Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Devadesát procent lidské populace se potýká s kožními onemocněními, tvrdí uznávaná dermatoložka. Mezi nejrozšířenější se řadí také rakovina

Kůže je největším orgánem lidského těla, který chrání člověka před veškerými škodlivými vlivy. To si ovšem často vybírá i svou daň. Prakticky nikdo se totiž během svého života nevyhne nějakému z různých typů kožních onemocnění. Alespoň to tvrdí uznávaná americká dermatoložka Mercy Odueyungbo. Ta se ve své praxi zabývá celou řadou případů od těch méně závažných až po ty nejsložitější, které mnohdy ohrožují životy jejích pacientů. Těmi nejzávažnějšími jsou jednoznačně různé druhy rakoviny kůže, jež jsou do značné míry způsobeny nedostatečnou ochranou před slunečními paprsky. „Tím se pravděpodobnost, že dostanete nějaký typ rakoviny kůže, velmi zvyšuje,“ upozorňuje Mercy Odueyungbo, jejíž počínání v praxi můžete od 19. listopadu sledovat v rámci nového pořadu Doktorka Mercy (Dr. Mercy) na kanále TLC.

Kolik procent celkové světové populace v současnosti trpí dermatologickými problémy? 
Podle mého názoru v určitém okamžiku svého života trpí nějakým kožním onemocněním prakticky každý člověk. Řekla bych, že v současnosti to bude něco okolo devadesáti procent. Nutno podotknout, že se bavíme o všech kožních onemocněních. Tedy nejen o závažných případech, které můžete vidět v mém pořadu, ale i těch méně závažných.

Jaká dermatologická onemocnění se řadí mezi ty nejčastější?
Určitě je to akné, lupénka, problémy se suchou pokožkou, různé ekzémy, ale také lipomy. To jsou nenádorové tukové bulky, které se vyskytují mnohem častěji, než si mnozí lidé myslí. Když si prohmatáte kůži, může se vám stát, že objevíte takovou malou gumovitou bulku. To je právě lipom, o kterém se také více dozvíte v mém pořadu. Dále je ovšem v dnešní době velmi rozšířená také rakovina kůže.

Kterou část populace dle vašeho názoru rakovina kůže nejvíce ohrožuje?
Obecně jsou to lidé, kteří jsou ve velké míře vystaveni slunečnímu záření. Například vím, že právě teď je v Austrálii jeden z nejvyšších výskytů rakoviny kůže na světě. A to dokonce i v oblastech s mírným podnebím. Je to onemocnění, které je citlivé na klima a teplotu, zároveň však může hrát svou roli genetika. Je tedy opravdu těžké říct, koho tato nemoc může postihnout a koho ne.

Přesto, co bychom měli v rámci prevence dělat, abychom minimalizovali riziko propuknutí rakoviny kůže?
Hlavní problém je, že většina lidí se nedostatečně chrání před sluncem, tím že nepoužívá opalovací krém. Tím se pravděpodobnost, že dostanete nějaký typ rakoviny kůže, velmi zvyšuje. Některé druhy kožních nádorů sice nejsou zhoubné, ale pak je tu melanom, který je opravdu život ohrožující. A právě u lidí, kteří tráví hodně času venku na slunci a nejsou dobře chráněni, propukne s větší pravděpodobností.  Proto když jsme vystaveni slunečnímu záření, je důležité mazat se opalovacím krémem. A to každé dvě až čtyři hodiny. Další má rada je nechodit do solária, i to je v rámci prevence dobré. Když ovšem vezmeme v potaz genetiku, není nic, co byste mohli udělat, abyste předešli jakékoliv nemoci.

Můžete uvést příklad dermatologického onemocnění, jehož příčiny jsou ryze genetické?
Je jich spousta. U některých stačí, aby potkalo jen jednoho z vašich rodičů, někdy ho musí mít oba dva rodiče.  Z mého pořadu mohu zmínit například Ashley, která má takzvanou neurofibromatózu. To je onemocnění, kdy se vám na kůži, případně na mozku, ledvinách nebo v kostech, udělají malé nádory. Pravděpodobnost, že tato Ashleyina nemoc se přenese na jedno z jejích dětí, je padesát procent. To je prostě dáno vlivem DNA a nic s tím neuděláme.

Spoustě dalších onemocnění ovšem lze předejít. Co je podle vás dobré dodržovat v rámci obecné prevence?
Je několik věcí, které můžete udělat, abyste předešli vzniku určitých kožních onemocnění. Pokud jde třeba o ekzémy, je doporučeno zkrátit na minimum dobu sprchování. Ta by neměla přesáhnout pět minut, zároveň voda by neměla být příliš horká. Následně je potřeba správně hydratovat pokožku, nepoužívat parfemované přípravky obsahující konzervační látky.

Velkou část populace trápí také problémy s pletí. Jak například předejít akné?
Co se týče pleti, pokaždé říkám, že je odrazem toho, co se děje uvnitř v těle. Základem je důkladné udržování obličeje, potažmo celého těla v čistotě. Dalším důležitým faktorem je samozřejmě strava. U akné byla zjištěna souvislost s konzumací velkého množství mléčných výrobků a výrobků s vysokým obsahem cukru.  Místo toho by měl být kladen důraz na dostatečný přísun vody, vitamínů, omega-3 mastných kyselin nebo listové zeleniny. Ke zlepšení pleti dále přispívá také cvičení.

V dnešní době existuje také celá řada rostlinných, případně živočišných produktů, které mají přispět ke zlepšení pleti. Co o nich soudíte?
Záleží na tom, co každý člověk na své pleti snese. Já třeba preferuji přírodní produkty. Tedy výrobky, které nejsou parfémované, neobsahují konzervační látky nebo oleje.  Ale co vyhovuje mně, nemusí vyhovovat někom jinému. Lidé vždy říkají, že rostlinné přípravky jsou lepší, ale spousta lidí je ve skutečnosti alergická na esenciální oleje. Ne všechno, co je rostlinného původu, je tedy dobré. V nadsázce vždycky uvádím za příklad břečťan, což je rostlina, ale zároveň jed. Každopádně není potřeba používat deset produktů najednou. Lidé podle mě častokrát až příliš experimentují. V dnešní době internetu a sociálních sítí, naráží na mnoho produktů. Objednávají si různé přípravky a pak ani nevědí, co si dávají na obličej. Říkám si, kde jste to vůbec vzali?  Výsledkem je mnohem více alergických reakcí. Proto v tomto případě platí, že méně je více.

Dojde podle vás v budoucnu ke zlepšení situace pokud jde o výskyt dermatologických onemocnění?
Víte, dnes existuje spousta zdrojů, jak se o kůži dozvědět více. Je to však spíše kontraproduktivní. Lidé jsou sice důvtipnější, ale zároveň i chytřejší. Problém je, že místo odborníků se radí s „doktorem Googlem“. Lidé si sami stanoví diagnózu, způsob léčby, a navíc radí svým přátelům. To má za následek, že se zvyšuje nejen míra alergických kožních reakcí, ale i výskyt dalších onemocnění.

Zdroj a foto: TLC

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *