Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Nezapomínejte na mléčné výrobky! Zařaďte je do jídelníčku a připravte si chutné a výživné svačinky

Jaro je v plném proudu, vše kvete, je plné energie, a tak se jistě spousta z nás zamýšlí nad tím, jak našemu tělu v tomto období dopřát to nejlepší, abychom byli plní sil. Na přípravu složitých jídel mnohdy nezbývá moc času (vždyť venku je tak krásně!). Vsaďte proto na rychlé a snadné recepty, jež vás nejen zasytí, ale navíc dodají tělu dostatek energie i potřebné živiny.

Jako základ lahodných svačinek, po kterých můžete sáhnout, když vás během dne přepadne pocit hladu, skvěle poslouží mléčné výrobky. Ať už jde o mléko, sýry, či jogurty, produkty z mléka zkrátka v životě člověka hrají důležitou roli – jsou totiž významným zdrojem vápníku, bílkovin a řady vitamínů. Jednoduchých receptů, které z nich můžeme připravit, existuje celá řada, a proto rozhodně stojí za to se do jejich přípravy pustit!

Při výběru surovin se vyplatí dbát na kvalitu, kterou vám zaručí produkty pocházející z ekologického zemědělství, kde je chov zvířat navíc podřízen vysokým nárokům na tzv. animal welfare. Chovaná zvířata žijí v co nejpřirozenějších podmínkách, v pohodě a v souladu s přírodou, kdy je samozřejmostí přístup na pastvu a volná prostranství mimo stáje. Jednoduše řečeno, když nakupujete mléčné výrobky v bio kvalitě, děláte tím něco nejen pro sebe, přírodu a naši budoucnost, ale také pro hospodářská zvířata.

Více informací o ekologickém zemědělství a biopotravinách se dozvíte na myjsmebio.cz. Pro bio kvalitu se vydejte třeba na nejbližší ekofarmu, kterou najdete na lovime.bio a kamprobio.cz. Pakliže se rozhodnete pro klasický supermarket nebo e-shop, zaměřte se na balení výrobku a hledejte označení logy biozebry či biolistu.

Bílý jogurt s ovocem a granolou
Suroviny:
1 ks bio bílého jogurtu
1 lžíce bio medu
špetka bio skořice
hrst čerstvého nebo sušeného bio ovoce
3 lžíce granoly

Postup:
Bílý jogurt smíchejte se skořicí a medem. Dno sklenice naplňte jogurtem, posypte vrstvou granoly a přidejte ovoce. Postup ještě jednou opakujte a podávejte vychlazené.

Bylinkový dip se zeleninou
Suroviny:
150 g bio krémového sýra
50 g bio bílého jogurtu
hrst bio bylinek (pažitka, bazalka, petrželka)
lžička bio dijonské hořčice
1 stroužek bio česneku
citronová šťáva a kůra z bio citronu
drcené bio chilli
sůl, bio pepř

Postup:
V misce důkladně promíchejte krémový sýr, bílý jogurt, hořčici a vymačkanou citronovou šťávu. Česnek oloupejte a prolisujte, citronovou kůru nastrouhejte a spolu s nasekanými bylinkami a špetkou chilli přidejte do směsi. Dochuťte solí a vše opět dobře promíchejte. Hotový dip dejte vychladit do ledničky a podávejte s nakrájenou zeleninou.

Pomazánka z kozího sýra s pažitkou
Pokud zrovna nepatříte mezi příznivce klasického kravského mléka, nezoufejte. V dnešní době můžete vybírat i z alternativ a sáhnout třeba po mléce ovčím nebo kozím. Na jaře je navíc ke koupi těchto dobrot ten nejlepší čas. Navštivte proto nejbližší ekofarmu a připravte si výtečnou pomazánku z kozího sýra s pažitkou.

Suroviny:
150 g bio čerstvého kozího sýra
150 g bio krémového sýra typu lučina
lžíce bio smetany na vaření
bio pažitka
2 lžičky bio medu
2 lžičky bio vinného octa
bio olivový olej
sůl, bio pepř

Postup:
Kozí sýr, lučinu a smetanu smíchejte a osolte podle chuti. Vmíchejte polovinu nasekané pažitky, směs přendejte do mísy a uhlaďte stěrkou. V misce prošlehejte med, vinný ocet a olej. Pomazánku posypte zbylou pažitkou, pepřem a zakápněte zálivkou. Nechte vychladit v ledničce a podávejte s čerstvým pečivem.

Tip na závěr: Pro výborné ovčí sýry v bio kvalitě vyrazte například na Biofarmu Šonov na Broumovsku. Více informací najdete zde. Pokud patříte mezi milovníky kozích sýrů, navštivte Farmu Mlsná koza, kde si určitě přijdete na své. Informace hledejte zde.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *