Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityZábava

Sopranistka Jana Šrejma Kačírková pokřtila své první CD

Trojnásobná držitelka Ceny Thálie, sopranistka Jana Šrejma Kačírková, pokřtila včera na koncertě v Profesním domě MFF své první profilové CD s názvem „Kdy láska přilétá“.

Pro svůj debut na CD si Jana Šrejma Kačírková vybrala poměrně málo známý a málo nahrávaný repertoár složený z písní českých autorů dvacátého století, většinou na české a lidové texty. Vybrané písňově cykly a jednotlivé písně, které si pěvkyně zvolila, byly napsány v rozpětí téměř sedmdesáti let od roku 1907, kdy vznikl nejstarší cyklus Otakara Zicha Písně a písničky až k roku 1973, kdy Zdeněk Blažek napsal svůj cyklus Sedm písní v lidovém tónu. Celé CD je věnováno Janině učitelce a přítelkyni, legendě české opery, paní Libuši Domanínské.

„Věřím na osud, věřím, že všechno se děje tak, jak má a tehdy, kdy má. Věřím i v to, že se sny plní. Odjakživa jsem si přála a snila o tom mít vlastní CD. Když jsem na tomto svém prvním albu začala pracovat, pochopila jsem, že je to jedna z věcí, která mě opravdu baví. Nemluvím jen o tom postavit se před mikrofon, zpívat a nahrávat. Myslím tím celý proces výběru skladeb, zkoušení s klavírem, schůzky s producenty atd. To vše je nádherná práce. Začala jsem toto CD nahrávat v době, kdy nás opustila moje drahá paní profesorka a celoživotní rádkyně, česká operní pěvkyně Libuše Domanínská. Všechny skladby, které na albu zpívám, jsou výhradně z jejího archivu“, řekla ke svému CD pěvkyně. Na albu i na koncertě ji doprovázel klavírista Mikoláš Troup.

Producentem alba se stal Pavel Šporcl a jeho agentura ŠPORCL ARTS vydalo ji vydavatelství Arco Diva.

„Jana je hvězdná sopranistka, v oboru české ženské opery dosud nikdo tři Ceny Thálie nezískal. Proto jsem se rozhodl jí s albem pomoci a produkovat ho ve vlastní agentuře. Její koncert byl naprosto úžasný a jsem rád, že jsem byl jeho součástí“, řekl k novému počinu Pavel Šporcl.

Jana Šrejma Kačírková se v roce 2006 stala hostem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a od roku 2010 zde působila jako stálá členka souboru opery. Je stálým hostem Národního divadla v Praze a Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Od roku 2016 je stálou členkou souboru Národního divadla Brno. Ve svém repertoáru má řadu hlavních rolí, za které získala prestižní ocenění – kromě tří Cen Thálie v roce 2012 za ztvárnění role Julie z opery Romeo a Julie Ch. Gounoda, v roce 2013 za mimořádný jevištní výkon v titulní roli Anna Bolena ve stejnojmenné opeře G. Donizettiho a v roce 2020 za hlavní roli v opeře Julietta/Lidský hlas F. Polence a B. Martinů má čtyři ocenění Jihočeských Thálií a čestnou cenu festivalu Opera 2013 „Libuška“ za mimořádnou interpretaci v roli Gilda z opery Rigoletto G. Verdiho. V roce 2013 byla oceněna Výroční cenou Opery Plus.

Foto: archiv ŠPORCL ARTS Agency

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *