Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Proč zařadit makový protein do svého jídelníčku?

 Makový protein je velmi bohatým zdrojem minerálů přirozených pro mák, ze kterých významně vyčnívá vápník. Pouhé dvě polévkové lžíce makového proteinu v sobě obsahují průměrnou denní dávku vápníku danou pro lidský organismus. Používá se jako příměs do müsli, ovesných kaší, smoothies či do těsta na pečení. Makový protein příjemně voní i chutná, je vhodný do sladkých i slaných pokrmů.

Makový protein vzniká ze sekundární suroviny lisování – z výlisku. Obsahuje cenné minerály a vlákninu. Oproti celým semenům je jednak obsah cenných látek koncentrovanější a lépe stravitelnější a také se sníženým obsahem tukové složky. Ocení ho všichni příznivci FIT a RAW stravy, dobré kuchyně, celiaci, vegani, nemlékaři, sportovci i nesportovci. Je vhodný i při redukci váhy a stavbě svalové hmoty.

TIP: Vyzkoušejte makový protein od Bohemia Olej, který je vyroben z Českého modrého máku.

Semínkové proteinové tyčinky 
Jestli rádi uzobáváte semínka všech druhů, tento recept je dělaný přímo pro vás. Variabilita je téměř neomezená, recept rychlý a výsledek nad očekávání dobrý. Díky vybraným ingrediencím si na tyčkách pochutná opravdu každý. Kombinace arašídového másla a jemné makové chuti proteinu se navíc k sobě chuťově hodí.

Doba vaření: 15 minut + čas na ztuhnutí

Suroviny na 4 ks:
100 g ovesné mouky
2 lžíce makového proteinu
100 g arašídového másla
70 g medu
3 lžíce mandlového mléka
1 hrst oblíbených semínek

Postup:
Tento recept je velice jednoduchý a hlavně velmi rychlý. Všechny ingredience, kromě semínek, ručně smíchejte v kompaktní těsto. Semínka nasypte na dno formy (budou sloužit jako ozdoba po překlopení) a na ně upěchujte hotové těsto. Tyčinky nechte ve formě pár hodin zchladnout.

Malinové proteinové tyčinky 
Mák a maliny? Pro někoho možná nezvyklá kombinace. Jemně kyselé maliny však dodají tyčinkám ten správný šmrnc. V tomto receptu se makový protein nepoužije do těsta, ale k obalení.

Doba vaření: 15 minut + čas na ztuhnutí

Suroviny na 4 ks:
150 g mandlové mouky
3 lžíce malin sušených mrazem
40 g makadamového másla
2 lžíce medu
4 lžíce mandlového mléka
3 lžíce makového proteinu na obalení

Postup:
Smíchejte veškeré ingredience, kromě proteinu. Vzniklé těsto upěchujte do formiček a nechte ho 15 minut ztuhnout v lednici. Následně tyčinky z formiček vyndejte a začněte je obalovat v makovém proteinu. Hotové tyčinky můžete ještě dozdobit zbylými malinami. Všimněte si, že po rozkrojení tyčinky je vidět obsah malin i uvnitř, těsto tak není jen o makovém proteinu, ale také o malinách, které se s ním krásně snoubí.

Čokoládové proteinové tyčinky 
Čokoláda zlepšuje náladu a povzbuzuje. Makový protein obsahuje velké množství vápníku. Už jenom tyto dvě ingredience dělají z „čoko“ tyčky nerozlučnou dvojku.

Doba vaření: 30 minut + čas na ztuhnutí

Suroviny na 5 ks:
100 g ovesné mouky
30 g makového proteinu
2 lžíce kokosu
80 g arašídového másla
1 lžíce javorového sirupu
10 lžic kokosového rostlinného mléka
3 lžičky kakaa na vaření
+ hořká čokoláda na polití

Postup:
Poslední, třetí recept na tyčinky z makového proteinu má opět stejný postup jako ty předchozí. Ingredience smíchejte v kompaktní těsto, naplňte do formiček a nechejte 30 minut ztuhnout v lednici. Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu, kterou následně využijete k polití ztuchlých tyčinek z lednice. Hotové tyčinky pokládejte na pečicí papír a uložte je zpět do lednice, dokud čokoláda neztuhne.

Proteinové tyčinky jsou skvělou svačinou při cvičení, na výlety nebo jako rychlé doplnění energie do práce. Semínková tyčinka s makovým proteinem zklidní náročný den. Malinová připomene svojí chutí letní dny a čokoládová tyčinka přijde vhod při hříšné sladké chvilce. Výroba není vůbec náročná a tyčinku budete mít do pár minut na talíři.

Makové lívance se špenátem, nivou a ořechy
Lívance můžete snídat, obědvat i večeřet. Navíc jsou univerzální a chutnají na slano i na sladko. Tyto jsou extra makové, obsahují jak makový protein, tak i makový olej. Kdyby bylo máku i tak málo, můžete si je semínky i posypat.

Doba vaření: 45 minut

Suroviny na těsto:
250 g hladké mouky
50 g makového proteinu
1 prášek do pečiva
1 špetka soli
2 lžíce makového oleje
2 vejce
300 ml mléka

Suroviny na špenát a dozdobení:
4 stroužky česneku
1 lžíce oleje
250 g čerstvého špenátu
200 g Nivy
hrst vlašských ořechů
sůl
pepř
olej na smažení

Postup:
Veškeré ingredience na těsto smíchejte za pomocí mixéru, dokud se vše nespojí (nelekejte se, těsto je poměrně hutné).  Lívance osmažte z obou stran na rozpálené pánvi s trochou oleje. Hotové lívance si zatím nechte stranou a můžete se pustit do špenátu.

Oloupejte česnek a pokrájejte jej na tenké plátky. Plátky česneku osmahněte na trošce oleje, přidejte sůl, pepř a nakonec stáhněte plamen na úplné minimum a přidejte špenát. Až vám špenát zavadne, odeberte ho z ohně a naservírujte na lívance. Na vrchu posypte lívance ještě nadrobenou nivou a ozdobit je vlašskými ořechy.

TIP: Těsto na lívance lze použít i na sladký recept. Hotové lívance můžete dochutit například domácí marmeládou, jogurtem a ovocem.

Mlsání od teď nebude jen pro oko krásné, ale i zdravě chutné. Pokud máte rádi mák, vyzkoušejte další makové recepty na www.nasmodrymak.cz, kde najdete i informace o naší tradiční plodině – modrém máku.

Zdroj a foto: www.nasmodrymak.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *