Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Bylinkářka radí: očistu jater podpoří artyčok, ostropestřec nebo houba reishi

Játra mají v lidském těle zásadní roli pro udržení celkového zdraví a vitality. Podílejí se na detoxikaci organismu, regulaci metabolismu, syntéze žluči a mnoha dalších klíčových procesech. Zjednodušeně řečeno fungují jako filtr, který neustále čistí krev a odstraňuje toxiny, což je nezbytné pro optimální fungování všech ostatních orgánů.

Játra jsou největším žlázovým orgánem v těle člověka a nacházejí se vpravo pod bránicí. Jejich hmotnost se u dospělého obvykle pohybuje mezi 1,2 a 1,5 kilogramy. Přestože mají játra obdivuhodnou schopnost regenerace, nejsou nezničitelná. Může se objevit celá řada chorob a problémů, které mohou ovlivnit jejich funkci. Mezi nejčastější patří ztučnění jater vlivem nahromaděných tukových částic, hepatitida, cirhóza a rakovina jater. Příčiny těchto obtíží mohou být různé, včetně nezdravé stravy, nadměrného pití alkoholu, genetických faktorů a vlivu toxických látek.

Špatná funkce jater se projevuje únavou a slabostí, zažívacími potížemi, žloutnutím kůže a očí, bolestmi břicha, změnami barvy moči a stolice, otoky nohou, kožními problémy a dalšími příznaky. Játra jsou klíčovým orgánem pro detoxikaci a metabolismus, a když jejich funkce selhává, může jít pacientovi o život.

Klíčem k zachování zdraví jater je prevence. Základem je zdravá a vyvážená strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné pečivo. Snížit riziko onemocnění jater může také omezení pití alkoholu a vyhýbání se přebytečnému příjmu cukru a nasycených tuků. Pravidelné cvičení, dostatek spánku a omezení stresu jsou další klíčové faktory, které prospívají zdraví jater i celého těla.

Podpořit správnou funkci jater je možné i s pomocí bylin a dalších přírodních prostředků:
1. Artyčok
Artyčok je znám svými detoxikačními vlastnostmi a schopností podporovat regeneraci jater. Obsahuje látku nazývanou cynarin, která podporuje tvorbu žluči, což napomáhá trávení a odstraňování toxických látek z těla. „Artyčok také příznivě působí na činnost srdce a metabolismus lipidů. Je navíc účinný při redukci hmotnosti,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná.

2. Ostropestřec mariánský
Je známý také jako mariánský bodlák. Jde o bylinu s dlouhou historií používání v tradiční medicíně, zejména pro podporu zdraví jater a podporu látkové výměny obecně. Jeho účinky jsou spojeny s obsahem silného antioxidantu zvaného silymarin, který chrání buňky jater před poškozením způsobeným toxiny a volnými radikály. Silymarin může podpořit regeneraci poškozených jaterních buněk tím, že stimuluje jejich růst a obnovu. Rovněž posiluje stěny jaterních buněk, což zlepšuje jejich odolnost.

3. Kurkuma
Kurkuma, známá svými protizánětlivými vlastnostmi, obsahuje látku nazývanou kurkumin, jež má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Díky tomu pomáhá chránit játra před poškozením volnými radikály a záněty. Stimuluje regeneraci jaterních buněk a chrání je před poškozením. Kurkumin také podporuje tvorbu žluči, což je klíčové pro trávení tuků a vylučování toxických látek z těla. Kurkuma navíc pomáhá snižovat hladiny tuků v játrech a pomáhat při léčbě ztučnění jater.

4. Petržel
Petržel je více než jen okrasnou bylinou na talíři, i ona má na zdraví jater pozitivní účinky. Obsahuje látky, které podporují produkci jaterních enzymů, což je důležité pro detoxikaci těla a vylučování škodlivin. Navíc má petržel diuretické účinky, díky čemuž pomáhá odstranit nadbytečnou vodu z těla, a tím snižuje zátěž jater.

5. Reishi
Houba reishi alias lesklokorka je známá svými adaptogenními vlastnostmi, které pomáhají tělu lépe reagovat na stres. Kromě toho obsahuje látky, jež podporují detoxikaci jater a mohou chránit tento orgán před poškozením. „Posiluje imunitu organismu, uklidňuje nervy, zpevňuje kosti, šlachy a rozpouští hlen. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a potlačuje uvolňování histaminu. Pomáhá při řešení aterosklerózy. Je vhodná při únavovém syndromu,“ doporučuje Jarmila Podhorná.

6. Jalovec obecný
Tento běžně rozšířený jehličnatý keř je známý pro své využití v kuchyni. Ukrývá v sobě však i léčivé účinky, ideálně ve formě gemmoterapeutika, tedy výluhu z pupenů, které zároveň organismus regeneruje. „Gemmoterapeutikum z jalovce má silný účinek na jaterní buňky, například při jaterní cirhóze. Příznivě působí na problémy spojené s diabetem a zlepšuje stav při revmatoidní artritidě,“ dodává Jarmila Podhorná.

7. Šťáva z citronu
Pití šťávy z citrónu ve vlažné vodě po ránu může pomoci stimulovat produkci žluči, což je klíčové pro správné trávení a odstraňování toxických látek z těla. Tímto způsobem citrónová šťáva podporuje detoxikaci jater a přispívá k celkovému zdraví tohoto důležitého orgánu. Navíc obsahuje vitamin C, který má antioxidační vlastnosti a pomáhá játra chránit před poškozením způsobeným volnými radikály.

Podle bylinkářky Jarmily Podhorné jsou pro zdraví jater vhodná také gemmoterapeutika z klíčků žita a rozmarýny. Žito seté podporuje zdraví jaterních buněk a má dobré výsledky při řešení lupenky a doléčování žloutenky. Gemmoterapeutikum z rozmarýny působí jako jaterní detoxikant a zabraňuje též rozvoji osteoporózy. Také zlepšuje psychickou únavu a depresivní stavy.

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *