Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Móda

Tipy a rady, jak se vhodně obléknout do zaměstnání

V práci trávíme velkou část všedních dní. To, jak se v práci projevujeme, ale také to, jak se do ní oblékáme má vliv na celkový dojem. Různá zaměstnání a pracoviště vyžadují různý dress code. Jinak oblečená by měla být advokátka a vysoce postavená manažerka než poradkyně v bance. Prozradíme, jak se správně obléci do různých typů zaměstnání a vyhnout se tak módnímu faux pas. Tento poradce vám pomůže se zorientovat také pokud se chystáte na pracovní pohovor a nejste si jisti, co na sebe.

Obecně existují 4 druhy stylů firemních dress code. Business formal, business professional, business casual a casual. Módní expertka Erika Poštolková za módní e-shop Bezvasport.cz poradí, jak si s těmito názvy poradit a správně se do práce obléci.

Business formal
Jedná se o nejvyšší úroveň profesionálního společenského oděvu. Může být vyžadován také pro běžný den v kanceláři, nejčastěji si jej však oblékneme u příležitosti obchodních schůzek, pracovních obědů či konferencí. Dress code podle stylu business formal je vyžadován v odvětvích jako jsou finance, advokacie, vláda či právo. “Od zaměstnanců se očekává, že budou dodržovat vysoký standard svého vzhledu. Ženy by měly zvolit kalhotový kostýmek  s halenkou, případně se sukní nebo šaty s páskem. Dále uzavřené boty na podpatku a tmavé silonky. Barvy se hodí spíše neutrální, tmavší odstíny, jednobarevné kousky,” radí Erika Poštolková, módní expertka za Bezvasport.cz. Mějte na paměti že například denim je v tomto případě tabu.

Business professional
Odlehčená verze předešlého typu pracovního dress code, který má ale stále svá jasná pravidla, to je tzv. business professional. Lehce upustit uzdu fantazii a kreativitě zde můžeme co se týká barev a vzorů.  Je běžný pro nošení v kancelářích či pro takové profesní postavení, kdy se zaměstnanec dostává do osobního kontaktu se zákazníky, například poradkyně v bance, recepční. Také v tomto případě se hodí kostýmek či halenka se sukní, která sahá ideálně ke kolenům a maximálně 2 cm nad ně. Barva halenky ale už může být světlejší barvy, nejlépe pak pastelové odstíny či bílou. Vhodnou obuví jsou lodičky s  uzavřenou špičkou, klidně pak i oxfordky a mokasíny.

Business casual
Pohodlnější a nejčastější varianta společenského oblečení. Tento styl nám říká, abychom vypadali  profesionálně a zároveň můžeme přidat trochu té osobitosti do oblékání. Můžeme se s ním setkat napříč různými povoláními, jako jsou IT nebo marketing. Nejčastěji pak u těch, kteří se nedostanou do osobního kontaktu se zákazníkem. “Tento způsob oblékání je vhodné zvolit, pokud si nejste jisti, do jakého prostředí jdete. Například tedy na pracovní pohovor. Je zde akceptováno mnohem více barev, vzorů a doplňků, než u předešlých,” říká Poštolková. Přestože nepřijdeme do přímého styku s klienty, měli bychom se vyhnout vyzývavým kouskům, minisukním či botám na jehlovém podpatku.

Casual
Casual je nejvolnější typem oblékání a často se s ním můžeme setkat v kreativních odvětvích. I přesto je dobré dodržovat jakýsi standard a teplákové soupravy si nechat na home office. Oblékejte se nápaditě, ale vždy mějte oblečení čisté, vyžehlené a ladící. Casual se hodí pro zaměstnání jako jsou grafik, programátor nebo kreativec. “Zaměstnanci mohou nosit i džíny, ovšem držte se při zemi a oblékej spíše tmavší odstíny, bez výrazných ozdob či děr,” dodává Erika Poštolková, módní expertka za Bezvasport.cz. Ačkoliv jednobarevné tenisky by tolik nevadily, vždy se vyhněme žabkám. Neformální doplňky jako jsou šátky, větší prsteny, náramky, náušnice, náhrdelníky jsou v pořádku.

Na tohle v práci zapomeňte
Ze svého pracovního šatníku můžeme rovnou vyřadit vyzývavé kousky jako minisukně, topy s velkým výstřihem nebo lesklé jehlové podpatky. Děravé kalhoty, zapraná trička a vytahané mikiny také do kanceláře nepatří. Upravený vzhled, vyžehlené oblečení a čistá obuv jsou klíčem k úspěchu.

Oblečení do kanceláře, ale i na volný čas či slavnostní příležitosti za bezkonkurenční ceny zakoupíte na www.bezvasport.cz.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *