Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🐣 Velikonoce

Velikonoční nádivka podle Pavla Berkyho

Upečte si s Pavlem Berkym tradiční velikonoční nádivku.

Doba přípravy: 30 minut + 50 minut pečení
Náročnost: 1
Počet porcí: ke sdílení

Suroviny:
500 g bílého toustového chleba
300 g uzené kýty
300 ml smetany ke šlehání
150 g másla
100 g mladých kopřiv
7 vajec
30 g petrželové natě
3 šalotky
sůl
bílý pepř
1 PL rostlinného oleje
1 PL vepřového sádla
muškátový oříšek

Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Toustový chléb nakrájejte na malé kostky, rozložte na plech a dejte na 10-12 minut péct. Pozor, aby se chléb nespálil. Po upečení plech z trouby vytáhněte a nechte chléb zcela vychladnout. Teplotu v troubě snižte na 160 °C.

Kopřivy zbavte tvrdých stonků, poté spařte ve vroucí vodě a nakonec zchlaďte ve studené vodě. Vyždímejte a nasekejte najemno. Petrželovou nať také nasekejte najemno a kýtu nakrájejte na malé kostičky. Vejce rozdělte na žloutky a bílky.

Šalotky oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte asi 1 PL oleje a šalotku orestujte dozlatova.

Do větší mísy dejte opečené kousky chleba. Přilijte horkou smetanu, rozpuštěné máslo, nasekané kopřivy, petrželovou nať, orestovanou šalotku, kostky uzené kýty a žloutky. Osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Rukami směs dobře promíchejte a nechte asi 15 minut uležet.

Mezitím z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně, velice jemně ho zapracujte do odpočaté nádivkové směsi. Rukami to jde nejlépe 🙂.

Formu vystelte pečícím papírem a ten ještě ideálně lehce vymažte rozpuštěným sádlem. Dejte do ní připravenou nádivkovou směs, jemne ji utlačte a pečte v rozehřáté troubě (160 °C) asi 50-60 minut. Po upečení je důležité nechat nádivku ve formě odpočívat alespoň 15 minut. Poté ji můžete z formy vyklopit a servírovat.

Zdroj a foto: Pavel Berky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *