Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Bylinkářka radí: Příznaky alergie pomůže zkrotit kopřiva, heřmánek nebo tinktura z žampionu

Alergie postihují až 30 % dospělé populace a 40 % dětí na celém světě, což z nich činí jedno z nejrozšířenějších chronických onemocnění současnosti. Projevují se širokou škálou příznaků, od mírného svědění a zarudnutí až po závažnější reakce, jako jsou potíže s dýcháním nebo anafylaktický šok. Nejčastějšími spouštěči alergií jsou pyl, prach, zvířecí srst, plísně a některé potraviny.

Alergie jsou rostoucím globálním problémem, který se týká stále většího počtu lidí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se počet alergiků za posledních 50 let dramaticky zvýšil. Tento nárůst je často přičítán nezdravému životnímu stylu, znečištění ovzduší a změnám ve stravovacích návycích. V Evropě je nejběžnějším typem alergie pylová, která postihuje až 20 procent populace.

Dlouhodobé zanedbávání alergických příznaků může trvale poškodit zdraví. U pacientů se může rozvinout astma, chronická rýma nebo ekzémy. Neustálé podráždění imunitního systému navíc oslabuje odolnost těla proti jiným nemocem. Proto je důležité alergie řešit, a to nejen léky, ale i preventivními a podpůrnými opatřeními.

Bylinky a další přírodní prostředky, které mají přirozené protizánětlivé a antihistaminické vlastnosti, mohou být v boji proti alergiím velmi účinné. Přírodní léčba často nabízí šetrnější alternativu k chemickým lékům a pomáhá posilovat celkové zdraví organismu.

Podívejte se, jaké bylinky a přírodní přípravky lze pro zmírnění alergických příznaků využít.

Kopřiva dvoudomá
Kopřiva je jednou z nejznámějších bylin využívaných při léčbě alergií. Obsahuje přírodní antihistaminika, která mohou pomoci snížit produkci histaminu, což je látka zodpovědná za alergické reakce. Kopřivový čaj nebo extrakt může výrazně zmírnit příznaky sezónní alergie, jako je senná rýma. Podporuje léčbu bronchiálního astmatu, působí antirevmaticky a močopudně.

Žampion
Tinktura z žampionu může být užitečným prostředkem v boji proti alergiím. „Působí jako přírodní antibiotikum a ničí bakterie. Působí hlavně proti kožním a průduškovým alergiím,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Heřmánek pravý
Heřmánek je známý pro své protizánětlivé a uklidňující vlastnosti. Při inhalaci heřmánkového výluhu nebo pití heřmánkového čaje mohou jeho účinné látky pomoci zmírnit zánět dýchacích cest a uklidnit podrážděnou sliznici. Heřmánek navíc působí relaxačně a může přispět k uvolnění organismu.

Grep
Grapefruit je vynikající pro udržení mikrobiologické rovnováhy v těle a může pomoci snížit reakce z přecitlivělosti. „Usnadňuje nastolení mikrobiologické rovnováhy. Pomáhá organismu v boji proti výskytu bakterií, virů a plísní,“ říká Jarmila Podhorná.

Máta peprná
Máta peprná obsahuje mentol, který pomáhá uvolnit ucpané nosní dutiny a zmírnit dýchací obtíže spojené s alergiemi. Pití mátového čaje nebo inhalace mátových výparů může být účinným způsobem, jak si ulevit od příznaků alergické rýmy.

Černý rybíz
Černý rybíz je bohatý na vitamíny a antioxidanty, které podporují imunitu a zlepšují zdraví kůže. Dá se užívat ve formě čaje a sirupu nebo v koncentrované formě v tinktuře. „Jde o vynikající antialergikum. Černý bez se používá při senné rýmě, ekzému nebo astmatu. Stimuluje činnost nadledvin a posiluje imunitu. Působí také proti zánětům a otokům,“ vysvětluje bylinkářka.

Lesní bez hroznatý
Lesní bez zvyšuje imunitu a působí protizánětlivě. Má podobné protialergické účinky jako černý rybíz. Zlepšuje stav nemocných při sklerodermiích a systémových onemocněních.

Penízovka sametonohá
Pomáhá zlepšit stav a funkci slinivky, zlepšuje ischemickou chorobu srdeční a všechny druhy ekzémů.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *