s Cup v Chile. „I proto jsme cítili velké břemeno a odpovědnost. Proti šesti vybraným týmům z USA jsme tam vlastně reprezentovali celý svět. O to víc nás těší, že jsme se s tím tak dobře popasovali,“ řekl Tomáš Frištenský.

Účastníci finále soutěže měli ve Filadelfii pouhé čtyři hodiny na to, aby porotcům naservírovali pětichodové degustační menu. Na jeho přípravu museli využít jak předem stanovené, tak do posledního momentu tajné ingredience, tzv. mystery basket. „Šlo o celkem šestnáct surovin, o kterých jsme předem nic nevěděli. Obsah mystery boxu nás docela překvapil. Za prvních třicet minut jsme museli vymyslet celé menu a na nic nezapomenout. O to byla ta soutěž těžší a o to sladší je také to vítězství,“ usmíval se Lukáš Sedláček.

Všechny suroviny z mystery basketu musely v menu sehrát významnou roli. „Z hlavních bílkovin to byla vepřová kotleta a platýs, z doplňkových bílkovin sardinky, uzený jazyk a perlička, ze zeleniny fava fazolky, barevná řepa, růžičková kapusta a salát, jako ovoce granátové jablko a dýně, dále škrob nebo mouka, což byly v našem případě kroupy a také ještě makadamové ořechy, bourbon, tvrdý sýr a kozí mléko. To nás zaskočilo nejvíc a chvíli jsme váhali, kam s ním. Nakonec jsme ho zakomponovali do dezertu,“ popsal Radek David.

Profesionálně vyškolení porotci z Americké kulinářské federace hodnotili zejména celkovou prezentaci kuchařů, načasování, kuchařské dovednosti, pracovní prostor i způsob využití jednotlivých surovin. Vedle chuti posuzovali také kreativitu, kompatibilitu ingrediencí, vůni, texturu nebo nutriční vyváženost. „Náš tým šlapal perfektně. Jediný problém byl, že jsme si vylosovali kuchyň, která byla asi 15 metrů od té hlavní, kde ležely suroviny a veškeré vybavení, takže jsme se docela naběhali,“ shodli se čeští šampioni, kteří zároveň obdrželi zlaté medaile.

Vítězné menu:

  • CEVICHE Z PLATÝSE A SARDINEK, TATARÁK Z PEČENÝCH PAPRIK, PAPRIKOVÝ KEČUP A BAZALKOVÁ MAJONÉZA
  • MIX SALÁTŮ, PEČENÁ BAREVNÁ ŘEPA, PRSO PERLIČKY, GRANÁTOVÉ JABLKO A VINAIGRETTE ZE SHERRY OCTA
  • DÝŇOVÁ POLÉVKA SE ZÁZVOREM, UZENÝ JAZYK, KROUPY A KORIANDROVÝ OLEJ
  • VEPŘOVÉ KARÉ, BRAMBOROVÉ PYRÉ, MRKEV, PEČENÁ CIBULE, FAVA FAZOLKY, RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA, OMÁČKA Z VÍNA MARSALA A BERNSKÁ ESPUMA
  • ČOKOLÁDOVÁ PANNA COTTA S KOZÍM MLÉKEM, CREMEUX ZE SLANÉHO KARAMELU S VANILKOU, CRUMBLE, POMERANČE A POMERANČOVÁ OMÁČKA S BOURBONEM

Zdroj a foto: www.aramark.cz  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *