Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CestováníZdraví

Na zimu za exotikou? Jak si kromě suvenýrů nepřivést i ošklivou nemoc?

Lákají vás Vánoce u moře nebo chcete lednové mrazy raději přečkat v teple? Každý z nás určitě rád cestuje a objevuje nové kouty světa, ale kromě zážitků bychom měli myslet i na naše zdraví, jinak se snová dovolená může proměnit v noční můru. Jak se na cestu dostatečně připravit? Proč je důležité nechat se naočkovat speciálně i na dovolenou? A kde zjistit potřebné informace, abychom mohli z dovolené odjet s úsměvem místo v bolestech?

Před cestou na injekci
Spousta Čechů se chystá strávit zimu v teple, mezi nejoblíbenější destinace patří Dominikánská republika, Vietnam, Mauricius nebo třeba Egypt. Na cestách v zahraničí se ale můžeme setkat se spoustou nebezpečných nemocí, a pouhá obezřetnost je na ně často krátká. Existuje spoustu způsobů, jak se chránit, a jedním z těch nejúčinnějších je očkování. Očkování výrazně snižuje riziko nákazy v cizí zemi, ale také zabraňuje potenciálnímu dovozu nemoci do naší země při návratu. “Je dobré na prevenci myslet včas, některé vakcíny totiž před nabytím účinnosti vyžadují dvě, nebo více dávek v průběhu několika týdnů či měsíců. Také pokud budete potřebovat více různých očkování, je třeba mezi jejich aplikací dodržet potřebný rozestup,” říká Tomáš Jelínek z projektu Medici PRO Očkování. O očkování před cestou do zahraničí se poraďte se svým lékařem, nebo přímo v očkovacím centru, kde vám připraví očkovací schéma a případně doporučí další způsoby prevence.

Přijeli jsme na dovolenou a nepustili nás do země
Při cestování do ciziny je důležité dát si pozor i na seznam očkování, které dané země vyžadují. Mohlo by se totiž stát, že vás do země zkrátka nepustí, když nebudete mít splněná povinná očkování, která daná země vyžaduje. Kromě běžných očkování jsou podle destinace nejčastěji vyžadovány či doporučovány vakcíny proti meningokokové meningitidě nebo břišnímu tyfu. Konkrétní doporučení a požadavky se liší pro jednotlivé země. Například na výlety do přírody v zemích, kde se volně pohybuje hodně psů a koček je doporučeno očkování proti vzteklině (např. Turecko, Řecko, balkánské země), do mnoha států Jižní Ameriky vás nepustí bez očkování proti žluté zimnici. Informace ke konkrétním státům naleznete na interaktivní mapě na webové stránce www.mediciproockovani.cz .

Na cestách vás mohou potrápit viry i bakterie
Infekční onemocnění jsou vedle úrazů jednou z nejčastějších zdravotních komplikací, které turisty v zahraničí postihují. Častá jsou například průjmová onemocnění, která mohou mít i závažný průběh. Především v exotických zemích je důležitá obezřetnost v oblasti hygieny. Problémy může způsobit konzumace špatně skladovaného masa, nedostatečně umytých či jinak nevhodně upravených potravin. Je potřeba dávat pozor i na vodu. Ve vedrech je důležité dostatečně pít, nicméně v některých oblastech neteče z kohoutku pitná voda, proto v těchto místech pijte vodu balenou. A nakonec nezapomínejte, že led není nic jiného než zmrzlá voda, proto je vhodné se mu též vyhnout a v baru objednávat jen nápoje bez ledu.

Nezapomeňte na pojištění
Některým infekcím a úrazům lze předcházet jen těžko, a někdy vůbec. Proto je dobré si před cestou sjednat cestovní pojištění. Při jeho výběru si zkontrolujte, zda pokrývá pojištění léčebných výloh a úrazů, v jakém rozsahu a za jakých podmínek. V rámci základního cestovního pojištění nemusí být vždy pokryty úrazy způsobené během extrémních sportů.  Mezi ty patří i windsurfing, horolezectví nebo rafting. Pokud na dovolené plánujete sportovat, budete možná potřebovat speciální připojištění. Cestování zkrátka není bez rizik a vždy je lepší mít jistotu, že v nepříjemné situaci nebudete muset v cizí zemi platit za ošetření či hospitalizaci.

O projektu Medici PRO Očkování
Medici PRO Očkování je mezifakultní iniciativou, která vznikla na půdě Univerzity Karlovy. Cílem projektu je šířit důvěryhodné informace v oblasti očkování a upozorňovat na problémy související s klesající proočkovaností proti některým nemocem, kterou Světová zdravotnická organizace označila za jednu z deseti nejvýznamnějších světových hrozeb pro veřejné zdraví. Svého cíle se studenti 2. lékařské fakulty a Fakulty sociálních věd snaží dosáhnout poskytováním přednášek pro školy, firmy i veřejnost na téma očkování, fungování imunitního systému či vyvracení dezinformací nebo svými aktivitami na sociálních sítích, kam pravidelně připravují informativní příspěvky. Kromě toho mají na svém kontě například vydání příručky o efektivní komunikaci očkování pro lékaře. Projekt získal ocenění Gratias Tibi pro mladé dobrovolníky od Člověka v tísni a Cenu Miloslava Petruska za reprezentaci univerzity od Univerzity Karlovy.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *