Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Projekt Kořeny osobností v trojské botanické zahradě obohatil geolog a popularizátor vědy Václav Cílek

Unikátní projekt Kořeny osobností a Stezka osobností v Botanické zahradě hl. m. Prahy je bohatší o další strom a významné jméno. Svůj strom, jako 117. osobnost, zasadil český geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy RNDr. Václav Cílek, CSc. Nadšení pro geologii zdědil po svém otci. Je autorem nebo spoluautorem tří desítek knih nejen v oboru geologie a životního prostředí. Spolupracoval s Českým rozhlasem a Českou televizí. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí za výrazný přínos k popularizaci české vědy a v roce 2009 Cenu VIZE 97. Za svou knihu Krajiny vnitřní a vnější a knihu Makom: Kniha míst obdržel Cenu Toma Stopparda.

Václav Cílek (* 1955) své dětství a mládí strávil v Tanzanii, kde jeho otec (Václav G. Cílek) pracoval jako geolog. V Tanzanii studoval anglicko-svahilskou střední školu a po návratu do Česka vystudoval hornickou průmyslovku v Příbrami a následně Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy – obor geologie. Pracoval v Hornickém ústavu Akademie věd ČR, v Geologickém ústavu Akademie věd ČR a rovněž v Centru pro teoretická studia. Po několik let byl ředitelem Geologického ústavu Akademie věd ČR, s nímž doposud spolupracuje jako vědecký pracovník.

„Václav Cílek je jednou z nejvýznamnějších osobností české vědy a zvláště cenné je, že se snaží o její popularizaci a přiblížení laické veřejnosti, podobně jako botanická zahrada. Navíc spolupráce s geology a klimatology je pro nás velmi významná. Práce pana Cílka si velmi vážíme a mě osobně těší, že se stal součástí našeho projektu Kořeny osobností, kde se zařadil mezi další významné vědce,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy

„Ani my, ani stromy nejsme jenom individualitami, ale hlavně ekosystémy. Vlastně i projekt Kořeny osobností se stal ekosystémem, kde funguje symbióza mezi člověkem a stromem. Moc děkuji, že jsem se i já mohl stát jeho součástí,“ říká Václav Cílek.

Unikátní bříza ‘Vaněk’ s panašovanými listy
Václav Cílek v rámci projektu Kořeny osobností vysadil unikátní břízu bělokorou (Betula pendula), která je sice v naší krajině velmi běžná, nicméně kultivar ‘Vaněk’ je unikát. Bez břízy bělokoré si nelze představit cesty a silnice na Vysočině nebo krajinu jižních Čech. Dorůstá výšky asi 25 metrů. Větve jsou často převislé. Listy jsou trojúhelníkovité až kosníkovité a po okraji pilovité. Samčí květy jsou nápadné převislé jehnědy, zato samičí jsou zpočátku vzpřímené. Plodem je drobná nažka. Tato nezaměnitelná dřevina osidluje volné plochy, kde bývá často prvním stromem v lokalitě. „Vybraný kultivar ‘Vaněk’ je naprosto unikátní. Byl nalezen otcem pana Vaňka v lesích středních Čech. Slovo kultivar berme tak s nadhledem. Ovšem v rámci druhu není jiného kultivaru břízy bělokoré, která by měla takto panašované listy a svůj vzhled si bez obtíží podržela. Většinou se totiž setkáme s cizokrajnými břízami, které jsou panašované. Kdo jiný by měl vysadit takovou zvláštnost, a ještě k tomu domácího původu, než Václav Cílek. Vědec, který dokáže naslouchat přírodě a propojovat různé vědní obory,“ doplňuje Tomáš Vencálek, kurátor dřevin, který rostliny pro projekt Kořeny osobností vybírá.

O projektu Kořeny osobností
Unikátní projekt Kořeny osobností vznikl ve spolupráci Botanické zahrady hl. m. Prahy s Darinou Miklovičovou v roce 2009, a tak již čtrnáctým rokem přitahuje pozornost návštěvníků k vzácným rostlinným exemplářům z nejrůznějších koutů světa. Díky jejich vysazování nejvýznamnějšími českými i zahraničními osobnostmi 20. a 21. století se podařilo výrazně zvýšit zájem široké veřejnosti o cenné rostliny, dřeviny a stromy a trojskou botanickou zahradu celkově. Do projektu Kořeny osobností se zapojilo již 117 významných jmen z řad vědců, státníků, myslitelů, umělců, sportovců, ale též válečných veteránů či představitelů charitativních organizací. Vedle objevování vzácných rostlin si návštěvníci botanické zahrady mohou připomenout velké příběhy jejich patronů, mezi nimiž jsou například prezident Václav Havel, Meda Mládková, Jeho Svatost 14. dalajlama, sir Nicholas George Winton, světoznámý španělský obuvník českého původu Manolo Blahník, bývalá ministryně zahraničních věcí USA Madeleine Albrightová, držitel Oscara Miloš Forman či jeden z největších Čechů – Jára Cimrman.

Zdroj a foto: www.botanicka.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *