Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Originální jarní menu: Kombinujte šťavnaté masíčko, první zeleninu a svěží vína

První paprsky slunce, zelenající se tráva a ve vzduchu je konečně cítit tolik vytoužené jaro. Zejména v letošním roce, kdy byla zima takřka nekonečná a plná omezení, máme zase pocit, že se můžeme volně nadechnout. Jaro je totiž plné svěžesti. Nezapomeňte si ho proto i vy přenést až domů do své kuchyně a připravte ty nejlahodnější barevné pokrmy třeba podle našich receptů. Společně se someliérem Petrem Maškem jsme navíc vybraná jídla doplnili o tipy na tichá i šumivá vína, která vaše menu dotáhnou k naprosté dokonalosti.

Jarní pokrmy jsou obvykle plné svěžesti, bohatých chutí a intenzivních vůní. Vždy je proto třeba volit takové víno, které pokrm na základě podobných vlastností báječně podpoří. Jasnou volbou jsou tedy lehká a svěží mladá vína, která nás po těžké zimě osvěží a povzbudí. Od věci ale není také zvolit víno, které bude kontrastní, ale ve výsledku vytvoří vyvážený a bezchybný celek,“ říká someliér Petr Mašek.

Kopřivovo-špenátová směs
Suroviny:
200 g listů mladých kopřiv
200 g špenátu
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce másla
1 vejce
sůl a pepř

Postup:
Listy kopřiv dopředu spařte, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky a společně s cibulí chvilku restujte. Poté přidejte kopřivové listy a špenát. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. Do směsi vyklepněte jedno vajíčko a promíchejte. Hotovou směs můžete podávat jako přílohu či jako předkrm s kouskem pečiva.

TIP someliéra:
K svěžímu předkrmu, jako je tento, je ideální volbou aperitiv v podobě sklenky šumivého vína. Prosecco Mionetto D.O.C. Brut, které vyniká svěží chutí s tóny jablka a citrusů, se bude hodit skvěle,“ říká Petr Mašek.

Bramborovo-kedlubnová polévka
Postup:
3 kedlubny
3 brambory
1 cibule
3 stroužky česneku
1 l vývaru
3 lžíce másla
1 smetana na vaření
špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
bylinky na ozdobení

Postup:
Kedlubny a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté si připravte najemno nakrájenou cibulku, kterou smažte na másle dozlatova. Přidejte kedlubny a brambory a zalijte vývarem. Vařte, dokud zelenina zcela nezměkne. Poté vše rozmixujte ponorným mixérem. Polévku zjemněte smetanou, přidejte prolisovaný česnek, muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami s pečivem.

TIP someliéra:
„Specifická polévka z kedlubny, která je plná netradičních chutí, si zaslouží také netradiční víno. Báječně jej chuťově doplní Freixenet Pinot Grigio Garda DOC, u kterého dominuje květinová vůně s jemným ovocným charakterem. V chuti je víno doplněno jemnými tóny svěžího citrusu,“ radí Petr Mašek.

 

Voňavé kuřátko na tymiánu s mandlovou nádivkou
Suroviny na kuře:
1 celé kuře
4 lžíce másla
1 šalotka
hrst čerstvého tymiánu
sůl
1 citron

Suroviny na nádivku:
4 ks staršího pečiva
3 vejce
hrnek mléka
hrst špenátu
hrst petržele
2 hrsti oloupaných mandlí
sůl a pepř

Postup:
Do jedné mísy si připravte pečivo nakrájené na kostičky. Následně přilijte trochu mléka a nechte odstát. Do druhé mísy dejte mléko, vaječné žloutky a směs vyšlehejte. Poté přidejte udušený špenát, čerstvou petržel, mandle, sůl a pepř. Směs důkladně promíchejte a přidejte do ní namočené pečivo.

Z bílků vyšlehejte sníh, který do nádivky jemně vmíchejte. Takto připravenou nádivkou naplňte předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepněte. Kuře vložte do pekáče, přidejte nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián, citron a sůl. Pečte na 180 stupňů v zakrytém pekáči asi jednu hodinu. Poté poklici odstraňte a posledních 20 minut pečte nezakryté.

TIP someliéra:
„K drůbeži se obecně doporučují zejména bílá suchá vína, která budou navíc báječně ladit také k jarnímu menu. K tomuto pokrmu bych jednoznačně doporučil bílé víno značky i heart Riesling. Aroma připomíná zralé sadové ovoce, zejména broskve a meruňky, s jemným podtónem minerality. V chuti je pak ovocné, šťavnaté s hezky vyváženým poměrem cukru a kyselinky,“ doplňuje someliér Petr Mašek.

Svěží citrónový koláč
Suroviny na korpus:
200 g hladké mouky
130 g másla
60 g cukru moučka
2 žloutky
vanilkový cukr
špetka soli
kůra z 1 citronu

Suroviny na krém:
250 g cukru krupice
100 g másla
4 vejce
kůra ze 3–4 citronů
100 ml šťávy z citronu

Postup:
Máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, kůrou a špetkou soli utřete do pěny. Přidejte mouku a zapracujte. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku max. 1 cm a přendejte do kulaté koláčové formy, kde jej opatrně domáčkněte do krajů. Do těsta udělejte několik dírek vidličkou a pečte na 170 °C zhruba 20 minut. Nechte vystydnout. Cukr vyšlehejte s vejci, poté přidejte citronovou šťávu i kůru. Vše zahřívejte (ale nevařte) do té doby, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku. Do krému vmíchejte máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Nechte vychladnout a podávejte.

TIP someliéra:
„Sladká tečka, i když s kyselejší chutí, si zaslouží také sladší víno. Můžete proto zvolit sladší tichá vína či sáhnout po něčem extra, jako je třeba španělská cava. Freixenet Carta Nevada Semi Seco s vyšším obsahem zbytkového cukru bude pro toto spojení perfektní,“ doporučuje Petr Mašek.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *