Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Léto s kreditní kartou bude výhodnější i bezpečnější – v reálném i virtuálním světě

Díky stále se zvyšující proočkovanosti se bezpečnostní pravidla postupně rozvolňují a zdá se, že v létě budeme moci opět vyrazit do řady letovisek v zahraničí. Jak si takovou dovolenou užít bez zbytečného strachování? Ideální partnerkou pro všechny je kreditní karta – nikdy vás nenechá na holičkách a vždy se o vás dobře postará. A pokud jste zodpovědní, nebude od vás za své služby ani nic chtít, a navíc vás může i odměnit. Hodit se bude i v případě, že zůstanete doma u počítačové obrazovky.

Kreditní karta a poplatky i odměny
Používání kreditní karty může být zcela zdarma, pokud klient splatí vyčerpanou částku v bezúročném období. Navíc banky často nabízejí mnoho odměn jako je například vrácení určitého procenta ze zaplacené částky u obchodníka. Například ČSOB novým majitelům kreditky po dobu půl roku vrátí dvě procenta z platby v kamenném nebo online obchodě a po skončení kampaně půl procenta z platby.

Kreditní karta a bankomat
Výběr hotovosti z bankomatu nemusí být vždy nevýhodný, jak se traduje. Je důležité si však zjistit konkrétní podmínky jednotlivých bank a provozovatelů bankomatů. V zahraničí je třeba si dát pozor na nabídky konverze měny. Vždy je výhodnější vybrat si z nabídky možnost zaúčtovat transakci v místní měně, tedy bez konverze, a vyhnout se službě DCC (Dynamic Currency Conversion).

Kreditní karta a platba v kamenném obchodě
Zejména v zahraničí je výhodnější platit kreditní kartou. Lidé se v novém prostředí nevyznají a mohou se ocitnout na místech, která nejsou nejbezpečnější. Pokud tedy klient zaplatí v obchodě či restauraci ve špatné čtvrti, kde si někdo zkopíruje číslo jeho karty, je lepší, pokud se jedná o kreditní kartu, poněvadž při jejím používání se jedná o peníze banky a jen do výše sjednaného limitu.

Kreditní karta a platba na internetu
Ve virtuálním světě je kreditní karta opravdu k nezaplacení. Při nákupech elektroniky a spotřebního zboží totiž například kreditka ČSOB nabízí půlroční pojištění ochrany zboží proti poškození, zničení nebo odcizení a držitel se může spolehnout na o rok delší pojištění prodloužené záruky k zakoupenému zboží. Přitom pokud si klient sjedná prodlouženou záruku s kupovaným zbožím na internetu nebo v kamenném obchodě, je obvyklá cena i o desetinu vyšší. Navíc je s kreditní kartou jednodušší reklamace se zahraničními e-shopy.

Kreditní karta a půjčovny
Na mnoha místech si například automobil bez kreditní karty nepůjčíte. Provozovatelé půjčoven totiž chtějí zablokovat depozit pro případ, že by se jim půjčený automobil, čtyřkolka nebo skútr vrátil poškozený. A na to většinou debetní karta nestačí, a pokud ano, blokuje klientovi jeho vlastní peníze.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *