Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🐣 Velikonoce

Velikonoční beránek s mandarinkovým přelivem podle Pavla Berkyho

“Občas mám pocit, že velikonoční beránek se v našich domácnostech peče hlavně proto, aby byl na Velikonoce na stole. Jde o ten tvar, ale už trošku menší důraz se klade na chuť a konzistenci. A tak pro Vás mám recept na vynikající těsto, které díky smetanovému sýru a kefíru zůstane krásně vláčné i po několika dnech. Mandarinkový přeliv mu navíc dodá příjemnou svěžest a dokonalý beránek je na světě!,” říká Pavel Berky.

doba přípravy: 40 minut + 60 minut pečení
náročnost: střední
počet porcí: ke sdílení

Suroviny na beránka:
100 g másla + na vytření formy
100 g moučkového cukru
80 g cukru krupice
75 g polohrubé mouky
75 g hladké mouky + na vysypání formy
60 ml kefíru
125 g smetanového sýru (Philadelphie)
2 vejce
6 g prášku do pečiva
1 mandarinka

Suroviny na mandarinkový přeliv:
6 mandarinek
80 g cukru krupice
50 ml pomerančového likéru Grand Marnier

Postup na beránka:
Troubu předehřejte na 160 °C. Formu na beránka o objemu 1 litr vymažte máslem a vysypte hladkou moukou. Ujistěte se, že všechny suroviny mají pokojovou teplotu. Z lednice je vyberte alespoň 2 hodiny před přípravou.

Oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte zatím stranou a žloutky rozšlehejte vidličkou. Do mísy od kuchyňského robota dejte změklé máslo, moučkový cukr a vyšlehejte do světlé pěny. Poté postupně za stálého míchání přidávejte žloutky. Vždy přidejte jen jednu PL, počkejte až se žloutky do másla zcela zapracují a poté přidejte další PL. Když jsou všechny žloutky s máslem vyšlehané, celý obsah přendejte do nové čisté mísy.

V jiné misce vymíchejte dohladka krémový sýr s kefírem. Poté přidejte do vyšlehaného másla se žloutky. Vše opatrně pomocí gumové stěrky propracujte. Z bílků a krupicového cukru vyšlehejte tuhý sníh. Cukr přisypávejte postupně. Obě mouky a prášek do pečiva dvakrát prosejte přes jemné sítko.

Do máslové pěny zapracujte asi třetinu vyšlehaných bílků. Pak přisypte třetinu moučné směsi a také ji opatrně zapracujte. Takto postupujte až spotřebujete všechny bílky i sypkou směs. Nakonec do těsta nastrouhejte kůru z jedné mandarinky a promíchejte.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte ve vyhřáté troubě 50 – 60 minut. Po upečení beránka z trouby vytáhněte a nechte alespoň 5 minut chladit při pokojové teplotě. Poté ho z formy vyklopte a polijte mandarinkovým rozvarem.

Postup na mandarinkový přeliv:
Z mandarinek vymačkejte 200 ml šťávy a přeceďte do rendlíku. Přidejte cukr, zamíchejte a přiveďte k varu. Poté plamen ztlumte aby šťáva jen lehce probublávala a nechte ji redukovat 15 – 20 minut. Měla by se vyredukovat na 100 ml až do sirupové konzistence. Po vyredukování rendlík z plotny odstavte a přimíchejte do sirupu likér.

Dalších více jak 100 receptů najdete v kuchařce Pavla Berkyho – Recepty. K dostání v dárkovém balení a s osobním věnováním pouze na www.pavelberky.com.

Zdroj a foto: Pavel Berky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *