Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Česko slaví další obrovský hudební úspěch! Ještě mu nebylo osmnáct a už zazářil v prestižní americké Carnegie Hall

Je mu teprve sedmnáct let, studuje ve 2. ročníku na Konzervatoři Pardubice a nyní zazářil v prestižním koncertním sále Carnegie Hall v New Yorku. Řeč je o klarinetistovi Matějovi Asahina Kotalovi, který má za sebou již nyní ve svém mladém věku řadu českých i mezinárodních ocenění.

Jen malý zlomek českých umělců mělo možnost vystoupit v jednom z nejvýznamnějších koncertních sálů na světě, ve Carnegie Hall v New Yorku.  Nyní Česko slaví další obrovský hudebních úspěch! Na prknech tohoto prestižního sálu vystoupil sedmnáctiletý klarinetista Matěj Asahina Kotal, student pardubické konzervatoře, který studuje ve třídě svého otce Jiřího Kotala, klarinetisty Národního divadla v Praze.

„Byla to paráda, děkuji! Zahrát si na takto významných pódiích, kde účinkují světoví muzikanti, je pro mě něco neskutečného a jsem za to velmi vděčný – děkuji moc za pozvání!“ neskrývá své nadšení mladý klarinetista, který v Carnegie Hall zahrál celou Sonatinu pro klarinet a klavír H. 356 od Bohuslava Martinů.

Matěj Asahina Kotal si své hudební vzdělání obohatil studiem na mezinárodních klarinetových kurzech v Ostravě či v Brně. V roce 2022 byl pozván na klarinetový masterclass v rámci festivalu Pražské jaro a také na masterclass s profesorem Wenzlem Fuchsem z Berlínské filharmonie v rámci festivalu Dvořákova Praha. V roce 2023 byl nominován na Talentissimo v rámci festivalu Zlatá Pecka.

„Mnozí čeští umělci již vystupovali ve slavné Carnegie Hall. Někteří byli pozváni významnými dirigenty, nebo orchestry, jiní díky iniciativě Čechů, žijících v USA, další vydali i značné sumy peněz, aby na tuto metu vůbec dosáhli, ale muzicírovat zde jako vítěz mezinárodní soutěže ještě před dovršením osmnácti let? To se povedlo jen Matějovi Asahina Kotalovi z pardubické konzervatoře, účastníkovi loňského Talentissima festivalu Zlatá Pecka,“ chválí Matěje herečka a přední česká opěrní pěvkyně Dagmar Pecková, která v Carnegie Hall zazářila dokonce dvakrát.

Nejvýznamnější ocenění Matěje Asahina Kotala:
– Mládí a Bohuslav Martinů – 1. cena a absolutní vítěz (2022, Polička)
– Celostátní soutěž ZUŠ – 1. cena a absolutní vítěz (2022, Praha)
– 18th International Clarinet Competition Saverio Mercadante – 2. cena (2022, Itálie)
– 20th International Clarinet Competition Cittá di Carlino – 1. cena (2022, Itálie)
– 2nd Sava Dimitrov International Clarinet Competition – 2. cena (2023, Bulharsko)
– 5th Silverstein Clarinet Contest – 2. cena (2023, USA)
– 24th OSAKA International Music Competition – 2. cena (2023, Japonsko)
– 9. Interpretační soutěž Pardubické dechy – 1. cena a absolutní vítěz (2023, Pardubice)
– Mládí a Bohuslav Martinů – 1.cena a Cena za nejlepší interpretaci Sonatiny B. Martinů (2024, Polička)

Zdroj a foto: NetwIN production

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *