Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Cestování🐣 Velikonoce

Objevte s Kiwi.com Easter Eggs – neobvyklá místa v oblíbených destinacích

Podle dat společnosti Kiwi.com zamíří letos v dubnu nejvíce Čechů do zemí jako Itálie, Španělsko, Velká Británie, Polsko nebo Kypr, přičemž nejčastěji rezervovanou trasou je Praha – Řím. Nejvíce Čechů plánuje vyrazit na cestu v úterý po prodlouženém velikonočním víkendu. Pro ty, kteří se ještě nerozhodli, kam pojedou, a potřebují inspiraci na poslední chvíli nebo plánují cestu až po Velikonocích, připravila Kiwi.com lov „cestovatelských velikonočních vajíček“. Mohou tak i v populárních zemích objevit skrytá místa, o kterých možná ještě neslyšeli a turistu tam nepotkají na každém kroku.

Svět Zaklínače v Polsku
Zaklínač, seriálový hit z produkce Netflixu, se natáčel na mnoha místech po celém světě. Natáčení vybraných scén v Polsku bylo poctou autorovi knižní předlohy Andrzeji Sapkowskému. Kiwi.com doporučuje k návštěvě jednu z nejcharakterističtějších lokací, hrad Ogrodzieniec nedaleko Krakova. Právě u něj se odehrává Bitva o Soddenský pahorek v závěrečném díle první série. Hrad Ogrodzieniec je součástí Stezky orlích hnízd zahrnující několik středověkých hradů postavených v Dolním Slezsku ve 13. století na obranu proti Čechům.

Kdo si chce při návštěvě Polska užít Zaklínače naplno, neměl by si podle Polské turistické organizace nechat ujít ani Starý jeřáb v Gdaňsku, malovanou vesnici v Zalipie a větrné mlýny ve skanzenu v Dziekanowicích, které byly inspirací pro seriál i předlohou pro videohru.

Při návštěvě krakovské oblasti se vyplatí zamířit asi 13 km na jihovýchod od Krakova do jednoho z nejstarších solných dolů na světě ve Věličce. V Česku se stal v posledních letech známým zejména díky románu Karin Lednické Šikmý kostel. Vrcholem tříkilometrové prohlídkové trasy je podzemní kaple zasvěcená patronce polských horníků sv. Kinze. Podle legendy její zásnubní prsten našli horníci v první hroudě soli, kterou zde vytěžili.

Maďarsko – po stopách pouličního umění
Budapešť je oblíbeným cílem prodloužených víkendů zejména svou kosmopolitní atmosféru, nabídku kulturního vyžití, ale i díky útulným barům a restauracím. Kiwi.com doporučuje také místní street artovou scénu. Už jste slyšeli o „maďarském Banksym“?

Mihály Kolodko je „partyzánský“ sochař, který svá díla umisťuje na nenápadná místa po celém městě. Abyste je neminuli, musíte mít oči otevřené. Tématem jeho děl je světlo a životní styl i historie země. Dalším z prvků Kolodkovy tvorby je národní identita, kterou pro Maďary představuje například Rubikova kostka na Batthyányho náměstí. Ztvárnil také významné maďarské osobnosti, například Józsefa Ference, který odpočívá v houpací síti na Mostě svobody, nebo Ference Liszta sedícího na kufru na letišti, které nese jeho jméno. Budapešť ukrývá celkem 28 těchto miniaturních soch, které přímo vyzývají, abyste ji prošli pěšky po Kolodkových stopách.

Rumunsko a Akademie Nevermore ze seriálu Wednesday
S Rumunskem bývá nejčastěji spojován hrad hraběte Drákuly. Pokud se ale plánujete vydat po stopách dalších filmů a seriálů, Kiwi.com připravilo několik typů, které by si žádný nadšenec do popkultury neměl nechat ujít.

Fanoušci Wednesday, jednoho z nejúspěšnějších seriálu Netflixu z poslední doby, se mohou vydat na procházku po zahradách Akademie Nevermore, a dokonce i sledovat místní výuku. Hlavním dějištěm seriálu se stal zámek Cantacuzino v Bușteni, jehož zahrady i interiéry je možné navštívit za 75 lei, tedy něco málo přes 350 korun. Navíc zahrady z druhé strany hradu nabízejí malebné výhledy na hory, které se v seriálu neobjevily. (Foto: Costea Stefan – Own work, CC BY-SA 3.0 ro, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16768261)

Ti, kteří čekají na premiéru nového dílu Djanga, se mohou projet po rumunských horách a prohlédnout si pohádkové scenérie kolem Smaragdového jezera v Racoși a stejnojmenné vyhaslé sopky. Rozsáhlá sopečná činnost dala v tomto regionu vzniknout nejen množství čedičových útvarů, ale také díky ní získalo místní jezero svou charakteristickou zelenou barvu.

Malaga a Valencie ve Španělsku
Španělsko se dlouhodobě drží na prvních místech nejoblíbenějších turistických destinací. Země je známá svými slunečnými plážemi, paellou, muzei, tapas, hudbou, flamengem a hodováním v pozdních večerních hodinách. Existuje však několik ukrytých a méně známých míst, která Kiwi.com doporučuje navštívit.

El Caminito del Rey v Malaze je turistická stezka v národním parku Desfiladero de los Gaitanes. Trasa je považována za nejpůsobivější v celé zemi a nadchne nejednoho milovníka adrenalinu. Je dlouhá více než tři kilometry, prochází strmými stěnami soutěsky uvnitř kaňonu, přičemž úseky široké pouze jeden metr dosahují výšky 105 metrů nad řekou.

Slyšeli jste o jezeru Albufera nedaleko Valencie? Albufera je společně s okolními vesnicemi součástí stejnojmenného národního parku. Kromě jiného se tam pěstuje rýže paella a pochází odtamtud stejnojmenné jídlo. Obrovskými rýžovými poli nedaleko Valencie je možné proploutvat na loďce a v tradičních „Barracas“ ochutnat nejlepší paellu.

Jeden a půl milionu koček – všechny na oblíbeném dovolenkovém ostrově Kypr

Na Kypru si na své přijdou zejména milovníci koček. Těch na tomto ostrově totiž žije víc než lidí. Na ostrov se ale vyplatí vycestovat i všem dobrodruhům, protože stále ukrývá mnoho neobjevených tajemství.

Milovníci přírody můžou navštívit národní park na poloostrově Akamas, který by se dal přirovnat ke zmenšenině celé země. Na jednom místě se v něm nachází vše, co je pro Kypr typické, od křišťálově čistých lagun a želvích pláží až po mořské jeskyně, soutěsky, písečné duny a lesy. Akamas je také domovem více než 200 druhů ptáků a rozmanité flóry a fauny. Největší místní atrakci představují asi Afroditiny lázně, kde přírodní pramen napájí tůni ukrytou v lese. Podle bájí  se v ní koupala Afrodita, když poprvé potkala svou velkou lásku – Adonise. Její voda má prý navíc zvláštní omlazující účinky.

Vesnice Lefkara je domovem tradiční ostrovní výšivky, slavné kyperské krajky zvané „Lefkaritiko“, která je zapsána na seznamu nehmotného světového dědictví UNESCO. Krajka se v Lefkaře vyrábí již od středověku, kde se místní ženy naučily vyšívat krajky od Benátčanek během benátské nadvlády nad ostrovem (1489-1571).

Co je „Easter egg“ – velikonoční vajíčko?
Schválně ukrytým a těžko odhalitelným zábavným detailům nebo odkazům ve videohrách a filmech se říká „easter eggs“ neboli velikonoční vajíčka. I když se objevovaly už dříve, jako velikonoční vajíčka se označují od roku 1980, kdy programátor Warren Robinett ukryl své jméno ve hře Adventure pro konzoli Atari 2600. Společnost Atari tehdy totiž neuváděla jména vývojářů v titulcích a Robinett s touto praxí nesouhlasil. Proto tajně naprogramoval zprávu „vytvořil Warren Robinett“, která se zobrazila po kliknutí na šedý pixel. Když hráči zprávu objevili, Robinett už pro firmu nepracoval. První reakcí Atari bylo tuto zprávu z novějších vydání hry odstranit. Pak si ale Steve Wright, ředitel vývoje softwaru ve spotřebitelské divizi společnosti, uvědomil, že by se tato situace dala otočit ve prospěch firmy. Na jeho návrh zpráva ve hře zůstala a Atari začalo i do dalších her schovávat podobné vzkazy, kterým se od té doby říká „easter egg“ neboli velikonoční vajíčko.

Zdroj a foto: Kiwi.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *