Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

3 tipy, jak se neztrapnit před milovníkem vína

Návštěva vinárny a degustace vína patří mezi příjemně strávené chvilky. Co ale dělat, když se ve víně tolik nevyznáte a čeká vás první rande ve vinárně nebo schůzka s kamarádem vinařem? Spolu se someliérem Petrem Hubeným z Tesca vám přinášíme tři tipy, jak se u vína neztrapnit. A na závěr připojujeme dvě zajímavosti, se kterými můžete zazářit při konverzaci s vinnou tematikou.

Co je „tiché víno“?
Možná už vás někdy znejistěl dotaz someliéra, zda si dáte víno šumivé či tiché. Jak se ale v těchto pojmech vyznat? „Název tichá vína se používá nejčastěji při soutěžích nebo výstavách vína. Vína máme šumivá či perlivá a vína, která nešumí, tedy tichá. Oproti těm perlivým nebo šumivým neobsahují bublinky. Nepatrné množství bublinek pak mohou obsahovat vína mladá,“ popisuje someliér Petr Hubený.

Jak správně uchopit sklenici s vínem?
Pozvednout sklenici s vínem zvládne asi každý z nás, ale jak ji uchopit správně a reprezentativně, tak jak praví etiketa? „Sklenici bychom měli držet vždy za stopku kvůli udržení správné teploty, která je pro dané víno stěžejní. Pokud byste sklenici drželi v její horní části, víno by se mohlo zbytečně zahřívat, čímž by se mohla ohrozit jeho chuť a kvalita,“ vysvětluje someliér ze společnosti Tesco. Druhým důvodem jsou nechtěné otisky a šmouhy. „Pokud držíte sklenici za její tělo, může to na ní zanechat otisky prstů, což působí velmi nespolečensky,“ doplňuje.

Jak vybrat tu správnou sklenici na víno?
Buďme upřímní, kdo doma někdy nepil víno ze skleničky na vodu nebo třeba z pohárku na aperitiv? Volba sklenice je ale důležitá pro opravdový prožitek z kombinace chutí a vůní. „Bílé víno podáváme nejlépe ve sklenici, která má tělo ve tvaru otevřeného tulipánu, jedná se o užší a protáhlejší tvar. Tuto sklenici můžete také použít na víno růžové. U červeného vína volíme sklenici o dost objemnější, která má široké hrdlo. Sklenici naplňujeme zhruba do jedné třetiny její velikosti, abychom s vínem mohli dobře zakroužit,“ říká k rozdílu someliér. Vína šumivá a dezertní se podle someliéra pijí ze sklenic nazývaných flétny a píšťaly.

Věděli jste, že existuje fobie, kvůli které budete mít strach z vína?
Ano, tato nemoc se jmenuje oenofobie. Pro milovníky dobrého vína zajisté noční můra, pro některé bohužel dennodenní realita. Lidé s takovou fobií víno bohužel nikdy neochutnají, dokonce je to pro ně ta nejhorší představa.

Znáte historii „ťukání si“ sklenicí při přípitku?
Asi každý z nás už zažil slavnostní přípitek vínem, při kterém jste si ťukli sklenicí, navázali oční kontakt a něco si popřáli. Historie přípitku sahá až do období starého Říma, kdy se ťukalo sklenicí tak silně, že se část obsahu přelila do druhé sklenice. Tento akt se považoval za symbol důvěry, že jste do své sklenice nepřimíchali jed. V dnešní době už je otrava jedem velmi nepravděpodobná a z přípitku se stala spíše hezká tradice spojená s oslavami a s přáním dobrého zdraví.

Tipy na kvalitní tuzemská vína, která najdete v hypermarketu
Tesco Finest Ryzlink vlašský
Suché bílé víno sytější zlaté barvy. Ve vůni jsou typické tóny žlutého ovoce a sušených bylinek. Chuť je širší a bohatá, s citrusovou kyselinkou a dlouhou dochutí. Teplota podávání je 10-12°C. Víno je vhodné podávat k zeleninovým jídlům. Hodí se také k rybám či jemným paštikám. Cena 159,90 Kč

Tesco Finest Zweigeltrebe Rosé
Suché růžové víno, jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr. Elegantní vůně třešní a švestek, která se promítá do chutě a nadchne vás již od prvního doušku tohoto půvabného rosé. Teplota podávání 7-10°C. Víno je vhodné kombinovat s mořskými plody, rybami, měkkými sýry a těstovinami či zeleninovými jídly. Cena 159,90 Kč

Tesco Tramín červený
Víno citronové barvy, ve kterém je kořenitá vůně podpořena tóny květů růží a pomerančové kůry. Chuť je lahodná a harmonická, s jemným zbytkovým cukrem. Víno se skvěle hodí k uzeným rybám či dezertům. Cena 119,90 Kč

Tesco Frankovka
Víno višňové barvy. Vůně peckového ovoce a třešňových povidel. Chuť bohatá a vyzrálá, s uhlazenými taniny a stopou hořké čokolády v dochuti. Víno je vhodné k dušenému hovězímu na kořenové zelenině a k srnčím medailonkům. Cena 119,90 Kč

Zdroj a foto: Tesco

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *