Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Děti

V Karlovarském kraji vznikla nová Lesní skupina pro děti

Nově vzniklá Lesní skupina Farma u Kosího potoka nabízí dětem Karlovarského kraje alternativu ke standardnímu předškolnímu vzdělávání. Celodenní pobyt venku a blízké soužití dětí s domácími zvířaty se zakladatelkám Kateřině Filkové a Šárce Hladké osvědčil. 

Lesní klub nedaleko Mariánských Lázní vznikl během léta 2023 a zažívá svůj první rok fungování. Na jeho vzniku se podíleli i sami rodiče, kteří intenzivně pracovali po boku zakladatelek a jejich rodin. Děti zde tráví, krom spánku, téměř celý čas venku – v lese, na loukách, v zázemí školky a farmy, ve které najdete snad všechna hospodářská zvířata. Učí se práci se dřevem, tvoří z přírodních materiálů, pečují o kozy, slepice, morčata a další hospodářská zvířata. Podstřešené zázemí vzniklo zateplením a úpravou starodávné stodoly a slouží především ke spánku a odpočinkovým činnostem. Interiér působí harmonickým dojmem a svým materiálem volně navazuje na přírodu. Místo radiátoru prostor zahřívají krbová kamna.

Proč venku?
Příliš mnoho dětí v současnosti ztratilo příležitost trávit čas hrou a učením v přírodě. Bez programu dospělých nebo elektronických obrazovek dokonce ani neví, co by venku měly dělat.” říká zakladatelka Kateřina Filková. Je potvrzeno, že příroda je pro dětské (lidské) zdraví hodnocena jako neobjevený vitamín (Maas, Richard Louv). Malé děti v přírodním terénu rychleji rozvíjí motoriku, jsou méně nemocní, mají stabilnější psychiku a zlepšují sociální vazby. Blízký kontakt se zvířaty skvěle funguje jako zooterapie a nabízí dětem možnost, jak se uklidnit a relaxovat.

Současný stav
O tom, že děti tráví čím dál tím méně času venku, není pochyb. Také není výjimkou, když znají lesní i hospodářská zvířata pouze z obrázkových knih. Rozsáhlý výzkum „České děti venku“ provedený na reprezentativním vzorku 1515 českých dětí a stejném počtu jejich rodičů ukazuje, že typický český školák tráví venku ve všední den v průměru 1 hodinu a 41 minut a o víkendových dnech v průměru 2 hodiny a 49 minut. Dohromady průměrné dítě tráví venku pouze kolem 14 hodin týdně. Toto šetření jako první svého druhu v České republice realizovala Nadace Proměny Karla Komárka.

V Karlovarském kraji aktuálně funguje 6 lesních školek, které zajišťují celoročně pobyt venku, oficiální seznam škol není znám.

Lesní klub Farma u Kosího potoka najdete v Sekerských chalupách. Protéká jím Kosí potok a obklopuje ho les. Místní jej v dobrém přijali. Jeho zakladatelky se neskrývají před světem. Své aktivity prezentují na sociálních sítích klubu. Také organizují slavnosti a kulturní události přístupné veřejnosti.

Zdroj a foto: https://lesni-klub.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *