Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Lidé chtějí zpět studánky, ze kterých se dá pít!

Do posledního červencového dne mohli lidé v rámci projektu Živé studánky posílat své hlasy studánkám, které si podle jejich názoru nejvíce zaslouží odbornou renovaci. 

Až do posledních chvil hlasování probíhal mezi příznivci studánek napínavý souboj o vítězství. V některých krajích se studánky na prvním místě průběžného pořadí vystřídaly během posledního dne hned několikrát.

Na stránkách www.zivestudanky.cz nakonec dalo svůj hlas vybrané studánce celkem téměř šest tisíc lidí a 1180 z nich se u studánky také vyfotografovalo. „Je vidět, že především lidé z okolních komunit se o tu „svoji“ studánku, alespoň tímto způsobem, rádi zasadili a začali se o osud studánek ve svém okolí zajímat. To byl přesně náš cíl, který se podařilo naplnit nad naše očekávání,“ říká Michal Vávřil marketingový manažer značky Toma. Známá značka balených pramenitých vod celý projekt Živé studánky iniciovala. „Voda Toma Natura pramení hluboko v Adršpašsko-teplických skalách a je natolik čistá, že ji stáčíme přímo do lahví, aniž by ji bylo třeba jakkoliv upravovat. Mluvíme o ní jako o „živé“ vodě. A protože živá voda život dává, přišla nám zcela přirozená myšlenka, že na oplátku budeme vracet život vodě tam, kde to sama potřebuje,“ vysvětluje Vávřil.

Ještě ve druhé polovině minulého století se počet studánek na našem území odhadoval až na deset tisíc. V současnosti jich uvádějí statistiky Národního registru pramenů a studánek (NRPS) už jen méně než pět tisíc. Některé studánky zmizely kvůli změnám v krajině, jiné se ztratily nebo zpustly jen z toho důvodu, že se o ně neměl kdo starat. Před nedostatkem zásob vody v přírodě varují odborníci v poslední době stále častěji. Tento problém se nevyhýbá ani menším vodním zdrojům jako jsou studánky, které byly v minulosti typickým a lidmi oblíbeným prvkem české krajiny.

„Zájmem veřejnosti o studánky a počtem hlasujících jsme byli příjemně překvapeni. Proto jsme se rozhodli, že podpoříme i renovaci studánek, které sice skončily v hlasování na druhém místě, ale získaly v soutěži přes tisíc hlasů,“ doplňuje Michal Vávřil z Tomy. Kromě vítězných studánek v šesti krajích se dočká pomoci i studánka Rozárka ve středočeském Zbečně, Bočská studánka v Karlovarském a studánka Pod Novým hradem v Jihomoravském kraji.

V příštím roce by měl výběr a renovace studánek opět ve spolupráci s odborníky z Českého svazu ochránců přírody pokračovat i v dalších krajích České republiky.

Vítězné studánky v jednotlivých krajích:
Karlovarský kraj: Barochova studánka, Prameny
Liberecký kraj: Studánka v Zeleném dole, Rozumov
Praha & Středočeský kraj: Květnická studánka, Květnice
Královéhradecký kraj: Studánka Horní Maršov, Horní Maršov
Jihomoravský kraj: Studánka Vrbovec, Brno – Bystrc
Zlínský kraj: Černá studánka, Malá Lhota

Tip redakce:
Mobilní aplikace Elements Catch the Badge vám umožní najít kdekoliv v České republice nejbližší studánku, pramen nebo vodní zřídlo. Hravou formou poznáte své okolí a můžete sbírat nejen vodní element.

Jeden myslel na “Lidé chtějí zpět studánky, ze kterých se dá pít!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *