Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Rok 2022 a český trh s uměním: inflace jako katalyzátor pro třetinu sběratelů 

Podle výzkumu J&T Banka Art Report 2023 je zřejmé, že zájem o pořizování uměleckých děl neklesá. Rok 2022 byl významným obdobím pro trh s uměním, kdy téměř 60 % prodejců zaznamenalo nárůst počtu nových klientů. Byl také vytvořen nový rekord díky dražbě obrazu Staropražský motiv Bohumila Kubišty za 123,6 milionu korun. Ekonomická nejistota a vysoká inflace pro třetinu sběratelů fungovaly jako katalyzátor pro investici do umění. 

Zájem o umění roste, stejně jako ceny 
Rok 2022 byl mimo jiné rokem přírůstku nových klientů na trhu s uměním. Podle jediného daty podloženého výzkumu svého druhu v České republice, J&T Art Report 2023, téměř 60 % prodejců zaznamenalo nárůst nových klientů, přičemž necelá třetina uvedla nárůst o 11 až 20 %. Dokonce přibližně čtvrtina prodejců zaznamenala růst počtu klientů o více než 20 %. „Loňský rok skutečně přivedl k zájmu o současné umění znatelnou řadu nových nebo dříve váhajících klientů. Trend rozšiřujících se řad sběratelů, ale zároveň i spekulantů se z pohledu poloviny roku 2023 potvrzuje a pokračuje i v tomto roce. Kromě předpokládaného (stálého) zájmu o malbu a klasičtější sochu pozoruji zvýšenou pozornost i u rehabilitovaných technik a materiálů jako je sklo, keramika nebo textil, se kterými současné umění už nějakou chvíli běžně pracuje. Zároveň je potěšující, že řada sběratelů začala nahlížet na filmy, videa a nová média jako na plnohodnotná umělecká díla a začala je zahrnovat do svých sbírek,“ dodává Filip Polanský, galerista, Polansky Gallery. Tento příliv nových kupujících přispěl k loňským rekordům aukčních síní a podpořil pokračující růst cen uměleckých děl. Mezi rekordy patřil například prodej obrazu Bohumila Kubišty Staropražský motiv, které bylo vydraženo za rekordních 123,6 milionu korun. Sběratelé a investoři za umělecká díla a starožitnosti utratili v roce 2022 na sálových aukcích 1,65 miliardy. Dosud rekordní rok 2021 tak překonali o deset procent.

Nejčastěji sběratelé kupují do pěti děl 
Sběratelé umění si vloni v 54 % případů pořídili od dvou do pěti děl. Více než tři čtvrtiny z nich za nakoupená díla zaplatily do půl milionu korun. Pouhých 10 % sběratelů si pořídilo více než dvacet děl, z nichž třetina investovala do děl více než milion korun. Mezi těmito sběrateli převažovali ti, kteří se sbírání věnují více než 10 let. „Na opačném konci spektra jsou vlastníci umění, kteří umění systematicky nesbírají, ale občas si pořídí originální dílo. V roce 2022 si v této skupině 65 % lidí pořídilo dvě až pět děl. Dvě třetiny z nich utratily za umělecká díla maximálně 50 tisíc korun, což ilustruje rozdíl v investicích mezi sběrateli a vlastníky umění,“ dodává Valérie Dvořáková, art specialistka J&T Banky.

Ekonomická situace jako katalyzátor trhu s uměním? 
Přestože se trh s uměním setkal s určitými výzvami, atraktivita umění jako investiční příležitosti dle třetiny sběratelů stoupá. Tento pohled sdílí i 45 % prodejců, kteří v minulém roce zaznamenali zvýšený zájem o nákupy uměleckých děl. Faktory jako vysoká inflace a ekonomická nejistota hrály v tomto trendu důležitou roli, s třetinou sběratelů uvádějících je jako motivaci k investování do umění. Přestože 69 % prodejců potvrdilo, že pro jejich klienty byla vysoká inflace důležitým faktorem při rozhodování o koupi uměleckých děl, v rámci předpovědí do budoucna si 55 % prodejců myslí, že ani pokles inflace zpět na jednociferné hodnoty nebude mít vliv na zájem o nákup uměleckých děl. Co se týče dalších důvodů ke koupi umění, sběratelé uvádějí jako klíčové faktory setkání se zajímavým umělcem (52 %) a významné výstavy (43 %).

Očekávaný růst především u českého umění 
Sběratelé přistupují ke sbírání uměleckých děl s ohledem na finanční kritéria a zaměřují se na malby, které vykazují stabilní růst cen na aukcích. Za posledních deset let se průměrná cena malby na aukcích téměř zdvojnásobila. V roce 2013 sběratelé platili průměrně 283 tisíc korun za malbu, zatímco loni to bylo necelých 534 tisíc korun, což představuje nárůst o 89 procent. Po očištění o inflaci je průměrná cena malby za deset let reálně vyšší o 41 procent. „Podle J&T Banka Art Report 2023 se očekává, že trh s uměním bude i nadále růst. Sběratelé vyjádřili největší očekávání ohledně růstu cen českého poválečného umění v příštích pěti letech. Na druhou stranu prodejci se více zaměřují na české současné umění jako oblast s potenciálem pro investice,“ doplňuje Dvořáková.

O průzkumu
J&T Banka a odborný server Artplus.cz provedly průzkum mezi hlavními účastníky trhu s uměním v Česku. Oslovily sběratele a vlastníky umění, prodejce umění, odborníky, kteří se na umění, jeho hodnocení a posuzování specializují, ale také lidi, které umění jen zajímá. Sběr dat proběhl na přelomu února a března 2023. Celkem se průzkumu zúčastnilo 766 respondentů. Vznikl tak první ucelený daty podložený přehled představující, jak se v Česku nakupuje umění, jak se tvoří umělecké sbírky, ale také jaké trendy na trhu převládají a nakolik je pro jeho aktéry trh transparentní. Výsledky letošního i loňského ročníku výzkumu najdete na sberatele.artplus.cz.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *