Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Děti

Nová kampaň „Poslouchejme děti, když s námi mluví” neziskové organizace Nevypusť duši chce dospělým pomoci porozumět dětem

Nezisková organizace Nevypusť duši představuje novou kampaň zaměřenou na podporu otevřené a citlivé komunikace mezi dospělými a dětmi. Reaguje tím na fakt, že až 70 % dětí se bojí říct si o pomoc při prožívání duševních obtíží.

Kampaň bude společně se sbírkou na Darujme.cz zahájena 13. listopadu 2023 a jejím cílem je vybrat finanční prostředky na tvorbu nového produktu, který vytvořili odborníci a odbornice na dětské duševní zdraví: sadu karet pro podpůrný rozhovor. Tyto karty mají pomoci všem rodičům a dospělým efektivně komunikovat s dětmi. Vzniklé karty organizace plánuje šířit ve školách, které se svými workshopy navštěvuje.

„Na kartičkách náš tým pracoval několik měsíců, testovali jsme je s dětmi i s dospělými. Chceme je dostat všude, kde jsou potřeba – k rodičům, do škol, do volnočasových center. K tomu potřebujeme pomoc od každého, komu záleží na tom, aby se děti měly s námi dospělými na světě dobře a cítily se jako naši parťáci”, vysvětluje záměr kampaně ředitelka Nevypusť duši Bára Pšenicová.

Péče o dětské duševní zdraví je třeba více, než kdy jindy. Aktivity Nevypusť duši dlouhodobě podporuje Nadace Kooperativy.

Nevypusť duši ve své kampani vychází z vlastních výzkumných dat, která ukazují, že až 70 % dětí a mladých lidí se  bojí říct si o pomoc ze strachu, že budou odmítnuty a nevyslyšeny. Osvětové video, které je součástí kampaně, slouží jako zdroj inspirace pro rodiče, vyučující a všechny, kteří jsou dětem blízcí a podporuje je v aktivním naslouchání dětem, když mají něco na srdci.

Partnerem kampaně se stala Nadace Kooperativy, která s Nevypusť duši dlouhodobě spolupracuje. Nadace Kooperativy, která s Nevypusť duši spolupracuje od roku 2021, finančně pokryla náklady spojené s výrobou videa. Tato spolupráce podtrhuje jejich společný závazek, kterým je rozsáhlá a včasná podpora duševního zdraví spolu s prevencí duševních onemocnění dětí a mladých lidí v České republice. Veronika Valentová, která v Nadaci Kooperativy zaštiťuje spolupráci s nadačními partnery, o kampani říká: “Jako máma i jako člověk, který je často v kontaktu s neziskovým sektorem vnímám stále větší potřebu prevence duševního zdraví. A kdo jiný by měl děti podpořit a vyslyšet, když ne rodiče? Často je pro nás ale složité se na děti napojit a správně reagovat, myslím že hlavně proto, že nás samotné to nikdo nenaučil. A děti to zkouší, ale když to s námi nejde, tak to vzdají. Těším se na podpůrné karty a určitě je doporučuji nejen rodičům, ale všem dospělým, kteří pracují s dětmi.”

Dospělí se často bojí, že něco udělají špatně. Nemusí v tom ale být sami

Bára Pšenicová, ředitelka Nevypusť duši, říká: „Od dětí víme, že se často nechtějí svěřovat dospělým – třeba ze strachu, že jim stejně nebudou rozumět. Dospělí by přitom chtěli být dětem oporou, ale neví jak nebo se bojí, že udělají něco špatně. Proto bychom jim chtěli dodat odvahu a kompetence k tomu, aby dokázali děti vyslyšet. Často stačí jen jednoduchá otázka, kterou zvládne každý. Proto děkujeme všem z vás, kteří se rozhodnou podpořit vznik našich karet a spolu s námi tak pomohou vytvořit svět, ve kterém jsou všechny děti vyslyšeny.”

Nevypusť duši věří, že citlivá komunikace je klíčem k lepšímu porozumění, respektu a podpoře dětí ve všech aspektech jejich života. Kampaň „Poslouchejme děti, když s námi mluví” je pro všechny výzvou, aby se k této snaze přidali.

Zdroj: http://poslouchejmedeti.cz, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *