Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Móda

Prsteny, které budou převládat na svatbách 2022, a jak se o ně starat

Sen se stal skutečností, žádost o ruku proběhla, a teď jen naplánovat váš velký den. Možná chystáte jen malou svatbu, nebo naopak plán příprav připomíná projektový harmonogram naplánovaný do nejmenších detailů. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, rozhodně nepodceňujte výběr snubních prstenů. Koneckonců je budete nosit na ruce ideálně po zbytek života.

Snubní prsteny jsou symbolem spojení a věrnosti, přičemž jejich kruhovitý tvar připomíná nekonečno. Sečteno a podtrženo, tyto prsteny symbolizují vaši věčnou lásku. Věděli to již Egypťané kolem roku 3000 před n. l., kdy se objevují první zmínky o kroužcích umisťovaných na prsteníček. Ale proč zrovna tam? Tradovalo se, že právě do prsteníčku vede žíla přímo ze srdce. Prsteny bývaly z různých materiálů, ale s příchodem křesťanství začalo dominovat zlato, které představuje manželskou lásku.

Nebojte se kombinovat, i klasika může být originální
V dnešní době tento materiál rovněž převládá, ale může mít mnoho podob. „Módní a hezké jsou v posledních letech kombinace různých druhů zlata. Například velmi zajímavé je, když spojíte bílé zlato s růžovým, a ještě kontrast zvýrazníte například tím, že bílé zlato je lesklé a růžové matné. Tyto kombinace oceňují především ženy, protože rády slaďují i další šperky a doplňky. Někdo si například hlídá i to, aby se šperkem ladily přezky na kabelce,“ říká Dušan Mlynarčík ze společnosti JK Jitka Kudláčková.

Mezi typy prstenů vítězí stále i v moderní společnosti klasika. Obrouček s půlkulatým profilem, takzvaný angličák, je nesmrtelný. Pravda, většinou jej vyžadují muži, kteří dávají přednost jednoduchosti. „Čeští muži nejsou příliš kreativní, ženy naopak často vyžadují něco zdobnějšího. Hodně děláme například prsteny zdobené malými diamanty, buď jedním nebo po celém obvodu. Co nedoporučuji, jsou rytiny, protože se časem ošoupou,“ dodává Mlynarčík.

Historie se opakuje, trendy se vracejí
Říká se, že trendy se v určitých intervalech vracejí, a platí to i u šperků. Ačkoliv se především mezinárodní veletrhy hemží různými novinkami, často se jedná o návrhy vytažené ze šuplíků, které se nápadně podobají něčemu, co už zde bylo. V České republice se ale podle Mlynarčíka o ročních trendech příliš mluvit nedá, klasika a jednoduchost vedou. V posledních letech se stalo určitým zvykem, že si nevěsty dávají snubní a zásnubní prsten k sobě na jeden prst, zatímco dříve bylo tradicí, že se zásnubní prsten po svatbě přesouval na pravou ruku. Někteří snoubenci s tím již počítají a prsteny se navrhují tak, aby do sebe zapadaly.

Kameny dodávají na zajímavosti, volte ale raději přírodní
Jak už jsme uvedli, vede mezi snubními i zásnubními prsteny spíše klasika a jednoduchost. Pokud už se někdo rozhodne ozdobit je kamenem, zpravidla zvolí bílý diamant. Proč se ale omezovat, možností je mnohem více. Toužíte-li po diamantu, krásná a decentní je i barva champagne. „Především v Čechách vedly v posledních letech bílé kovy s diamantem, což mně osobně přijde takové studené. Také ve snubních prstenech vypadají dobře další klasické kameny jako rubín, modrý safír či smaragd, je to takové zajímavé oživení,“ doporučuje Dušan Mlynarčík z JK Jitka Kudláčková. Použití toho či onoho kamene je podle něj hodně o tom, jak se s ním žena cítí. Ačkoliv se traduje, že ke každému znamení zvěrokruhu se hodí určité kameny, nebo podle typologie sedí například k brunetkám více žluté zlato, není třeba se tím omezovat. Vždy zhodnoťte celkově svůj typ, nechte si poradit, vyzkoušejte vícero variant a nakonec se rozhodněte na základě svého pocitu.

Co však šperkaři doporučují, je použití přírodních kamenů. Už z hlediska hodnoty je poněkud dehonestující vložit do zlata syntetický kámen. „Jdete do vztahu, tak proč dávat do prstenu třeba zirkon, když například s použitím malého diamantu cena nijak výrazně neroste a máte jistotu, že bude vždy zářit. Zirkon po nějakých třech letech začne matnět, odírá se a není to hezké. Přírodní kámen je tvrdší a vydrží,“ vysvětluje pan Mlynarčík, proč dát přednost přírodě před syntetikou.

Vybírejte s dostatečným předstihem
Nabídka snubních prstenů je opravdu široká a díky osobnímu přístupu vám šperkaři většinu základních modelů upraví dle vašich představ a potřeb. Kromě toho je samozřejmostí i výroba šperků dle přání zákazníka. Začněte však s výběrem v dostatečném předstihu, ideálně se doporučuje 2–3 měsíce před svatbou, aby vše proběhlo v poklidu. Avšak dobrá zpráva pro nedočkavce nebo pro ty, kteří rádi nechávají věci na posledních chvíli, je, že i pro vás se vždy něco najde. Jen si budete muset vystačit se základními modely a nedávat příliš průchod své fantazii. Do prstenu si také můžete nechat z vnitřní strany něco vyrýt. Stále oblíbené je datum svatby, což vyžadují většinou ženy, aby pánové nezapomínali na výročí. Časté je i jméno partnera, přezdívky či různé znaky. Také na tuto zdánlivou drobnost je potřeba nějaký čas.

Pokud si však dáte čas, postup bývá zjednodušeně zpravidla takový, že přijdete do obchodu s nějakou představou, vše prodiskutujete na místě, vyzkoušíte velikosti a typy prstenů a v průběhu zakázky ještě přijdete na zkoušku. „Stává se nám jen málokdy, že by si lidé objednali snubní prsteny přímo z našeho e-shopu. Většinou si vyberou, co se jim líbí, a přijdou k nám na prodejnu, kde nezřídka změní názor. Ony totiž prsteny vypadají na každé ruce jinak, proto je důležité vyzkoušet si různé typy. Když klienti přijdou, zeptám se, co se jim líbí a nechám je vyzkoušet různé modely. Ukážu jim možnosti a oni často odejdou se zcela jiným prstenem, než původně zamýšleli, protože zjistili, že pro tvar jejich ruky se lépe hodí.“ Pan Mlynarčík ještě doporučuje, že je také zapotřebí počítat se skutečností, že se ruka mění. Tak třeba v těhotenství prsty zesilují, pokud se tedy žena vdává těhotná, je potřeba s tím počítat. Naštěstí většina prstenů je vyrobena tak, že se dá poměrně snadno upravit jejich velikost. Úpravy velikostí prstenů jsou většinou zdarma,

Pokud si necháte prsteny upravit, nemusíte se bát extrémního nárůstu ceny. Pár snubních prstenů se slabšími kroužky, ale velmi kvalitních, se dá pořídit již kolem 15 tisíc korun, průměrně si zákazníci vybírají pár snubních prstenů v JK kolem 30 tisíc korun.

Pečujte o své prsteny, jsou na celý život
Do svatby jde člověk s přesvědčením, že je to na celý život, ovšem stejně tak dlouho by měly vydržet i snubní prsteny. Jak o ně tedy správně pečovat? Základní rada zní, abyste je odkládali při veškerých činnostech, při nichž by se mohly mechanicky poškodit, to znamená sport, domácí práce, zahradničení či zaměstnání, kdy může možnost poškození nastat. Doporučení číslo dvě, nechávejte si je jednou za dva roky pečlivě zkontrolovat a vyčistit u odborníka. Právě ve zlatnictví JK Jitka Kudláčková tuto službu poskytují, říká se jí garanční servis. Služba je zdarma a pokud ji klienti využijí každé dva roky, mají nárok na doživotní záruku šperku. Na domácí péči můžete použít jemný kartáček na zuby a trochu jaru, speciální chemické přípravky či hadříky nebo domácí ultrazvukové pračky.

Snubní prsteny jsou nejvíc nošené, a tudíž dostávají nejvíc zabrat, navíc je tady zmíněný zvyk nosit zásnubní a snubní prsten na jenom prstu, proto už při výběru berte toto v potaz. „Doporučujeme na snubní prsteny čtrnáctikarátové zlato, protože je tvrdší. Zároveň není dobré, aby byly kroužky příliš slabé, takový průměrný pár má asi 8–10 g zlata, pak už něco vydrží,“ dodává Mlynarčík.

Ještě jedna zajímavost, možná i inspirace na závěr. Trendem posledních let se stalo, že si manželé pořizují nové snubní prsteny například k 20. výročí svatby. Váháte-li tedy, čím překvapit svou drahou polovičku k výročí, možná je tohle to pravé.

Zdroj a foto: JK Jitka Kudláčková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *