Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Jak napsat motivační dopis?

Pokud jste se ocitli v situaci, kdy hledáte způsob, jak upoutat pozornost potenciálního zaměstnavatele, motivační dopis může být vaší tajnou zbraní. Ať už jste zkušený profesionál nebo teprve začínáte, správně sestavený motivační dopis může být vaší vstupní branou do nového zaměstnání.

Proč psát motivační dopis?
Kladete si otázku, zda je opravdu nutné k životopisu přiložit motivační dopis? V situacích, kdy není vyžadován potenciálním zaměstnavatelem, může být zvláště užitečný pro ty, kteří ještě nemají příliš pracovních zkušeností. Pokud již zkušenosti máte, může vám motivační dopis připsat plusové body a pomoci vyniknout mezi ostatními kandidáty.

Ať právě opouštíte školní lavice nebo stávající zaměstnání, motivační dopis vám může poskytnout prostor k představení vašich schopností a motivace.

Co napsat v motivačním dopise?
Motivační dopis by měl být hlavně stručný, věcný a jasně formulovaný, aby získal pozornost potenciálního zaměstnavatele. Náborovému manažerovi pravděpodobně projde pod rukama mnoho žádostí, proto si dejte záležet, aby si ten váš vůbec přečetl. Váš motivační dopis musí obsahovat pouze klíčové body, které zaměstnavatele zaujmou. Nic víc, nic míň.

Motivační dopis slouží k prezentaci vaší osobnosti, vašich dovedností a zájmu o danou pozici. Je proto důležité sdělit, proč jste vhodným kandidátem a jakým přínosem byste mohli být pro zaměstnavatele.

Struktura motivačního dopisu

  1. Oslovení
  2. Jasné a stručné vyjádření zájmu o pracovní pozici + sdělení, jak jste se o ní dozvěděli
  3. Důvody, proč jste ideálním kandidátem na danou pozici: vzdělání, kvalifikace, praxe, dovednosti a silné stránky – svá tvrzení opřete o konkrétní příklady a zkušenosti
  4. Přínos, který můžete společnosti přinést a jaká je vaše vize
  5. Rozloučení ve formě poděkování a zdvořilé žádosti o schůzku
  6. Podpis (S pozdravem …)

Co do motivačního dopisu nepatří?
Do motivačního dopisu neuvádějte osobní údaje, své nedostatky a cokoli, co není relevantní pro danou pracovní pozici. Neopakujte informace, které již zmiňujete v životopisu a nepřipojujte otázky ohledně očekávaného platu. Nepoužívejte vzorové fráze a vyhněte se nic neříkajícím větám typu:

  • Mám bohaté zkušenosti ve všech zmíněných oblastech.
  • Moje zkušenosti z … pro Vás jistě budou přínosem.
  • Zcela jistě uspokojím Vaše nároky na tuto pozici.
  • Nabízím samostatnost a organizační schopnosti.
  • Jsem profesionál s … letou zkušeností v oboru.

Jak se odlišit od ostatních kandidátů?
Buďte konkrétní a autentičtí. Vyhněte se obecným frázím a namísto nich použijte konkrétní příklady z vaší praxe v předchozím zaměstnání, během studia nebo v běžném životě, které demonstrují vaše dovednosti a úspěchy.

Buďte originální a motivační dopis přizpůsobte pozici, na kterou se hlásíte. Inspirujte se vzory motivačních dopisů podle pracovní pozice, a získejte tak jedinečné tipy a postupy, jak získat vytouženou práci.

Nepřechvalujte se, ale ani se nepodceňujte. Pamatujte, že cílem motivačního dopisu je zaujmout a přesvědčit zaměstnavatele, že právě vy jste tím pravým kandidátem!

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *