Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

SportZe života

Studie SafeACTiVE prokázala, že fitness centra jsou bezpečné provozy

Společnost EuropeActive na konci prosince roku 2021 publikovala výsledky již druhé studie SafeACTiVE, jejímž cílem bylo zmapovat riziko infekce COVID-19 a míru nákazy ve fitness centrech. Shromážděná data jednoznačně potvrdila, že fitness centra a další vnitřní sportoviště jsou bezpečným prostředím s nízkým rizikem nákazy.

Společnost EuropeActive ve spolupráci s AWRC-Sheffield Hallam University a King Juan Carlos University už podruhé shromáždila data od provozovatelů fitness center v celé Evropě a porovnala počet skutečně potvrzených případů COVID-19 ve fitness provozech s celkovým počtem návštěv.

Z více než 185 milionů analyzovaných návštěv je počet hlášených pozitivních případů 1 628 (klientů i zaměstnanců) – což je méně než jeden případ na 100 000 návštěv. Do sběru dat se zapojili provozovatelé z Belgie, Francie, Německa, Řecka, Itálie, Nizozemska, Portugalska, Španělska a Spojeného království, tedy celkem 9 zemí.

Pohyb pomáhá i proti covidu
„Výsledky druhé studie SafeACTiVE ukazují důležitá data o tom, jak fitness sektor přispívá k podpoře zdraví a duševní pohody během pandemie. Vzhledem k tomu, že COVID-19 i nadále vrhá dlouhý stín na naši společnost, tato zpráva představuje jasné důkazy o tom, že pohyb pomáhá. Podpora fyzické aktivity by proto měla být hlavní prioritou národních politik a měla by přispět k tomu, aby naše provozy zůstaly otevřené. Jedině tak můžeme udržet fyzickou a duševní pohodu jednotlivců a komunit,“ uvádí profesor Rob Copeland, ředitel Advanced Wellbeing Research Center na Sheffield Hallam University (celou zprávu v angličtině si můžete přečíst ZDE).

S jeho názorem souhlasí i Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness, která u nás tento sektor zastupuje: „Výsledky studie jednoznačně ukazují, že návštěvníci fitness center a dalších sportovišť jsou ke svému zdraví zodpovědní. Proto, pokud se necítí dobře, cvičit nepřijdou. A to by měl být základní princip chování nás všech nejen v době pandemie. Další významnou roli hraje i vysoká míra hygieny, úklidu, dezinfekce i organizace pohybu návštěvníků v prostoru sportoviště. Jsme rádi, že i u nás v České republice mohli lidé po celý podzim 2021 sportovat za dodržení podmínek prokázání bezinfekčnosti. Podpora pohybových aktivit se celé společnosti vyplatí, a to nejen v subjektivním pocitu lepší pohody a kondice, ale i objektivně v nižší nemocnosti.“

Aktivní životní styl, tedy dostatek pohybu a rozumné stravování, má podle Jany Havrdové navíc potenciál uspořit ročně až 100 miliard korun z rozpočtu na zdravotní péči. „A to už je částka, kterou by neměli přehlížet ani nejvyšší představitelé našeho státu.“

Další zajímavosti ze studie SafeACTiVE:
– Studie podporují tvrzení, že pravidelná fyzická aktivita a udržování zdravé hmotnosti jedince zlepšují imunitu a zároveň snižují riziko několika typů respiračních onemocnění.
– Výsledky ukázaly, že, vyšší úroveň obvyklé fyzické aktivity je spojena s 31% snížením rizika komunitního infekčního onemocnění a s 37% snížením rizika úmrtnosti na infekční onemocnění.
– Studie také zmiňuje, že koncentrace protilátek po očkování je vyšší u fyzicky aktivních lidí.

Zdroj a foto: www.komorafitness.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *