Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityJídlo a pití

Rozpal to, šéfe!: Krůtí sendvič, jehněčí kebab i kynutá bábovka. To a mnohem víc můžete sundat v dokonalé formě z grilu.

Další díl skvělého šéfa je tady. Jestli chcete o grilování vědět to, co vám zatím zůstalo utajeno, sledujte Rozpal to, šéfe! v úterý 8. června ve 22.55 na Primě.

Sedmá řada populárního pořadu se bude odehrávat tradičně na statku, nepřijdeme však ani o výlet do krásné české krajiny. Tentokrát se Zdeněk rozhodne pro neotřelé kombinace a jejich jednoduché zpracování nabídne i vám.

S každým přibývající dílem šéf přemýšlí, co na grilu připravit, aby to bylo nové, a přitom tradiční. Takže se hned v přírodě vrhne na klasiku: Jehněčí kebab. Při přípravě šéf rozebere, že by kebab měl „vypadat trochu kebabovitě“. Být servírovaný na jehle, a rozhodně se nevyplatí míchat kebab s gyrosem. Nejlépe se pak k němu hodí Šroubkův vypocený okurkový salát neboli tzatziki.

Padne také moudro dne. Jak totiž říkával Zdeňkovi jeho tatínek: „Je jedno, že jsi blbej, hlavně, že si umíš poradit.“ A to šéf zvládá na jedničku.

Dali byste si šunčičku? Pak sáhněte po selečí variantě. Z grilu bude výtečná. Jak šéf vysvětluje, i šunka potřebuje marinádu, do udírny zvlášť. Navíc jsou v módě silné a úderné americké chutě, tak se nebojte kombinovat javorový sirup s hořčicí a podobně. Šéf tvrdí, že nic lepšího jste nejedli. Bonus navíc? K šunce patří tradiční český bramborák. Ten stihnete vymazlit, než se šunka vyudí…

Test pro vás – víte, co je svatou trojicí české kuchyně? Sledujte Zdeňka v akci, dozvíte se to a budete moci perlit při grilovačkách, na které se během léta určitě dostanete…

Poslední slanou dobrotou bude krůtí sendvič v chlebu tramenzini. Pozor, jakmile budete pracovat s tímto druhem masa, musíte podle šéfa pečlivě kořenit. „Krůta je chuti mdlé, a hlavně zákeřné. Jakmile ji necháte na grilu dlouho, vysuší se, takže si ji hlídejte, jinak to dobrý nebude.“

Každý díl završíme sladkou tečkou, kterou šéf připraví spolu s cukrářkou Ivetou Fabešovou. Společně divákům předvedou, že i na grilu se dají jednoduše připravit lahodné dezerty. Tentokrát to bude kynutá bábovka, vzdáleně připomínající chuť briošky. Jaký bude výsledek? Uvidíte už v úterý.

Bavte se, inspirujte, grilujte. Vše se vám bude hodit, pokud se s ohledem na roční sezonu rozhodnete rozpálit gril.

Uzená šunka s bramborákem
Suroviny:
selečí šunka
javorový sirup
pepř
sůl
sušené chilli
dijonská hořčice
brambory
mléko
pepř
sůl
česnek
majoránka
polohrubá mouka
vejce
čerstvé bylinky
rostlinný olej
šalotka

Postup:
Nejprve si připravte marinádu na šunku. Nalijte do misky javorový sirup, opepřete ho, osolte a ochuťte sušeným chilli. Přidejte lžíci dijonské hořčice a promíchejte. Maso svrchu nařežte a potřete marinádou pomocí štětce. Šunku dejte do udírny a během uzení potírejte marinádou. Například 3 kila masa se bude udit zhruba 40 minut. Mezitím si připravte jako přílohu bramboráčky. Syrové brambory nastrouhejte nahrubo. Aby těsto hezky drželo pohromadě, poslední bramboru nastrouhejte najemno. Brambory vymačkejte a zalijte je trochou mléka, aby si udržely i při smažení hezkou barvu. Opepřete a osolte. Přisypte trochu mouky, vejce a dochuťte nastrouhaným česnekem a sušenou majoránkou. Pro chuť můžete do těsta přidat nasekané čerstvé bylinky jako petržel, oregano, pažitku. Vše promíchejte a smažte bramboráčky na rostlinném oleji z obou stran. Spolu s nimi opečte i na kolečka nakrájenou, opepřenou a osolenou šalotku. Hotovou vyuzenou šunku nakrájejte na tenké plátky a podávejte s bramboráčky a opečenou šalotkou.

Bábovka (Kugelhopf)
forma na bábovku o průměru 18 cm
Suroviny:
250 g hladké mouky
35 g cukru krupice
6 g soli
90 g plnotučného studeného mléka
13 g čerstvého droždí
50 g vajec
13 g žloutků
75 g studeného másla
125 g macerovaných rozinek

Postup:
Hladkou mouku smíchejte s cukrem, solí, mlékem, žloutkem a celým vejcem. Přidejte nadrobené droždí a změklé, až rozpuštěné, máslo. Těsto důkladně prohněťte a v závěru do něj přisypte rozinky namočené v rumu. Vytvarujte ho do tvaru koblížku s dírou uprostřed. Pak těsto položte do vymazané a hladkou moukou vysypané formy na bábovku. Dejte na teplé místo a nechte přímo ve formě vykynout. Až zdvojnásobí svůj objem, vložte formu do trouby a pečte při 180 °C zhruba 40 minut. Po vychladnutí bábovku pocukrujte a můžete krájet.

Zdroj a foto: FTV Prima

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *