Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

DětiZdraví

Lékárnice radí: Péče o dětskou pokožku je specifická, ale nemusí být náročná

O kůži, největším orgánu našeho těla, si mnoho lidí mylně myslí, že nás dokonale chrání před škodlivými látkami, které nepustí dále do těla. Opak je ale pravdou. Produkty, které aplikujeme na naši pokožku, je třeba pečlivě vybírat. Obzvláště důležitý je výběr pečujících přípravků pro děti a novorozence. Jejich pokožka ještě nemá dostatečně vybudovanou ochrannou bariéru, je velmi křehká a náchylná k ekzémům a vyrážkám. Jak správně pečovat o dětskou pokožku nejen v létě radí odborná konzultantka lékáren BENU, PharmDr. Ivana Lánová.

Při péči o pokožku u dětí a novorozenců je potřeba dbát na výběr kvalitní kosmetiky speciálně určené dětem. Nejlepší volbou je návštěva lékárny. Zde najdete dermokosmetiku, která se od té běžné odlišuje především tím, že je založena na vysoké účinnosti, kterou dokládají klinické studie. Na vývoji produktů se podílí odborníci z oblasti dermatologie, farmacie a například také oftalmologie. „Pokud si nevíte rady se správným výběrem kosmetiky pro vaše děti, nejjednodušší způsob je přijít se poradit do lékárny. Náš odborně vyškolený personál vám poradí s výběrem vhodné kosmetiky, a to i pokud vaše dítě trpí onemocněním kůže, jako je například seborea a atopický ekzém,“ říká PharmDr. Lánová.

SEBOROICKÁ DETMATITIDA A ATOPICKÝ EKZÉM NEJSOU TO SAMÉ
Seboroická dermatitida se u dětí projeví do 3 měsíců věku, zatímco atopický ekzém se projevuje až po 3. měsíci[1]. Důvody onemocnění nejsou zatím známé, ale jejich projevy můžeme účinně zmírnit stravou a používáním vhodné kosmetiky.

Seborea se vyskytuje především na místech, kde je pokožka bohatá na mazové žlázy. Nejčastěji se objevuje ve vlasech, v obočí a na trupu. U novorozenců můžeme často zaměnit seboroickou dermatitidu za atopický ekzém. Počáteční projevy jsou totiž skoro stejné. Mezi příznaky seboroické dermatitidy patří suché šupinky ve vlasech, nebo žlutohnědé mastné šupiny, které se mohou rozšířit i na další místa. Za těmito šupinami stojí kvasinka rodu Malassezia, která se živí mazem na pokožce a produkuje olejové kyseliny. Pokud dojde k jejímu přemnožení, začne pokožka reagovat zánětlivě a zároveň zrychlí tvorbu nových buněk v nejsvrchnější vrstvě pokožky. Z těchto odumřelých buněk se pak tvoří šupiny, lupy a krusty[2].

„Pokožka novorozenců a dětí je velmi citlivá, proto je důležité používat produkty, které jsou přímo určené kojencům. Pokud byla u vašeho dítěte potvrzena seboroická dermatitida, je nutné používat přípravky určené pro její léčbu. Vždy používejte dětský šampón. Pokožku můžete masírovat pomocí kartáčku na vlasy, nebo houbičky a krému, například z řady Bioderma ABCDerm,“ radí Lánová.

Atopickým ekzémem trpí až 10 % dětí[3] . Projevuje se šupinatými ložisky, která svědí. Nejprve se objevují v obličeji, poté na rukou a nohách a nejčastěji je najdeme v ohybech kůže[4]. „Atopická kůže má sníženou funkci bariéry, a nedokáže tak odolávat dráždivým faktorům. U atopického ekzému se setkáváme i s obdobím klidu a takzvaného vzplanutí. To může být vyprovokováno například stresem a nevhodnou stravou,“ vysvětluje Lánová.

Při projevech atopického ekzému dochází k narušení kožní bariéry a lokálnímu zánětu. Cílem je tedy bariéru obnovit za pomoci vhodné kosmetiky, která nebude pokožku ještě více vysušovat. „Nejdůležitější je pokožku pravidelně promazávat. K promazávaní kůže u dospělých používáme emolencia, která zjemňují, obnovují a hydratují pokožku. Emolencia, která obsahují ureu, nejsou vhodná pro děti do 3 let. Tato složka jim totiž může způsobit alergickou reakci. Proto u atopického ekzému používejte vždy kosmetiku, která je určená přímo atopikům a je přizpůsobena věku vašeho dítěte. Vhodná je například kosmetika z řady Lipikar od La Roche-Posay,“ radí Lánová.

ZVÝŠENOU PÉČI DĚTSKÉ POKOŽCE VĚNUJTE PŘEDEVŠÍM V LÉTĚ
Dětská pokožka je velmi citlivá na sluneční záření. Nemá totiž dostatečné množství melaninu, a nedokáže se tak „přirozeně“ chránit[5] . Proto je důležité ji chránit před slunečními paprsky vhodným oblečením a krémem s SPF.

Pokud je vaše dítě ekzematik, vyberte takové krémy, které zaručí, že nedojde k podráždění pokožky. „Nejlepší ochranou je samozřejmě stín, obecně se doporučuje, že by se děti do dvou let věku neměly vůbec opalovat. Pokud se ale přeci jen pohybují na slunci, používejte opalovací krémy pro kojence, které jsou na bázi minerálních filtrů,“ doporučuje Lánová.

Optimální ochranu poskytují výrobky La Roche-Posay z řady ANTHELIOS DERMO-PEDIATRICS. V této kategorii najdete mléko pro miminka s SPF 50+, které je vhodné od 6 měsíců věku.  V BENU je na tuto sluneční kosmetiku sleva 150Kč platná až do konce června.

Pokud vybíráte opalovací krém pro předškoláka, můžete opět vybrat krém na minerální bázi, nebo s klasickým chemickým SPF filtrem. „V našem aktuálním katalogu si mohou zákazníci vybrat opalovací krémy pro děti od prověřených dermokosmetických značek za zvýhodněné ceny. V případě, že jsou děti  při aplikaci krému neposedné, vyzkoušejte Bioderma Photoderm KID sprej SPF 50+., díky lehké textuře se snadno vstřebává a nezanechává pocit mastnoty,“ doplňuje Lánová.

TIPY Z LÉKÁRNY
La Roche-Posay Cicaplast Baume 40 ml
LA ROCHE-POSAY Anthelios Dermo-Pediatrics Wet Skin Opalovací gelové mléko pro citlivou pokožku dětí SPF 50 zajišťuje velmi vysokou ochranu citlivé dětské pokožky těla i obličeje. Ochrana SPF 50 je posílená proti UVA záření (přísnější než Evropská doporučení týkající se opalovacích přípravků).

Lze aplikovat na osušenou i mokrou pokožku. Velmi voděodolné. Obsahuje patentovaný širokospektrální fotostabilní filtrační systém Mexoplex, který chrání před krátkovlnným a dlouhovlnným UVA a UVB zářením. Obohaceno o Termální vodu z La Roche-Posay se zklidňujícími, antioxidačními a prebiotickými účinky.

Bioderma ABCDerm šampon 200 ml
Bioderma ABCDerm šampon je šampon vhodný pro miminka. Respektuje vlasovou rovnováhu miminek, zároveň svou jemnou čistící bází zaručuje dobrou snášenlivost pokožky a očního okolí. Šampon obsahuje jemné aktivní látky, neobsahuje parabeny a je jemně parfemován. Po použití budou vlásky jemné a budou se hladce rozčesávat. Přípravek je dermatologicky testován.

A-Derma Exomega Control Zvláčňující mycí gel 500 ml pro suchou kůži se sklonem k atopii 2v1
Špičkový mycí gel vhodný pro použití ve sprše nebo při koupeli. Jemně čistí obličej, tělo i vlasy. Vyživuje a zklidňuje pleť se sklony k atopii. Je obohacen o výtažky z ovsa Rhealba, který jemně pečuje a chrání křehkou a citlivou pokožku. Zvláčňuje a snižuje suchost a svědění již od prvního použití. Má fyziologické pH, jemnou parfemaci a složení je bioodbouratelné. Použít ho může celá rodina – kojenci, děti i dospělí.

Zdroj:
[1] https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2006/05/03.pdf
[2] https://www.benu.cz/co-je-seborea-a-jak-s-ni-bojovat#toc-seboroicka-dermatitida-u-kojencu
[3] https://www.benu.cz/vyrazka-u-deti-jak-s-ni-bojovat#toc-ekzem-u-deti
[4] https://www.benu.cz/atopicky-ekzem-1539073950
[5] https://www.benu.cz/jak-na-zdrave-opalovani-u-deti-a-miminek

Více produktů najdete na www.benu.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *