Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Brambora – nezvaná plodina, která dobyla srdce Evropanů, a nakonec i moderní gastronomii

I do českých kuchyní jsme vpustili svěží vítr zahraničních delikates, a tak i v té nejobyčejnější domácnosti často kouzlíme nevšední dobroty, které bychom si v minulosti dopřávali leda tak na druhém konci planety. Ingrediencí, surovin, koření a chutí, s nimiž můžeme volně čarovat, je téměř nekonečné množství. Jedna plodina však zůstává už po staletí nenahraditelnou. Plodina, která neoslní extrémně výraznou chutí, a přesto si bez ní neumíme představit jídelníček našich domovů, ani delikátní menu v restauracích. To vše umí jen brambora.

Její příjezd do evropských zemí nebyl z počátku nijak očekávaný, ba dokonce žádaný. Nezvaná a nová lahůdka z Jižní Ameriky Evropany spíše děsila, než že by je potěšila. Například král Bedřich Veliký, velký milovník a propagátor brambor, musel dokonce nechat pole hlídat vojáky před sedláky, kteří chtěli zabránit zavádění novinky a pole ničili. Po dlouhých letech, kdy se brambory těšily i nevídané reklamě přímo od Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty, která si jejich květy nechala zdobit šaty, aby je zpopularizovala, si nakonec vydobyly své postavení. A byly to právě brambory a v nich obsažený vitamin C, který ochránil Evropu od cyklických hladomorů a epidemií kurdějí. U nás se však začaly pěstovat až kolem 18. století, a to na Příbramsku, Jáchymovsku a Vlašimsku. Dnes si bez nich náš život neumíme představit a právem jsou označovány jako náš „druhý chléb“.

Kromě toho, že nyní patří mezi nejběžnější potraviny, které se objevují v našich sklepích, komůrkách, špajzech a v neposlední řadě na našich jídelních stolech, jejich úloha se rozšiřuje dále zejména v potravinářství, ale také ve farmacii, zdravotnictví a průmyslových odvětvích. Mimo jiné se jedná o nízkoenergetickou potravinu, obsahující velké množství minerálů, vitamínů i dalších látek důležitých pro výživu organismu.

Brambory nejčastěji konzumujeme jako přílohu, ale lze z nich připravit i široká škála samostatných pokrmů. Jako jedná z mála surovin se dá totiž péct, vařit, smažit, zapékat i nadívat. Mnohdy ale stačí málo, aby byl potenciál této plodiny využitý na 100 %. Inspirujte se snadnými recepty, které dopomohou k perfektnímu výsledku vašeho kulinářského umění.

V jednoduchosti je krása, zkuste proto ten nejsnazší recept z brambor, který si zamilujete!

Pečené brambory s máslem a česnekem
Že se vám zdá tento recept příliš fádní? Nenechte se mýlit, vyzkoušejte brambory připravit přesně podle našeho postupu a uvidíte sami, že nemusí sloužit jako příloha, ale klidně si je vychutnáte samotné jen tak.

Suroviny:
0,5 kg brambor (nejlépe raných)
100 g másla
5 stroužků česneku
pár kapek oleje
sůl
bylinky na ozdobu

Postup:
Brambory neloupejte, jen je se slupkou důkladně omyjte a nakrájejte na kolečka vysoká cca půl centimetru. Vyskládejte je vedle sebe na olejem vymazaný plech, posolte a pečte dozlatova na 180 stupňů. Jakmile jsou brambory téměř měkké, potřete je pomocí mašlovačky rozpuštěným máslem s rozmačkaným česnekem. Dejte si záležet, aby na každé bramboře vždy byly i kousky česneku. Takto pomazané brambory dejte do trouby na dalších 10 minut, aby byly krásně křupavé a uvnitř měkké. Podávat můžete ozdobené bylinkami, k masu s omáčkou, zelenině nebo samotné se sklenicí studeného mléka.

Tipy na výborné přílohy i samostatné chody z brambor

Zapečené brambory se sušenými rajčaty, nivou a tvarohem
Suroviny:
6 ks větších brambor se slupkou
pár kapek oleje
sklenici kvalitních sušených rajčat
1 nivu
1 měkký tvaroh
1 lžičku mleté červené papriky
sůl, pepř
jarní cibulku na ozdobu

Postup:
Brambory ve slupce důkladně omyjte a rozřízněte tak, aby nevznikly dvě samostatné půlky, ale kapsa, která se bude moci naplnit. Plech pokapejte olejem, nandejte na něj brambory, lehce posolte i opepřete a pečte na 170 stupňů. Jakmile jsou brambory téměř měkké, vyndejte je a nechte trochu vychladit. Do vzniklé mezery nandejte sušená rajčata, na ně poklaďte kousky nivy a dejte zapéct minimálně na dalších 10 minut do trouby. Je-li niva roztečená a brambora měkká, vyndejte, je hotovo. Na každou bramboru dejte alespoň lžíci tvarohu a posypte červenou paprikou. Vše ozdobte pokrájenou jarní cibulkou. Podávat můžete samotné či jako originální přílohu k pečenému masu.

Pečené brambory s koprovým dipem
Potřebujete připravit rychlý a chutný snack pro nečekanou návštěvu? Zkuste náš recept!
Suroviny:
0,5 kg brambor
sůl
kapku olivového oleje
lžička grilovacího koření
kelímek zakysané smetany
lžíci dijónské hořčice
hrst čerstvého kopru
2 stroužky česneku
sůl a pepř

Postup:
Brambory očistěte, umyjte a nakrájejte na půlměsíčky. Vyskládejte je na pečicí papír, zakápněte olivovým olejem a posypte grilovacím kořením. Pečte dozlatova na 180 stupňů. Mezitím si připravte dip. Jednoduše v mističce smíchejte zakysanou smetanu, hořčici, přidejte rozmačkaný česnek, a nakonec nasekaný kopr. Dochuťte solí a pepřem a podávejte s křupavými brambůrky.

Mřížkované brambory se sýrem a slaninou
Rychlé, snadné a chutné? Zvolte pro dnešní den efektivní oběd, který si zamiluje celá rodina!
Suroviny:
6 větších brambor
2 stroužky česneku
80 g másla
lžička koření na americké brambory
20 dkg slaniny
20 dkg libovolného sýra (doporučujeme goudu nebo chedar)
čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:
Brambory omyjte a ostrým nožem je nakrojte na tenké plátky cca 0,5 cm tak, abyste bramboru nepřekrojili, ale vytvořili úhledné malé kapsičky. Máslo rozehřejte, přidejte do něj koření a rozmačkaný česnek. Brambory vzniklou směsí potřete zvenku i ve všech otvorech. Do mřížek pak naskládejte kousky slaniny a pečte zhruba 30 minut při teplotě 180 stupňů. Jakmile budou brambory téměř upečené a měkké, přidejte sýr a dejte už jen krátce zapéct, aby se rozpustil. Podávejte samotné či jako super přílohu.

Smetanové brambory s bylinkami
Suroviny:
1,5 kg brambor
1 šlehačku
4 stroužky česneku
1 pórek
sůl, pepř
čerstvé bylinky na ozdobu

Postup:
Brambory oloupejte a rozkrájejte na tenká kolečka. Přendejte do pekáče, promíchejte s rozkrájeným pórkem a přelijte smetanou. Dochuťte solí, pepřem a rozmačkaným česnekem. Společně pečte cca 40 minut na 180 stupňů – do změknutí brambor. Podávejte s nasekanými bylinkami.

Cibulovo-bramborový salát s uzeným masem
Suroviny:
1 kg brambor
4 červené cibule
5 dcl vývaru
0,5 kg uzeného masa
1 lžíce octu
cukr, sůl, pepř na dochucení

Postup:
První den večer si uvařte brambory ve slupce a nechte je vychladnout a oloupejte. Klidně až druhý den ráno je rozkrájejte na kolečka. Cibuli pokrájejte na tenké kostičky, lehce orestujte a podlijte hotovým vývarem. Dle chuti přilijte ocet, cukr, sůl a pepř. Vše společně povařte zhruba 30 minut, dokud cibule nezměkne. Vše pak vylejte do uvařených brambor a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené uvařené uzené maso. Salát můžete podávat teplý i vychlazený. Báječně se hodí i jako vánoční salát ke kaprovi či řízkům.

Foto: archiv Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *