Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🎄 Vánoce

Sladké RAW Vánoce

Léty osvědčené tradiční recepty na cukroví jsou bezesporu výtečné, avšak ne vždy jdou ruku v ruce s různými alternativními způsoby stravování či naší snahou upravit si jídelníček tak, aby nám bylo co nejlépe. Možná proto vás tento rok osloví ‚cukRAWví‘. Za vyzkoušení určitě stojí!

RAW, tedy syrový
Základem raw cukroví jsou především oříšky, semínka, ovoce – nejčastěji sušené, kakaové máslo, kokosový olej a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudeme sahat po mléku, másle ani vajíčkách. Suroviny budeme nejčastěji upravovat mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Navíc ušetříme čas, pravidelná kontrola plechu v troubě nám u většiny receptů odpadá. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do 42 °C, abychom během přípravy nepřišli o všechny důležité živiny.

Náročnost přípravy?
Příprava raw cukroví je rychlovka, zdánlivě zdržuje pouze namáčení a sušení oříšků a semínek. Je to však o plánování, stačí ráno po probuzení zalít hrnek oříšků vodou a večer scedit a dát přes noc usušit. Při přípravě tradičního cukroví bývá časté i uždibování syrového těsta, které je později pro naše tělo spíše zátěží. „I v tomto je výhoda raw cukroví. Při přípravě raw cukroví můžete i v mezifázích uždibovat neustále, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné na rozdíl od mouky, másla a syrových vajec,“ říká Stanislav Petříček z bistRAWveg, www.bistrawveg.cz.

Co tedy přidat do nákupního košíku?
Raw cukroví obsahuje pouze tělu prospěšné tuky, nebudete se po něm cítit přeslazení a nemusíte mít strach z přebytečných kil navíc. Naopak! Suroviny, které pro cukroví budete potřebovat, jsou jedině zdraví prospěšné. Díky nim vás kousky cukroví i více zasytí a nesníte jich ani tolik.

• Oříšky – nejčastěji kešu, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kokos. Ořechy jsou zdrojem bílkovin, esenciálních zdravých tuků, minerálů a vitamínů.
• Semínka – chia, lněná, slunečnicová, sezamová či maková. Jsou zdrojem omega 3,6 a 9 mastných kyselin, minerálů, vitamínů, bílkovin a antioxidantů.
• Obiloviny – například pohanka. Je skvělý zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů. Takové cukroví i zasytí.
• Kakao z nepražených kakaových bobů. Zdroj antioxidantů, minerálů a zdravých tuků.
• Zdravé tuky – panenský kokosový olej, kakaové máslo, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen, že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do tukových zásob těla.
• Sušené plody – rozinky, datle, meruňky, švestky. Poslouží jako zdroj přírodního cukru a zdravé energie, ale i jako zdroj minerálů a vitamínů.
• Směs koření a bylinek pro tu správnou vánoční chuť a vůni.

A co když se přeci jen o Vánocích neovládneme? Jak pomoci našemu trávení? 
Spousta z nás si mylně namlouvá, že právě vánoční svátky jsou příležitostí, kdy povolit finance, ale i opasky. Tak tomu určitě není. Ano, můžete si dopřát pestřejší jídelníček, dovolit si více sladkého či o sklenku s přáteli navíc. Ale určitě se vyhněte bezhlavému přejídání s výmluvami na svátky. Snažte se stravování udržet v rovnováze. Konec konců sváteční jídelníček si můžete dopřát kdykoli během roku, takže proč najednou zkonzumovat vše v rámci pár dnů. Ne nadarmo právě o svátcích končí spousta z nás s bolavými žaludky či podrážděnými žlučníky u lékařů. „Trávení prospívá především vláknina. Zlepšuje zažívání, urychluje peristaltiku střev, podporuje hubnutí, snižuje riziko vysokého krevního tlaku, obezity, cukrovky a podobně.  Jejím bohatým zdrojem je například zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné pečivo,“ radí Stanislav Petříček z bisRAWveg.

Ovoce a zeleninu preferujte především lokální a sezónní. Tedy například dýně, jablka, hrušky, červenou řepu, ředkvičky, špenát. Mimo vhodné potraviny správnému trávení prospěji i zdravější návyky. Tedy pravidelný jídelníček, pestrá strava, pravidelný pitný režim. Vždy jezte v klidu, nikdy ne ve shonu a nehltejte. Každé sousto dobře rozžvýkejte.

Naopak se snažte z jídelníčku vyřadit těžká tučná jídla – ta zpomalují trávící proces, v žaludku zůstávají mnohem déle a způsobují zácpu, tedy například červené maso, grilované či smažené pokrmy. Snažte se omezit i alkohol.

Raw bezlepkové marokánky
SPOTŘEBIČE:
mixér, sušička
SUROVINY na cca 32 ks:

  • lískový oříšek předem namočený a usušený (16 g)
  • mandle předem namočené a usušené (56 g)
  • slunečnice předem namočená a usušená (8 g)
  • sušená meruňka nesířená (40 g)
  • rozinka nesířená (40 g)
  • kokosový cukr (1,5 lžíce = 22,5 ml)
  • banán (160 g oloupaný)

POLEVA

  • kakaové máslo (52 g)
  • agáve sirup tmavé (necelá 1 lžička)
  • kakao (20 g)

POSTUP:
Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy. Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy. Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady. Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse. Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42°C. Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.

Raw marcipánové hvězdičky
SPOTŘEBIČE: mixér nebo kuchyňský robot
SUROVINY na cca 32 ks:

  • kešu rozmixované na mouku (95 g)
  • mandle předem namočené, oloupané, usušené a rozmixované na mouku (95 g)
  • bio agáve sirup nebo javorový sirup či kokosový sirup (3,5 lžíce)
  • kakaové máslo roztavené (4 lžičky)
  • kokosový cukr rozmixovaný na moučku (2 lžíce)
  • mořská sůl (špetička)

POSTUP:
V míse smíchejte suché suroviny. Přidejte sladidlo a máslo a vytvořte těsto. Vtlačte ho do silikonových formiček libovolných tvarů a dejte do lednice ztuhnout. Servírujte na sváteční stůl před konzumací.

Badyánové knoflíčky
SPOTŘEBIČE: robot, sušička
SUROVINY NA cca 32 ks:

  • sušené datle, předem namočené (75 g)
  • mandle, předem namočené u usušené (100 g)
  • rozinky nesířené, předem namočené (125 g)
  • pekanový ořech předem namočený a usušený (90 g)
  • skořice mletá (0,5 lžičky)
  • vanilkový protein (0,75 lžíce)
  • badyán mletý (1 lžička)
  • kokos jemný sušený (20 g)
  • goji/kustovnice a mandle (na zdobení)

POSTUP:
V robotu s “S” nožem rozsekat mandle a pekany na jemnou směs, vysypat do mísy. V robotu zpracovat na pastu scezené rozinky a datle, skořici, protein a badyán, přidat společně s kokosem do mísy k ořechům, promíchat a rukami zpracovat v kompaktní hmotu. Vytvarovat 12 g kuličky, zatlačit do středu mandli nebo goji a dát sušit na 42 °C na 3 hodiny.

Kávová srdíčka
SPOTŘEBIČE: robot, sušička
SUROVINY NA cca 22 ks:

  • sušené datle, předem namočené (113 g)
  • kokos jemný sušený (50 g)
  • vlašský ořech, předem namočený a usušený (75 g)
  • meruňka nesířený MERUŇKA NESÍŘENÁ SUŠENÁ, MĚKČÍ, NAKRÁJET NA DROBNÉ KOUSKY (35 g)
  • káva mletá – 100% arabica s oříškovým tónem, min. aciditou, brazilská (6 g)
  • kokosové máslo, ze sušeného kokosu, jemně ve vodní lázni roztavené (200 g)
  • kakaové máslo, ve vodní lázni roztavené (60 g)
  • agáve sirup světlý (25 ml)

POSTUP:
V mixéru postupně rozmixovat kokos a vlašské ořechy na mouku (pozor, ať nepustí tuk), dát do mísy. V mixéru rozmixovat scezené datle s kousky meruněk a mletou kávou, přidat do mísy k ořechům a rukami zpracovat směs v kompaktní hmotu. Těsto dát na 30 min. do lednice. Mezi fóliemi vyválet z těsta placku silnou 0,5 cm, vykrojit srdíčka a ty rozložit na mřížku sušícího plátu. Srdíčka dát sušit na 42 °C na 4 hodiny. Z tekutého kokosového másla, roztaveného kakaového másla a agáve sirupu smíchejte polevu. Polevou potřít z ledničky vychlazená srdíčka a nechat ztuhnout v lednici.

TIP: CukRAWví – raw bezlepkové cukroví až k vám domů
Pokud si s přípravou cukroví nechcete dělat starosti, objednejte si jej až k vám domů. Pestrá kolekce 10 druhů raw vegan bezlepkového cukroví plná živin a zdravých tuků nejen na Váš vánoční sváteční stůl. Je výživné, plné bílkovin, minerálů, vitamínů a zdravých tuků a navíc dostatečně zasytí. Zároveň je bez lepku, rafinovaného cukru, bílé mouky, trans tuků, laktózy a „éček”. Pochutnejte si! K objednání osobně bistRAWveg v OC Plaza Liberec nebo online  liberec.bistrawveg.cz či www.scuk.cz/rawveg.

Zdroj a foto: www.bistrawveg.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *