Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Uspořádejte svatomartinskou hostinu pro celou vaši rodinu

Ještě, než se někteří z nás bezhlavě pustí do předvánočních příprav, není na škodu užít si nadcházející hodovní slavnosti naplno. Svátek svatého Martina v Čechách i na Moravě bývá tradičně spojen s vinobraním či ochutnávkou husích specialit z nabídky místních podniků, které odolá jen málokdo. Věděli jste, že obdobnou hostinu, ne-li lepší, si ovšem můžete připravit i sami doma? Stačí se držet osvědčených receptů, které vám přinášíme níže.

Při pečení husy je zcela zásadní trpělivost a preciznost. Abyste maximálně využili všechny její části, nezapomeňte po umytí z husy vyndat droby a odstranit přebytečné tučné části. Ty lze později použít například do kaldounu či na křupavé husí škvarky. Neuspěchejte za žádnou cenu dobu pečení, která činí v ideálním případě dvanáct hodin. Na svátek svatého Martina se vedle drůbeže obvykle pečou také martinské rohlíky (nebo podkovy), zvané též martiny, roháče, zahýbáky či vandrovnice. Ačkoliv dříve se pekly rohlíčky jako výslužka pro koledníky, jistě je ocení i mlsní strávníci u vás doma.

Svatomartinská husa s kdoulemi
Suroviny:
1 husa (o váze zhruba 3 kg)
2 lžíce soli
4 kdoule
2 lžíce Kmínu Vitana
2 jablka
snítky tymiánu na ozdobu

Na podávání:
karlovarský nebo houskový knedlík
zelí

Popis:
Troubu předehřejte na 220 °C. Husu očistěte, vyjměte vnitřnosti, odřízněte krk a konce křídel. Osolte ji zevnitř, propíchněte vidličkou kůži na prsíčkách, zádech a stehýnkách. Husu položte prsíčky nahoru do pekáče. Dovnitř husy dejte jednu oloupanou kdouli. Posypte kmínem a solí.

Husu pečte v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až začne zlátnout. Ztlumte teplotu na 180 °C a dopečte ji dozlatova a doměkka. Každých 15–20 minut ji podlévejte 2 lžícemi vroucí vody, aby se snáze rozpustil podkožní tuk. Vypečený tuk průběžně odebírejte, ať se husa peče, neměla by se konfitovat ve vlastním sádle. Pokud se připaluje, zakryjte ji pekáčem nebo alobalem.

Zbylé kdoule a jablka zbavte jádřince, nakrájejte na čtvrtky a přidejte je přibližně po 1½ hodině pečení do pekáče. Pečte ještě zhruba 1 hodinu, až bude husa měkká, stehýnka se volně protočí v kloubu a z prsíček bude vytékat světle žlutá šťáva.

Upečenou husu vyjměte na servírovací mísu, obložte ji pečenými kdoulemi a jablky. Z pekáče opatrně slijte vypečený tuk do rendlíku. Zbylou šťávou (z pekáče) přelijte husu, ozdobte tymiánem a ihned podávejte.

Tip navíc:
Z žaludku, srdíčka, krku a křídel připravte ještě vývar – propláchněte je a povařte s kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem, novým kořením, bobkovým listem, kuličkami černého pepře a hvězdičkou badyánu zhruba 2 hodiny. Sceďte ho a použijte jako základ omáčky nebo polévky. Maso můžete nasekat a podávat s novou, opraženou zeleninou a nudlemi v polévce.

Martinské rohlíky s makovou nádivkou
Suroviny na rohlíky:
250 ml mléka
20 g droždí
30 g krupicového cukru
50 g másla
1 Vanilkový cukr Vitana
2 žloutky
250 g polohrubé mouky
sůl
sádlo na vymazání plechu
mouka na podsypání válu
½ vejce na potření

Na makovou nádivku:
100 g mletého máku
250 ml mléka
60 g krupicového cukru
1 lžíce másla
1 lžíce strouhaného perníku
1 lžička Skořice Vitana
1 Vanilkový cukr Vitana
1 lžíce medu

Popis:
V hrnečku rozehřejeme 5 lžic mléka, rozdrobíme do něj droždí, lžíci cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Máslo utřeme se zbylým krupicovým a vanilkovým cukrem a žloutky. Přidáme kvásek, zbylé mléko, mouku a sůl (nesmí přijít přímo na kvásek). Zaděláme tužší těsto a dáme vykynout, zhruba 1 hodinu. Mezitím smícháme suroviny na nádivku. Následně na pomoučněném vále z těsta vyválíme plát, který rozkrájíme na obdélníčky, naplníme nádivkou a svineme rohlíčky. Konce rohlíčků nařízneme nožem, položíme je na plech vymazaný sádlem a necháme kynout alespoň 20 minut.

Rohlíky pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme v horké troubě při 180 °C zhruba 15–20 minut dozlatova.

Tip navíc:
Pokud vám maková nádivka není po chuti, můžete ji směle nahradit tvarohem či oblíbenou marmeládou.

Tipy na koření:
Kmín celý Vitana
Léty prověřený dvouletý kmín od Vitany se pyšní logem „Český kmín“, které označuje exkluzivní kvalitu tohoto oblíbeného českého koření. Díky vysokému obsahu silic má tento kmín mnohem silnější, aromatičtější vůni a hlavně chuť. Využít jej můžete kromě pečené drůbeže i na ostatní druhy masa, do brambor i zelí či na posypání domácího slaného pečiva. Doporučená cena: 18,90 Kč

Bylinkový bujón s česnekem Vitana
V chladných měsících je obzvlášť důležité používat ingredience, které nás zahřejí a tzv. nám vypálí veškeré bacily z těla pryč. Do připravovaných omáček i hutných zeleninových polévek se skvěle hodí bylinkový bujón s česnekem od Vitany. Díky němu docílíte nejen bohatší chuti, ale i jemné štiplavosti vašich pokrmů. Doporučená cena: 34,90 Kč

Vanilkový cukr Vitana
Vanilková klasika v cukrovém podání. Díky tomuto cukru od Vitany jednoduše osladíte a provoníte pečené i nepečené moučníky chutí pravé vanilky. Použít jej můžete také do šlehaných krémů, domácí zmrzliny, alkoholických nebo nealkoholických nápojů. Skvěle se hodí i jako alternativa vanilkového lusku, který se běžně přidává do domácího vaječného likéru. Doporučená cena: 11,90 Kč

 Zdroj a foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *