Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování

Hrad Svojanov

V unikátní architektuře jednoho z nejstarších českých královských hradů, který byl založen v polovině 13. století, jehož historie sahá až do doby Přemysla Otakara II. Hrad střeží údolí Křetínky, kudy procházela Trstěnická stezka, dávná obchodní tepna spojující Čechy s Moravou.

Dnešní podobu hrad získal po požárech v 16. a 19. století a vy tak můžete obdivovat unikátní kombinaci gotické a empírové architektury. Do svojanovských pověstí a strašidelných příběhů nahlédnete při návštěvě tajemného hradního sklepení s mučírnou. Dům zbrojnošů vás seznámí s životem hradní posádky na konci 15. století. Můžete si vyzkoušet drátěnou košili a prohlédnout si brnění, sbírku zbraní nebo stolní hry, které svojanovští vojáci hráli. Poslední stavební epochu v dějinách hradu reprezentuje empírový palác. Pokud se vydáte na jeho prohlídku, můžete se těšit na jedinečný exponát, kterým je královská koruna zakladatele hradu, Přemysla Otakara II.

Návštěva Svojanova by ale nebyla kompletní bez výstupu na 26 metrů vysokou hlásnou věž. Po překonání 84 schodů se vám naskytne úžasný výhled do údolí řeky Křetínky. Virtuální prohlídka zde.

Atmosféra dob dávno minulých se na Svojanově probouzí během mnoha kulturních akcí v průběhu celého roku. Těšit se můžete na koncerty, divadelní představení, vystoupení šermířů i kejklířů nebo ukázky tradičních řemesel.

Pokud chcete mít sbírku zážitků ze Svojanova kompletní, využijte možnosti ubytovat se přímo na hradě a alespoň na pár dní se přenést v čase o několik staletí zpět.

Od roku 1910 je hrad Svojanov vlastnictvím města Poličky.

Příběh: O strašidelném Rašínovi na ohnivém býku
Tajemný a působivý hrad Svojanov, jehož historie sahá hluboko do 13. století, podnes láká romantické duše. Není vůbec divu, trůní obklopen divokou zelení nad malebným údolím řeky Křetínky. Za Přemysla Otakara II., krále železného a zlatého, sloužil hrad jako obranná pevnost. Pomáhal střežit tzv. Trstěnickou stezku, obchodní trasu spojující Čechy s Moravou. V 15. století se Svojanov ocitl v rukou pánů z Boskovic, kteří nechali vystavět nové opevnění. Z té doby pochází také naše vyprávění.

Správcem hradu a okolního panství byl za těch časů rytíř nechvalné pověsti. Rašín se jmenoval. Rozhodl zbudovat na Svojanově dům pro hradní posádku, který je dnes znám jako dům zbrojnošů. A že chtěl být s jeho výstavbou co nejdříve hotov, poháněl dělníky do práce hrozbami a často i krutými tresty. Jeden prací a bitím k smrti ztrápený zedník necitelného rytíře proklel, aby ten po svém skonu nenašel pokoje. Strašlivá kletba se po Rašínově smrti vyplnila. Vždy o půlnoci se v blízké vísce Rohozné otevřela jeho hrobka, odkud směrem ke Svojanovu vyrazilo jedenáct kočárů, černých jako rakve. Na úplném konci tohoto děsivého konvoje jel na ohnivém býku sám krutý správce. Jeho paní i ostatní obyvatelé hradu se kletbou velmi trápili, neboť kočáry pokaždé s hlomozem a rykem přijížděly až na hradní nádvoří a nedopřály jim klidného spánku.

Jednoho dne obdarovala správcova žena štědrou almužnou vysloužilého vojáka, který se ubíral podhradím. Byl to starší, zkušený muž, a tak podle zasmušilé tváře poznal, že vdovu něco velmi rmoutí. „Copak vám nedá spát, vzácná paní?“ otázal se voják přímo. Když se dozvěděl celou tu strašlivou historii, prohrábl si vousy a povídá: „Víte co? Když mi seženete černou slepici, svíci hromnici, svěcenou vodu a křídu, promluvím s duchem vašeho muže!”

Vdova srdnatému vysloužilci vše opatřila a ten se před půlnocí vypravil na silnici ku Rohozné. Křídou nakreslil na zem kruh, jeho střed pokropil svěcenou vodou, zapálil hromničku a se slepicí v ruce si do kruhu stoupl. Úderem půlnoci se zdálky přiřítil onen strašidelný voj jedenácti temných čtyřspřeží. Když se nakonec jako dvanáctý zjevil sám prokletý správce, i statečný voják měl co dělat, aby se hrůzou nedal na útěk. Rašín celý v černém seděl na obráceném ohnivém býku, jeho oháňku držel v ruce jako uzdu. Voják se však nenechal zastrašit, vmetl planoucímu zvířeti pod kopyta černou kvočnu a tím ho zastavil. Poté sebral poslední zbytky odvahy a dotázal se přízraku, jak lze onu kletbu zrušit. Správcův duch smutně odpověděl: „Leda by má paní ten dům, který jsem nechal vystavět, kámen po kameni holýma rukama zase rozebrala.”

Úkol však byl nad síly běžného smrtelníka a Rašínově ženě se nepodařilo kletbu zlomit. Proradný správce se tak na hradě nadále zjevuje noc co noc a nikdy nedojde pokoje.

Chcete-li se o tom přesvědčit, vypravte se na hrad Svojanov i vy! Jeho význam potvrdil už Karel IV., když ho zařadil mezi jedenáct nejdůležitějších hradů Českého království. Navštivte hradní palác, vzdušné zahrady i dům zbrojnošů, jehož stavba byla příčinou prokletí krutého správce Rašína. Víte, že přímo na hradě můžete strávit noc a poznat všechna jeho tajemství na vlastní kůži?

Tip redakce:
Poznejte jedinečné turistické cíle regionu na pomezí Čech a Moravy. Nevšední zážitky slibuje kouzelný zámek v Litomyšli zapsaný na seznam UNESCO i neméně půvabné paláce v Nových Hradech a Moravské Třebové či tajemný hrad Svojanov. Úchvatnými památkami i příběhy slavných osobností vás okouzlí historická města Polička a Svitavy. Nebo vás spíše zaujmou prvorepublikové automobily ve Vysokém Mýtě či projížďka vláčkem po úzkokolejce v Mladějově? Za přírodními krásami se vydáte po stovkách kilometrů turistických a cyklistických tras. Zavedou vás do skalních měst Toulovcových maštalí, k bývalým dolům na Hřebči nebo třeba k některé z mnoha rozhleden. Více na: www.pokladnicezazitku.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *