Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Mrkev jako neopomenutelná součást podzimního jídelníčku. Vyzkoušejte recepty, které překvapí!

Oranžově zbarvená zelenina, pro níž se najde místo ve spíži každé domácnosti, a to obzvláště v chladnějším období. Řeč je o mrkvi, která se sice na první pohled může jevit jako poněkud fádní, její využití v kuchyni je však mnohem širší, než jste si možná mysleli. Popusťte uzdu kreativitě a vyzkoušejte dobroty, které v podzimní kuchyni rozhodně najdou své místo!

Známá je pro svůj vysoký obsah beta-karotenu, provitamínu A nebo také vitamínu C, B či E. Mezi minerálními látkami v mrkvi zase dominuje draslík a hořčík. Organismu prospěšných látek v této surovině najdeme opravdu mnoho. Abychom si ovšem byli jisti, že vybíráme to nejlepší, v obchodech se vyplatí zaměřit se na regály s certifikovanými biopotravinami, které spolehlivě poznáte podle log biolistu a biozebry. Jedině ta zaručí, že při jejich pěstování nebyla použita žádná zbytečná chemie, postřiky či umělá hnojiva. Náklady na pěstování plodin výhradně přírodní cestou jsou ale častokrát opravdu vysoké, kvalita biopotravin se proto také promítá v jejich odpovídající ceně. Tápete ve světě ekologického zemědělství nebo byste se o něm prostě rádi dozvěděli více? Stránky myjsmebio.cz nabídnou nepřeberné množství zajímavostí i spoustu inspirace k vaření z bio surovin! A co si dopřát pořádnou porci sezónní zeleniny v bio kvalitě a zároveň si udělat skvělý výlet, který si užije celá rodina? Vsaďte na ekofarmy, jež najdete po celé České republice. Pokud nevíte, která se nachází ve vaší blízkosti, navštivte stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde vám s výběrem pomůže interaktivní mapa. Vydat se můžete například na Biofarmu Olešná – nachází se v Jihočeském kraji a svou bioprodukci zákazníkům nabízí přímo ze dvora. Více informací se dozvíte na biofarmaolesna.cz.

Mrkvové hranolky s parmezánem
Suroviny:
2–3 větší bio mrkve
lžíce bio oleje
¼ hrnku bio parmezánu
lžíce sušeného česneku
bio petržel
bio pepř, sůl

Postup:
Mrkve důkladně oškrabte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na středně tenké hranolky. V míse smíchejte olej, najemno nastrouhaný parmezán, sušený česnek, nasekanou petržel, pepř, sůl a důkladně vše promíchejte. Hranolky obalte směsí a rovnoměrně rozložte na pekáček vystlaný pečicím papírem. Pečte při teplotě 200 stupňů přibližně 15 až 20 minut, dokud mrkev nezměkne.

Lehké mrkvové placičky se sýrem
Suroviny:
3 střední bio mrkve
2 menší bio cibule
svazek bio koriandru
stroužek bio česneku
3 bio vejce
50 g bio hladké mouky
100 g bio sýra typu feta

Postup:
Mrkev oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé měsíčky, koriandr nasekejte najemno. Ingredience vložte do mísy a důkladně promíchejte. Přidejte prolisovaný česnek, vejce, mouku, nadrolený sýr a vše spolu pořádně zamíchejte. Z mrkvové směsi tvarujte placičky. Ty na rozpálené pánvi opékejte z každé strany přibližně 2 minuty a poté pokládejte na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk. Placičky podávejte s lehkým salátkem nebo jogurtovým dipem.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv BIO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *