Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CestováníZábava

Historické centrum ve Vysokém Mýtě

Nesmazatelné stopy zakladatele Přemysla Otakara II. najdete v historickém centru Vysokého Mýta dodnes. Ulice pravidelného půdorysu vás dovedou na největší čtvercové náměstí v České republice. Plocha o rozloze téměř dva hektary stejně jako okolní brány a věže, které bývaly součástí středověkého opevnění, jsou názorným příkladem gotické architektury.

Z nejvyšší z věží, Pražské, si užijete pohled na historické centrum města a okolí z ptačí perspektivy. Zdobí ji freska sv. Jiří podle návrhu Mikoláše Alše. Za zhlédnutí stojí i fotogenická Litomyšlská brána a Choceňská věž zvaná Karaska.

Působivé panorama města doplňují věže chrámu sv. Vavřince, v jehož interiéru vás uchvátí originální secesní fresky i největší oltářní obraz z dílny Petra Brandla v českých zemích.

Při procháze Jungmannovými sady si prohlédnete další část původního městského opevnění, kterou doplňují pamětní desky připomínající důležité události z historie Vysokého Mýta. V sadech najdete také kostel Nejsvětější Trojice s jedinečným renesančním portálem z 16. století.

Tip redakce:
Poznejte jedinečné turistické cíle regionu na pomezí Čech a Moravy, tzv. turistické oblasti Českomoravské pomezí. Nevšední zážitky slibuje kouzelný zámek v Litomyšli zapsaný na seznam UNESCO i neméně půvabné paláce v Nových Hradech a Moravské Třebové či tajemný hrad Svojanov. Úchvatnými památkami i příběhy slavných osobností vás okouzlí historická města Polička a Svitavy. Nebo vás spíše zaujmou prvorepublikové automobily ve Vysokém Mýtě či projížďka vláčkem po úzkokolejce v Mladějově? Za přírodními krásami se vydáte po stovkách kilometrů turistických a cyklistických tras. Více na: www.pokladnicezazitku.cz

Zdroj a foto: https://www.ceskomoravskepomezi.cz/historicke-centrum-ve-vysokem-myte/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *