Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Na čarodějnice místo buřtů zeleninové špízy a na prvního máje k puse i kus koláče

Oslavy prvního máje a tzv. čarodějnic letos vychází na víkend, a tak to vypadá na sobotu a neděli plnou dobrého jídla a zábavy. Pokud přemýšlíte, jak si hody ozvláštnit, máme pro vás dva netradiční tipy. Malá ochutnávka; nejdříve zdravě a chutně, ke konci nadýchaně a sladce.

Čarodějnice jsou událost, kterou si bez ohně nejspíš nedokážeme představit. Dříve se věřilo, že oheň má ochranou moc proti temným silám. Dnes má pro nás tato událost význam společenský. Scházíme se s přáteli, sousedy či rodinou a nad ohněm opékáme špekáčky. Co takhle letos menu trochu odlehčit? Rozehřejte gril a připravte si výborné zeleninové špízy. Jsou lepší nejen pro vaše zdraví, ale i pro vaši peněženku.

První máj je čas lásky, a ačkoliv bychom své polovičce měli svou přízeň dávat najevo častěji než jen na Valentýna a první máj, je to přece jen hezká příležitost, udělat pro svého partnera něco hezkého. A abyste dlouho nemuseli vymýšlet co, vybrali jsme pro vás recept na obrácené plněné koláče, který je osvědčený po generace. Pokud bude hezké počasí, můžete si je s sebou zabalit do krabičky, dát do tašky společně s lahví dobrého pití a vyrazit s partnerem na piknik a lov kvetoucí třesně.

Vegetariánské špízy ochucené bylinkami
Suroviny:
2 ks cukety
2 červené cibule
2 červené papriky
1 ks lilku
60 ml oleje
šťáva z ½ citronu
1 lžička sušeného oregana Vitana
1 lžička sušeného tymiánu Vitana
1 lžička mleté cibule Vitana
1 lžička soli Vitana mlýnek
½ mletého pepře Vitana mlýnek
špejle

Postup:
Cukety a lilek nakrájíme na silná kolečka, papriky a cibuli na kousky velké asi 2,5 cm. Na předem namočené špejle, alespoň 20 minut, střídavě napichujeme zeleninu. Zeleninu na špejli pomažeme marinádou. Špízy grilujeme na středně rozehřátém grilu – cca po 6 minutách je otočíme a grilujeme dalších 6 minut.

Obrácené plněné koláče
Suroviny na těsto:
600 g Polohrubá mouka
1 ks Droždí sušené Vitana
Špetka soli
100 g Cukr krupice
100 g Olej
2 Žloutky
1 Vejce
250 g Mléko
1 ks Prášek do pečiva Vitana
2 Žloutky na pomašlování

Suroviny na povidlovou náplň:
200 g Povidla
10g Rum

Suroviny na tvarohovou náplň:
250g Tvaroh
1ks Citrónový cukr Vitana
1 Vejce
10 g Cukr moučka nebo moučkový cukr vanilkový Vitana
10g Mléko

Tip:
Pokud chcete mít recept rychleji hotový a nebaví vás čekat až vám těsto nakyne, usnadněte si přípravu se směsí na buchty.

Postup na těsto:
Do mísy nalijte vlažné mléko, přisypejte ½ cukru a 1/3 mouky se sušeným droždím. Nechte vykynout kvásek pod čistou utěrkou. Vykynutý a naběhlý kvásek smíchejte se zbytkem mouky, ve které je zamíchaný kypřící prášek, olej, žloutky, vejce, sůl. Podle hustoty těsta přilévejte mléko. Těsto vařečkou vymíchávejte, dokud nebude hladké a pevné. Nesmí být ale tuhé, aby správně zvedalo svůj objem. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 20 minut na teplém místě. Vařečkou znovu těsto promíchejte, aby z něj vyprchal přebytečný vzduch a nechte ještě chvíli kynout. Nakynuté těsto, rozdělte na 25 stejných dílků a v dlaních z nich vytvořte kuličky. Ty rovnejte na pomoučený vál. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte kynout asi 10–15 minut. Nakynuté kuličky, otočte a každou prsty rozplácněte. Do středu placičky nastříkejte pusinku z povidel a zabalte. Naplněné koláče skládejte na plechy a nechte mezi nimi 10 cm mezeru. Ještě jednou přikryjte utěrkou a nechte 10 minut nakynout. Nepatrně každý koláč zploštěte, střed lehce prsty prohlubte 0,5 cm. Koláče pomažte žloutky a na střed nastříkejte pusinku z tvarohu. Můžete dozdobit rozinkou. Rozehřejte troubu na 180 °C. Koláče vložte do trouby a pečte 15–20 minut, tak aby se zbarvily do zlatova. Po upečení je nechte vychladnout a před podáváním posypte cukrem.

Postup na povidlovou náplň:
Povidla smíchejte s rumem. Naplňte do sáčku a plňte koláče.

Postup na tvarohovou náplň:
V míse vařečkou smíchejte tvaroh s cukrem. Přidejte vejce a podle konzistence mléko. Tvarohovou náplní naplňte cukrářský sáček a stříkejte pusinky na nakynuté koláče.

Tip redakce:
Grilovaná zelenina
Speciálně připravená směs česneku, zázvoru a aromatických bylinek určená pro přípravu všech druhů grilované zeleniny, zeleninových pokrmů nebo směsí masa a zeleniny. Koření se výborně hodí také k přípravě grilovaných masových specialit. Směs obsahuje sladkou papriku a kurkumu, které dodají pokrmu přirozeně výraznou barvu. Doporučená cena: 21, 90 Kč

Sušené droždí Vitana
Přemýšlíte, že si upečete něco z kynutého těsta? Potom budete potřebovat droždí. Výhodou sušeného droždí je trvanlivost a snadné zacházení, které vytvoří srovnatelný výsledek s klasickým droždím. Doporučená cena: 8,50 Kč

Moučkový cukr s vanilkou Vitana
Moučkový cukr od Vitany se velikostně ideálně hodí na posypání či dozdobení pečených i nepečených moučníků. Obsahuje navíc mletou vanilku, která dodá vašemu dezertu výraznější chuť. Doporučená cena: 6,90 Kč

Citronový cukr Vitana
Vůně a chuť je u sladkých dezertů zcela zásadní. Citronový cukr zvýrazní aroma vašich dortových krémů i domácích zmrzlin. Ochutit jím můžete také třená či kynutá těsta a skvěle se hodí i do nádivek makových buchet. Doporučená cena: 6,90 Kč

Kypřicí prášek Vitana
Kypřicí prášek přidáváme do třeného, křehkého a piškotového těsta, dále pak do perníku, palačinek apod. Těsta zpracováváme rychle, aby prášek působil až po vložení do trouby. Doporučená cena: 3,90 Kč

České buchty Vitana
Není nic rychlejšího než si udělat chutné buchty bez větší námahy a ani nemusíte mít strach, že se těsto nepodaří. Vezměte si směs na buchty od Vitany. Stačí přidat vodu, olej a vejce a je to. Doporučená cena: 44, 90 Kč

Zdroj a foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *