Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

V Česku zavládly větrné dny: Co hrozí vašim očím, když fouká?

V poslední době se Česká republika potýká s řadou větrných dnů. Když se zvedne silný vítr, může to mít negativní dopad na zdraví očí. Co všechno hrozí a jak můžete předejít potížím a chránit svůj zrak před rozmary počasí?

Jedním z nejčastějších problémů spojených s větrnými dny je podráždění a suchost očí. Při silném větru dochází k rychlému odpařování slzného filmu, který chrání naše oči a udržuje je vlhké. V extrémních případech může dojít k narušení povrchu oka – rohovky. „Nehledě na nepříjemné subjektivní potíže, jako je pálení a řezání, se také zvyšuje sklon ke vzniku zánětu spojivek i rohovky, protože nefunguje desinfekční funkce slz, které necirkulují,“ vysvětluje MUDr. Jerhotová, lékařka Oční kliniky NeoVize Praha.

Mějte po ruce umělé slzy
Trápí-li vás zarudlé, slzící a pálící oči, první pomoc představují umělé slzy, které povrch oka zvlhčují. Kdyby se problém však vyskytoval nejen ve větrném počasí, ale dlouhodobě, je na místě navštívit očního lékaře. „Podle výsledku lékaři pacientovi doporučí řešení. Tím mohou být umělé slzy, oční gel nebo ucpávky slzných kanálků, tzv. plugy – dle závažnosti a také dle preferencí pacienta,“ uvádí doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Alergici, pozor na létající pyl!
Pokud fouká vítr na jaře, kdy navíc probíhá pylová sezóna, pro alergiky to může být utrpení. Drobná zrnka pylu se totiž ve větrném počasí zvíří a „rozpráší“ se po okolí – některá lehčí pylová zrnka mohou uletět až několik kilometrů. Koncentrace pylu se zvýší, a proto se mohou zhoršit i příznaky alergie. K tomu napomáhá také suchý vzduch.  „V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědět, pálit nebo opuchat. Nejdůležitější je zamezení kontaktu s alergenem, takže v době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší, je lepší raději co nejméně vycházet ven,“ doporučuje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.

Vítr víří prach, písek a další nečistoty
Vítr může do vašich očí přinést nejen pyly, ale i různá smítka, hmyz, písek či drobné kamínky a jiné nečistoty. „V žádném případě si ale oko nesmíme začít mnout nebo třít. Pokud se pokoušíte vyndat z oka cizí předmět, ať už sobě nebo druhé osobě, je nezbytně nutné si v první řadě důkladně omýt ruce, ideálně teplou vodou a mýdlem, a pak až oko ošetřovat,“ radí MUDr. Lucie Valešová. Nečistotu či hmyz odstraníte z oka nejlépe sterilním smotkem vlhké vaty nebo okrajem čistého navlhčeného kapesníku – proto doporučujeme mít kapesníček stále u sebe, když se chystáte ven. Jestliže vyrážíte na výlet, je vhodné si s sebou zabalit i malou příruční lékárničku. V jejím obsahu by se měly nacházet rovněž oční kapky či borová voda, jimiž lze podrážděné oko vykapat. Kdyby se však jednalo o větší těleso, anebo bylo v oku hluboko zaseknuté, raději oko překryjte sterilním obvazem a navštivte oční pohotovost.

Noste brýle, které vás ochrání
Než řešit následky poranění, je vždy lepší prevence. Proto pokud se vydáváte ven za větrného počasí, raději oči chraňte, ať už sportovními brýlemi anebo alespoň slunečními. Brýle by měly být pohodlné, dobře sedět na obličeji a zakrývat celé oči a jejich okolí – i ze strany, aby chránily bulvy před větrem a vysycháním. Správná ochrana vám může ušetřit mnoho starostí. Také v případě velkého větru nenechávejte příliš dlouho otevřená okna, aby se jimi do interiéru nedostával pyl a prach. Větrejte raději krátce a intenzivně, ideálně ve chvíli, kdy se vítr trochu zklidní, anebo po dešti, kdy není ve vzduchu tolik jemných částic. Vyčistit vzduch v interiéru pomáhá i čistička vzduchu.

Nejen vítr škodí očím: Jak na rozmary počasí?
·        Slunce: Sluneční paprsky obsahují neviditelné UV záření. Oči mohou být podrážděné, může dojít i k zánětu, rozvoji šedého zákalu nebo problémům se sítnicí. Navíc tenká pokožka kolem očí je velmi náchylná ke spálení. Nezapomínejte proto na kvalitní sluneční brýle s UV filtrem – nejen ve vysokohorských oblastech nebo u moře.
·        Mráz: Stejně jako vítr, i mráz zvyšuje odpařování ochranného slzného filmu z povrchu oka a může způsobit suchost oka, projevující se řezáním a pálením.
·        Mlha: Při mlhavém, zataženém počasí a v šeru je hůře vidět, což může být zejména pro řidiče nebezpečné. Vhodné jsou proto brýle se žlutým, zelenožlutým a žlutooranžovým odstínem filtrů, jelikož příjemně rozjasňují obraz.
·        Déšť: Řidiči se dostávají do nepříjemné situace i během deštivého počasí a po dešti, kdy se vozovka leskne. Výborným pomocníkem pro šoféry jsou kvalitní sluneční brýle s polarizačním filtrem, který ruší difúzní, tedy odražené světlo. Tím zlepšuje vidění po dešti na mokré vozovce. Déšť je nemilý i pro nositele brýlí, kterým se rapidně zhoršuje vidění kvůli kapkám na sklech. Odstranit dioptrické vady je možné za pomoci laserové operace.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *