Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🎄 Vánoce

Vánoční pečení s džemem

Připravte se na vánoční pečení s džemem Hamé.

Linecké hvězdičky
Linecké hvězdičky jsou vánočním evergreenem, který na štědrovečerní tabuli neodmyslitelně patří. Užijte si proto sváteční tradice se vším všudy a mlsejte.

Ingredience na 1 kg lineckého těsta:
470 g hladké mouky
150 g cukru moučka
5 g Vanilkového cukru Vitana
310 g másla
1 vejce
½ lžičky Citrónové kůry Vitana
2 g Kypřicího prášku Vitana
Linecká směs Hamé

Postup:
Do prosáté mouky zamíchejte kypřicí prášek a citrónovou kůru. Povolené máslo utřete s cukrem moučkou, vanilkovým cukrem a vejci. Nakonec zamíchejte mouku. Těsto nechte odležet 1 hodinu v lednici. Těsto vyválejte na plát a vykrajujte hvězdičky. Do poloviny hvězdiček vypichujte středy, poté je dejte péct na 180 °C dozlatova. Vychladlé hvězdičky se středy pocukrujte. Plné hvězdičky pomažte Lineckou směsí Hamé a přiklopte pocukrovanou hvězdičkou.

Kolečka s marmeládou
Blíží se nejkrásnější období v roce – Vánoce. Ať už plánujete péct vánoční cukroví s rodinou či kamarády, vánoční kolečka s marmeládou by na vaší sváteční tabuli neměly chybět.

Ingredience na 500 g lineckého těsta:
230 g hladké mouky
70 g cukru moučka
3 g Vanilkového cukru Vitana
150 g másla
½ vejce
¼  lžičky Citrónové kůry Vitana
1 g Kypřicího prášku Vitana
Meruňkový Extra džem Hamé

Postup:
Do prosáté mouky zamíchejte kypřicí prášek s citrónovou kůrou. Povolené máslo utřete s cukrem moučkou, vanilkovým cukrem a vejci. Nakonec zamíchejte mouku. Těsto nechte odležet 1 hodinu v lednici. Těsto vyválejte na plát a vykrajujte kolečka. Nechte krátce zapéci na 180 °C. Než kolečka dostanou zlatavou barvu, vyndejte je z trouby. Poté si připravte třené linecké těsto, které nastříkáte malou řezanou trubičkou po obvodu kolečka. Dopečte při 170 °C. Vychlazené polotovary ocukrujte a střed vyplňte Extra džemem Hamé.

Ingredience na 500 g třeného lineckého těsta:
225 g hladké mouky
60 g cukru moučka
1 Vanilkový cukr Vitana
190 g másla
2 žloutky (30 g)
2 g Citrónové kůry Vitana

Postup:
Máslo nahřejte na 25 °C (na kašičku). Mouku si nahřejte ve vyhřáté a vypnuté troubě. Šlehejte s cukrem moučkou do hladkého krému. Přidejte žloutek, citrónovou kůru a vanilkový cukr. Nakonec ručně přisypejte nahřátou mouku na 25 °C. Těsto si naplňte do sáčku s řezanou trubičkou a stříkejte na předpečená kolečka.

Máslová vánočka
Dopřejte si sváteční snídani s šálkem dobré kávy nebo čaje a zakousněte se do lahodné máslové vánočky. Její příprava vás bude bavit a výsledek stojí za to.

Ingredience na 650 g těsta na vánočku:
100 g másla
1 Sušené droždí Vitana
150 ml mléka
500 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g cukru
1 Cukr s mandlovou příchutí Vitana
1 žloutek
1 lžička Citrónové kůry Vitana
25 g rozinek
20 ml rumu
25 g sekaných mandlí
50 g mandlí na posypání
1 rozšlehané vejce na potření
Jahodový Extra džem Hamé

Postup:
Připravíme si kvásek z vlažného mléka, droždí, části mouky a části cukru. Rozinky namočíme v rumu. Z vyběhlého kvásku, žloutků, rozpuštěného másla, zbytku cukru, mouky a soli zaděláme hladké těsto. Po prohnětení přidáme zbytek surovin. Rozinky s mandlemi nemícháme příliš dlouho, aby se neroztrhaly v těstě. Těsto necháme vykynout, mezitím ještě nejméně 2x znova promícháme. Těsto rozdělíme na 9 dílů. Dolní část zapleteme ze čtyř pramenů, střední část ze tří a horní část ze dvou pramenů. Vánočku před pečením necháme znovu dostatečně a dlouze vykynout. Pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a pečeme dozlatova na 160 – 170°C.

Zdroj a foto: Hamé

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *