Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Móda

Spojení minimalismu a futurismu. Kolaborace Eternal českých designérek Hany Frišonsové a Jany Rollo představuje neotřelou nadpozemskou estetiku

Renomované české designérky Hana Frišonsová a Jana Rollo uvedly své nejnovější kolekce ve společné kolaboraci Eternal. Ta svým synergickým propojením minimalistických oděvů s výraznými doplňky z kůže a nerezu přináší novou a neotřelou futuristickou estetiku. Nové kolekce jsou inspirované dokonalými siluetami neofunkcionalistického pražského Kongresového centra a jeho impozantní skleněné plastiky Ženy s holubicí, dominující velkorysému prostoru foyer. Obě kolekce jsou k vidění ve SmetanaQ Showroomu nebo online.

Idea společné kolaborace vzešla od Hany Frišonsové. „S Janou Rollo působíme ve SmetanaQ Showroomu. Společně s ostatními designéry jsme na začátku roku připravovali akci Svatby na Smetaně, na které jsme poprvé zkombinovaly moji tvorbu s Jany koženými šperky. Poté, co Jana začala pracovat na její nové kolekci Serpentine a vytvořila novinku bodypieces, které je možné zapínat přes, ale i částečně dovnitř šatů a vytvářet tak různé varianty, jsme dostaly nápad na vzájemnou kolaboraci. Tu jsme pojmenovaly po mé nové kolekci Eternal,” říká o spolupráci Frišonsová.

Nová oděvní kolekce značky HANA FRISONSOVA je inspirovaná moderní architekturou a čistými liniemi. „Na jaře jsem strávila týden v Barceloně a oslovila mne například architektura pavilonu od Mies van der Rohe, její vzdušnost, čistota ale i hravost. Už dlouho jsem měla v plánu rozpracovat kolekci z kimonových šatů, a propojit ji s dalšími prvky. Vznikly tak nové esenciální kousky s několika rafinovanými detaily. Navíc s propojením doplňky od Jany Rollo získaly tyto siluety ještě osvěžující twist,” komentuje svou inspiraci designérka Frišonsová.

Modely Eternal jsou představeny v béžových, zlatohnědých, vínových až tajuplně černých tónech a díky svému materiálu, kterým je ekologicky méně náročný Tencel, dostávají vzdušný a jemně splývavý charakter. Ležérní košile jsou doplněny volnými kalhotami ze stejného materiálu. Šaty v různých variantách střihu (kimonové a minimalistické šaty v různých délkách) nabízí díky několika způsobům zavazování variabilní využití a možnost obléct je k různým příležitostem. V návaznosti na tvorbu Frišonsové jsou některé ze střihů nové kolekce Eternal zároveň unisex. V kolekci se odráží princip variability, který designérka používá ve své tvorbě – například kimono lze využít jako šaty nebo kabát.

Jana Rollo použila pro kolaboraci náramky, pásky a především dominantní šperky z kůže a nerezových komponentů, které nazývá bodypieces, z její nejnovější kolekce Serpentine. Inspirovala se důmyslnými střihy oděvů, které monumentální a přesto poddajné šperky doslova celé objímají. „Jednotlivé modely tvaruji ručně přímo na figuríně. Například bodypiece s názvem Serpentine, který svými oblými křivkami zdobí ramena a záda, je vytvořen z jednoho kusu luxusní kožené šňůrky, dlouhé více než sedm metrů. Přestože některé modely mají nastavitelné rozměry, ty složitější je lepší upravit na míru,“ vysvětluje Jana Rollo.

Velkorysé formy šatů a šperků jsou podpořeny prsteny a náušnicemi od designérky a šperkařky Marie Kobelové a obuví od berlínské značky Trippen. Dohromady vytváří monumentální estetiku, která zároveň dává prostor pro vyjádření individuality a unikátnosti.

Spojení jejich tvorby, které nese název Eternal, zachycují fotografie Ondřeje Rychnavského, zasazené do velkorysého prostoru foyer Kongresového centra v Praze. „Lokaci focení jsme vymyslely už na začátku naší spolupráce. Inspirovaly jsme se monumentální atmosférou tohoto jedinečného prostoru, i barvami, které se v něm nachází. Impozantní skleněná plastika Ženy s holubicí, dominující neofunkcionalistickému prostoru, fotografiím přidala výjimečnou atmosféru. Některé outfity v tomto prostoru vyznívají až nadpozemsky, dodává Frišonsová. O video se postaral Vojta Starý ze studia Seeya Creative.

Obě kolekce najdete ve SmetanaQ Showroomu v 1. patře domu SmetanaQ nebo online na janarollo.comhanafrisonsova.com.

Foto: Ondřej Rychnavský

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *