Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

ZábavaZvířata

Zoo Praha se morseovkou rozloučí s tapírem Morsem. Odjíždí do Norimberku!

Již tuto sobotu 25. září se mohou návštěvníci Zoo Praha stylově rozloučit s tapírem čabrakovým Morsem, jehož novým domovem se od příštího týdne stane německá Zoo Norimberk. Mladý samec dostal v loňském roce jméno po vynálezci morseovky Samuelu F. B. Morseovi. I rozloučení bude probíhat v Morseově abecedě a zpráva o tapírově odchodu do nové zoo bude odvysílána do celého světa.  

Samec tapíra čabrakového byl v loňském roce pokřtěn u příležitosti Světového dne tapírů a Dne Morseovy abecedy. Dnes jeho srst sice již nezdobí tečky a čárky, ale rozloučení s ním bude opět unikátní akcí spojenou právě s morseovkou. Návštěvníci budou mít možnost se v sobotu seznámit s tajemstvím komunikace v morseovce, ale také mohou našemu samci na cestu do Zoo Norimberk napsat vzkaz. Přesně v 10.00 pak bude probíhat odvysílání zprávy o jeho stěhování.

Chov tapírů čabrakových v zoologických zahradách je opravdovou raritou. V Evropě se aktuálně nachází jen více než čtyřicet jedinců a dva pražští tapíři a zároveň rodiče Morse – Indah s Nikem – jsou jedni z mála tapírů čabrakových v České republice. Rozhodně nejde o běžný odchov, v evropských zoo se narodí v průměru čtyři mláďata ročně. Zoo Praha se v novodobé historii zapojila do Evropského chovného programu (EEP) tapírů čabrakových v roce 2010.

Program na sobotu 25. září:
10.00 Odvysílání zprávy o odchodu Morse v Morseově abecedě do světa

10.00–13.00 Workshop Morseovy abecedy – zkušený radista a sběratel telegrafů a radiotelegrafů zasvětí návštěvníky do tajů Morseovy abecedy a představí přístroje na její vysílání

10.00–16.00 Komentovaná setkání u tapírů čabrakových v každou celou hodinu

10.00–16.00 Výtvarní dílna u výběhu tapírů čabrakových. Napište mladému tapírovi vzkaz či přání

Inspirací pro jméno a využití Morseovy abecedy byla nápadná černobílá kresba připomínající čárky a tečky, se kterou se mláďata tapírů rodí. Zpráva o křtu mladého samce byla tehdy do světa odvysílána prostřednictvím morseovky, teď se stejně Zoo Praha se samcem i rozloučí před jeho cestou do Německa. Dnes již Morse ze Zoo Praha zdobí dospělá srst. Samec je teprve druhým odchovaným mládětem tohoto vzácného a ohroženého lichokopytníka. Jeho novým domovem se stane Zoo Norimberk.

Zdroj a foto: Miroslav Bobek, Petr Hamerník, Zoo Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *