Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Startuje Týden osvěty o pásovém oparu. Cílem je zvýšit povědomí o rizicích i možnostech prevence

Za vznikem iniciativy stojí společnost GSK spolu s organizací International Federation of Ageing (IFA). Právě začínající Týden osvěty o pásovém oparu připomíná, že je toto bolestivé onemocnění spojené s možnými dlouhodobými a závažnými zdravotními komplikacemi. Je způsobeno reaktivací viru varicella zoster, tedy stejného viru, který při tzv. primoinfekci způsobuje plané neštovice . Typicky se projevuje výsevem puchýřků v oblasti trupu, nicméně může postihnout i jiné části lidského těla. Hlavní příčinou reaktivace viru je pokles funkce imunitního systému související s věkem.

• Společnost GSK zveřejnila nové údaje z rozsáhlého šetření vnímání rizika onemocnění pásovým oparem, které dokazují, že vysoký podíl dotazovaných nechápe riziko související s touto nemocí nebo ho podceňuje.
• Zvýšit povědomí o rizikových faktorech, příčinách vzniku a možnostech prevence si klade za cíl iniciativa s názvem Týden osvěty o pásovém oparu (Shingles Awareness Week), jejíž třetí ročník proběhne ve dnech 26. února až 1. března 2024. Cílem osvětového týdne je upozornit veřejnost, že riziku bolestivého a zdlouhavého onemocnění je vystavena většina české populace a účinná prevence je dostupná.

Promořenost virem varicella zoster v České republice se dle sérologického přehledu ve věkových skupinách nad 10 let pohybuje v rozmezí 90-98 %. Možnosti reaktivace tohoto viru v podobě pásového oparu je tak vystavena většina české populace.

Jednou z možností prevence pásového oparu je očkování, které je od loňského roku běžně dostupné také v České republice. „Pásový opar představuje diagnózu, se kterou se v běžné praxi často setkáváme. Je opravdu důležité, aby pacienti věděli, že v případě podezření na pásový opar, je nutné včas vyhledat lékaře, aby byla co nejdříve zahájena antivirotická terapie. S ohledem na možné komplikace je však ideální zabránit samotnému onemocnění,” komentuje MUDr. Milan Trojánek, Ph.D., přednosta Kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny 2.LF UK a FN Motol.

Společnost GSK dnes zveřejnila nové údaje z celosvětového šetření, které zadala a financovala. Z průzkumu, kterého se zúčastnilo 3 500 dospělých ve věku 50 let a více z 12 zemí vyplynulo, že velmi vysoký podíl dotázaných riziko vzniku pásového oparu nechápe, přičemž 86 % toto riziko podceňuje. 2 Čtvrtina dotázaných (26 %) odhaduje, že pásovým oparem je za života ohrožen 1 člověk ze 100, 2 téměř pětina (17 %) si myslí, že je to 1 člověk z 1 000, 2 a téměř polovina se domnívá (49 %), že vznik pásového oparu je u nich nepravděpodobný. Navzdory těmto domněnkám může ve skutečnosti až 1 ze 3 lidí onemocnět v průběhu života pásovým oparem.

Rizikové skupiny
Jedním z cílů Týdne osvěty o pásovém oparu je také zdůraznit, že ve zvýšeném riziku rozvoje pásového oparu jsou zejména pacienti po transplantaci kmenových buněk kostní dřeně, po transplantaci orgánů, lidé žijící s HIV, pacienti s lupusem, revmatoidní artritidou, nádorovými onemocněními, zánětlivými střevními onemocněními, roztroušenou sklerózou, lupénkou nebo také pacienti s diabetem melitus. Nejen pro ně je vhodnou formou ochrany očkování.

Pásový opar není jen v pase
Prevence v podobě očkování nechrání jen před samotným onemocněním, ale také před jeho možnými komplikacemi. Tou nejčastější, která se může vyskytnou až u 30 % nemocných s pásovým oparem, je tzv. postherpetická neuralgie (PHN), dlouhodobá bolest nervů. Tato chronická bolest může v místě výsevu po zhojení vyrážky přetrvávat celé týdny, měsíce nebo dokonce roky.

„Když se řekne pásový opar, většina lidí si vybaví bolestivé puchýřky na těle, projevů a komplikací tohoto onemocnění ale ve skutečnosti existuje celá řada, přičemž některé mohou být pro pacienta poměrně závažné. Mnoho z nich také dokáže dlouhodobě znepříjemnit život,“ dodává dr. Trojánek.

Pásový opar se může rozvinout téměř kdekoliv na těle – výjimkou není ani oblast očí. Takový typ pásového oparu se odborně nazývá herpes zoster ophthalmicus (HZO). Tento typ pásového oparu představuje dokonce 10-25 % všech případů. V případě infekce oka spojené s výsevem pásového oparu v této oblasti se pacienti mohou potýkat s chronickým zánětem oka, neuropatickou bolestí, tedy dlouhodobou bolestí způsobenou postižením nervu, a ve výjimečných případech může hrozit dokonce ztráta zraku.

Zdroj a foto: GSK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *