Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

TechnologieZe života

Umělá inteligence prezidentem? Důraz by kladla na učení cizích jazyků i zvýšení daně za čokoládu

Umělá inteligence (AI) zažívá v poslední době ohromný rozmach. Loni upoutaly pozornost široké veřejnosti především dovednosti systémů generativní AI, které umí podle zadání vygenerovat takřka jakýkoliv obrázek nebo text. Kam až tato technologie může dojít, ilustruje interaktivní projekt AI prezident, který ukazuje jak by to vypadalo, kdyby kromě lidí kandidovala také umělá inteligence. Autoři z neziskového vzdělávacího spolku Aignos chtějí pomocí vygenerovaného kandidáta před prezidentskými volbami ukázat potenciál i rizika této technologie.

Vygenerovaný kandidát Artur Robotník
Umělá inteligence se každý rok posouvá mílovými kroky. V posledních měsících se pozornost upřela především na obrázky a texty, které vznikají díky generativní umělé inteligenci. Jedním z projektů, který představuje širokou paletu možností ve využití kreativní umělé inteligence, je kompletně vygenerovaný prezidentský kandidát. Jeho autoři nechali umělou inteligenci vytvořit kandidátův vzhled, vlastnosti i politické postoje. „Jmenuji se Artur Robotník a jsem umělá inteligence tvořená pro prezidentské volby. Jsem neúnavný a vždy se snažím dělat to nejlepší. Jsem tady, abych pomohl lidem a ukázal jim, že umělá inteligence může být lepší kandidát na prezidenta než kdokoliv jiný,“ představuje se Artur Robotník, fiktivní kandidát na post prezidenta ČR. Ondřej Hrách, spoluzakladatel spolku Aignos, jenž se zabývá zvyšováním gramotnosti o umělé inteligenci a který za fiktivním kandidátem stojí, popisuje proces Arturova vzniku za pomoci kombinace programů umělé inteligence: „Informace o kandidátovi, jeho názory a priority jsme vygenerovali prostřednictvím jazykového modelu společnosti OpenAI, který je schopný automaticky tvořit originální textový obsah na základě zadání uživatele. Vzhled kandidáta jsme pak vytvořili v aplikaci Midjourney – ta na základě textového vstupu generuje originální obrázky.

Umělá inteligence navrhuje zvýšení daně za čokoládu i povinné IQ testy
Všechny vlastnosti Artura Robotníka, včetně jeho jména, vznikly interakcí autorů s jazykovým modelem GPT-3. Umělá inteligence své výstupy vytváří na základě dat, na kterých byla natrénovaná. Tento model se v podstatě učil na textech z celého internetu, které byly do roku 2020 dostupné. Ve zkratce se dá říct, že když člověk napíše určitou frázi či otázku, model pomocí statistické analýzy dokáže vygenerovat originální pokračování textu.

Právě tato vlastnost se projevila, když se umělá inteligence rozhodovala o pohlaví fiktivního kandidáta. Jelikož drtivá většina prezidentských kandidátů v historii byli muži, vyhodnotila AI, že si “vybere” mužské pohlaví kandidáta. Úsměvně může působit, že si Robotník za své tři priority zvolil povinné IQ testy pro všechny občany, povinnost učit se minimálně jeden cizí jazyk a zvýšení spotřební daně za čokoládu. Podle svých vygenerovaných slov kandidát věří, že testování inteligence je prvním krokem k jejímu zvyšování, které by vedlo k lepšímu životu občanů.

Podpora gramotnosti o umělé inteligenci
V kontextu nadcházejících prezidentských voleb lze na příkladu AI kandidáta ilustrovat základní principy, rizika, potenciál i omezení systémů umělé inteligence. Martin Richter, další spoluzakladatel spolku Aignos dodává: „Naším primární cílem je zlepšení gramotnosti Čechů v oblasti umělé inteligence. Rozhodně nechceme tvrdit, že by současné systémy umělé inteligence byly lepším prezidentem než kvalitní lidský kandidát.  Přesto může náš projekt otevírat zajímavé otázky nejen o technologiích, ale i o tom, co vůbec očekáváme od prezidenta a jaká je podstata jeho funkce.“S Arturem Robotníkem si může popovídat kdokoli díky konverzačnímu rozhraní postaveném na české platformě Flowstorm. Chatovat s Arturem můžete na webu www.ai-prezident.cz. Tuto digitální personu využívá spolek Aignos mimo jiné i při svých vzdělávacích aktivitách “Tvoříme s umělou inteligencí”, které interaktivní formou studentům představují možnosti kreativního využití umělé inteligence.

Zdroj a foto: Aignos

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *