Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Puštěná televize i těsné tričko mohou pomoci krotit stres u mazlíčků na Silvestra

Psi mají několikanásobně citlivější uši než lidé a slyší i zvuky, o kterých my nemáme ani ponětí. Jak se tedy připravit na noc plnou rachejtlí a petard?

„Podle odborných studií byl strach z hlučných zvuků zaznamenán minimálně u 23 % psů, přičemž některá plemena se jevila méně citlivá (boxer, naháč, doga). Míra strachu přitom rostla se stářím pejska,“ upozorňuje veterinářka PetCenter MVDr. Marie Kadeřávková.

Únava je polovina úspěchu. Vezměte svého pejska na pořádně dlouhou procházku ještě předtím, než venku začne apokalypsa. Pokud venčíte kočku, to samé platí i u ní. Pokud je vaše kočka spíše “venkovní” vezměte ji právě na Silvestra dovnitř.

Pomůže těsné tričko
Zkontrolujte všechny díry v plotě a nezavřené branky. Ve stresu se vždycky děje nejvíce nehod. Dávejte raději pozor i při otevírání dveří. Nemá mazlíček na obojku vaše telefonní číslo? Pořiďte mu známku, právě o Silvestrovské noci se totiž zaběhne největší počet psů. Kromě zabezpečení rizikových únikových cest, doporučujeme také snížit hladinu hluku zavřením dveří.

„Není od věci nechat puštěnou televizi. Ve vysílání se hluk zvenku alespoň částečně ztratí. Rozhodně nebraňte svému psovi v projevech strachu a netrestejte ho za kňučení nebo případnou loužičku. Naopak dopřejte mu ten největší komfort. Někdy pomáhá i těžká deka, pod kterou se pejsek schová. Projevy strachu však ani nepodporujte například přílišným utěšováním,“ popisuje veterinářka.

U pejsků může pomoci bandáž nebo úzké tričko přes hrudník, což má u většiny psů antistresový účinek. Doporučit se dá i zaměstnání pejska plněním úkolů, nebo hrou.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *