Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Technologie

5 tipů, jak z vašich fotek udělat příběh

Svět kolem nás je plný úžasných příběhů a zachytit je v hledáčku fotoaparátu zajímavým způsobem je umění. Světoznámí fotografové a porotci soutěže Huawei Next-Image 2020 si pro vás připravili několik tipů, jak tyto příběhy co nejlépe zachytit. Povedené snímky pak můžete až do konce července přihlásit do soutěže Next-Image, jenž je otevřená pro každého.

1) Naučte se vyprávět obrazem
Obraz je podobně jako text označován za výraz kultury a dokáže specifickým způsobem zachytit příběhy a emoce obsažené v určité scenérii. Obraz dokáže danou situaci popsat mnohem jasněji než text, a proto je nesmírně důležité, aby si tuto skutečnost fotograf uvědomoval, přizpůsobil tomu kompozici snímku a tím vytvářel příběh, který chce popsat. I když to na první pohled může vypadat složitě, existuje mnoho způsobů, jak si můžete celý postup zjednodušit a s fotoaparátem či smartphonem v ruce psát příběhy. Tajemství profesionálních fotografů z poroty soutěže Huawei Next-Image jsou vám k dispozici a je jen na vás, kdy je vyzkoušíte a o své výtvory se podělíte v rámci této fotografické soutěže a třeba se i vy stanete jedním z nejlepších fotografů na světě.

2) Zachyťte autentické emoce
U portrétů je potřeba si uvědomit, jaká je vaše perspektiva, zda jste účastníkem na scéně nebo zda ji jen pozorujete. V prvním případě pořizujete snímky v přímém kontaktu s objektem a z vaší vlastní perspektivy. V opačném případě se do kompozice nezapojujete a pouze z povzdálí sledujete, jak se příběh vyvíjí. Nezáleží na tom, jaký přístup si vyberete, nejdůležitější je zachytit svůj objekt autenticky. Dejte si na čas a dejte svému subjektu čas se otevřít a zaměřujte se na jeho emoce. Pamatujte si, že stačí správný přístup a trocha nadšení pro lidské emoce. „Klíčovým prvkem dobrého portrétu je trpělivost, schopnost počkat si na chvíli, kdy se ukáže osobnost subjektu. Najít správné pozadí a nasvícení také vyžaduje trochu cviku. Osobně čekám na nestřežený okamžik a snažím se zachytit, jaké je být mým subjektem,” říká Steve McCurry, fotoreportér a autor fotoportrétu Afghánská dívka.

3) Najděte nový úhel pohledu
Při fotografování může nový úhel pohledu udělat z obyčejného snímku něco neobvyklého a úplně tím změnit příběh, který se za scénou skrývá. Seznamte se s možnostmi focení v různých denních dobách a vyzkoušejte si, jak se změní příběh vašeho snímku v závislosti na změnách v nasvícení scény. Je to až kouzelné. Možná že právě vám přinese focení v noci nebo v jiných náročných světelných podmínkách pozornost veřejnosti a náklonnost členů poroty Huawei Next-Image. „Kreativita pro mě vždy byla nejen způsobem, jak si užívat a obohatit svůj život, ale také způsobem jak přežít. Přináší mi totiž motivaci pohlížet věci, které mi přináší moje budoucnost v osobním i uměleckém životě. Doufám, že tento přístup bude lidem připomínat, že mají využívat všechny dostupné zdroje k tomu, aby vytvořili dílo, které nepovažovali za realizovatelné,” řekla Elizaveta Porodina, umělkyně, fotografka a klinická psycholožka.

4) Nebojte se vytvořit napětí
Nejdůležitějším prvkem při tvorbě příběhu je jeho vyvrcholení. Zaměření se na jeden prvek fotografie – zajímavou texturu, jasnou barvu, nebo na detaily, které nejsou na první pohled zřejmé – může vyvolat v divákovi velmi silné emoce. Vyplatí se znát jednotlivé funkce fotoaparátu Huawei a zkoušet při focení různé perspektivy. Snímky pořízené z dálky za pomoci přiblížení, makrosnímky nebo neotřele rámované pohledy mohou vytvořit vrchol příběhu, který vyústí ve vítězný snímek v v Huawei Next-Image. „Makrosnímky vám ukážou úplně nový rozměr vašeho domu. Rostliny a jídlo jsou světem úžasných textur, které můžete zkoumat do sytosti,“ řekl Reuben Krabbe, fotograf přírody a extrémních sportů.

5) Inspirujte ostatní
Ty nejlepší příběhy dokážou sdílet důležitá poselství a chceme se o nich dozvědět co nejvíce. Díky fotografii se můžeme na tyto příběhy podívat, a navíc je dokážeme vyprávět i postupně. Pokud si vyberete fotoreportáž, dejte si záležet, aby měla jasné téma a také inspirativní prvky, které udrží divákovu pozornost. „Své příběhy vyprávím vizemi a výklady příběhu v mé hlavě, ale všechno je nakonec v rukách diváků. To oni uvažují nad mojí tvorbou a vytváří si vlastní příběhy na základě svých prožitků. Nebo alespoň doufám, že je k tomu inspiruji,” řekla Karolina Henke, módní a umělecká fotografka.

Soutěžte s Huawei Next-Image Awards 2020
Pokud se vám podařilo pořídit ideální snímek, je čas pustit se do akce. Snímek můžete poslat do soutěže ve zvolené kategorii soutěže Huawei Next-Image 2020 a stát se tak inspirací pro celý svět. Nezapomeňte, že své příspěvky můžete posílat do 31. července do 18:00.

Podrobnosti o Huawei Next-Image Awards 2020:
Do soutěže se mohou zapojit všichni majitelé chytrých telefonů Huawei a v jejím rámci hledat krásy života ve svém okolí. Soutěž probíhá ve dvou kolech, československém a celosvětovém a jakmile se přihlásíte, vaše snímky budou k dispozici celém světu.

Vaše snímky můžete do soutěže posílat v pěti kategoriích:

  • Široko daleko: Fotoaparátem chytrého telefonu pořiďte snímky skrytých krás v různých perspektivách, ať jste venku nebo uvnitř.
  • Magická noc: Zachyťte zábavné okamžiky v noci nebo ve špatně osvětleném prostředí. Přeneste kouzlo okamžiku a popusťte uzdu své fantazii.
  • Chuť žít!: Obraz řekne více než tisíc slov – využijte ho ke sdílení emocí a inspirace, kterou čerpáte z každodenním životě.
  • Tváře: Experimentujte s identitou a silou portrétní fotografie. Zachyťte tváře vašich nejbližších.
  • Vyprávěj příběh: Sérií fotografií vyjádřete emoce nebo vás vlastní příběh. Příběh musí obsahovat 3 – 9 obrázků.

Každý účastník může vyhrát v globální soutěži následující ocenění:

  1. Hlavní cena: Fotograf roku (3 vítězové)
  • 10 000 dolarů z NEXT-IMAGE Creation Fund (před zdaněním)
  • HUAWEI P40 Pro (8 GB + 256 GB, náhodná barva)
  • Elektronické osvědčení o udělení ceny
  1. Vítězové v jednotlivých kategoriích (15 vítězů)
  • 1 000 dolarů z NEXT-IMAGE Creation Fund (před zdaněním)
  • HUAWEI P40 Pro (8 GB + 256 GB, náhodná barva)
  • Elektronické osvědčení o udělení ceny
  1. Finalisté (50 oceněných)
  • HUAWEI P40 Pro (8 GB + 256 GB, náhodná barva)
  • Elektronické osvědčení o udělení ceny
  • Zvláštní uznání (5 oceněných)
  • HUAWEI P40 Pro (8 GB + 256 GB, náhodná barva)
  • Elektronické osvědčení o udělení ceny

Československé národní kolo
V národním Československém kole soutěže Next Image mohou účastníci vyhrát celkem 5x špičkový smartphone HUAWEI P40, vždy jeden pro vítěze každé kategorie. Pro druhé a třetí umístěné jsou připraveny dárkové balíčky. Do celkové globálního finále postoupí dohromady 10 snímků, 2 snímky z každé kategorie.

Podrobnosti o soutěži NEXT-IMAGE 2020 a možnosti, jak se zapojit najdete na oficiálních stránkách (https://gallery.consumer.huawei.com).

Teď už vám nezbývá nic jiného než vzít váš chytrý telefon Huawei a pustit se do toho.

Zdroj: https://gallery.consumer.huawei.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *