Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Se svojí váhou je spokojena jen zhruba pětina Čechů. Hubnout se lidé pokoušejí opakovaně, místo lékařů při tom ale spoléhají hlavně sami na sebe

4. března je Světový den obezity. Den věnovaný onemocnění, jenž patří k nejvíce podceňovaným, a které může vést k rozvoji závažných zdravotních komplikací. Jen 27 % lidí v Česku má pocit, že je jejich váha v pořádku. U lidí, jejichž body mass index (BMI) odpovídá nadváze nebo obezitě, dokonce spokojenost s vlastní váhou klesá na pouhá 3 %. Většina lidí se v minulých třech letech sice pokusila zhubnout – zpravidla svépomocí prostřednictvím úpravy jídelníčku či pravidelného cvičení – často ale nebyli s výsledkem spokojeni*. Češi jsou si tedy faktu, že patří k nejobéznějším národům v Evropě vědomi, nicméně řešení nadváhy a obezity ve spolupráci s lékařem, je jim zatím stále cizí.

Nespokojenost s vlastní váhou bere podle průzkumu* většina lidí vážně. Přes 60 % Čechů se v posledních třech letech pokoušelo zhubnout, nebo to má v plánu v horizontu jednoho roku. Častěji je hubnutí tématem pro ženy a lidi, kteří se s nadváhou či dokonce obezitou již potýkají. V této skupině vykázalo snahu zhubnout dokonce 77 % respondentů, mimo jiné i proto, že řada z nich už čelí zdravotním problémům, jež se s obezitou či nadváhou pojí. Nejčastěji jde o vysoký krevní tlak, syndrom spánkové apnoe, chrápání či cukrovku II. typu. Objevují se však také potíže s početím dítěte, a to u mužů i žen.

Lidé hubnutí řeší většinou sami, spoléhají na úpravu jídelníčku
Pro Čechy je při jejich úsilí zhubnout důležité nejen dosáhnout poklesu váhy, ale nižší hmotnost si také dlouhodobě udržet. Téměř 80 % respondentů ale zároveň považuje tento cíl za obtížně splnitelný. I proto se lidé obvykle snaží zhubnout opakovaně, jen málokdy se o to pokusí jen jednou. Za nedůležité považují lidé zapojení lékařů. Hubnout se pokoušejí především svépomocí, nejčastěji úpravou jídelníčku (40 %) či snahou o pravidelné cvičení nebo sport (26 %). Odborná dietologická či psychologická pomoc naopak není pro Čechy příliš důležitá. Ve spolupráci s lékařem zkoušela zhubnout jen 3 % lidí. Zapojení lékařů či dalších odborníků přitom může výrazně zvýšit šanci na trvalý úspěch.

„Většina lidí k nadváze a obezitě přistupuje s jednoduchou rovnicí v hlavě, omezím lehce jídelníček, začnu se více hýbat a kila půjdou dolů. Bohužel pokud by to bylo tak snadné, lidé by se nedostali tam, kde jsou a zbavení se kil navíc by se tak pro většinu nestal dlouhodobý nebo stále se opakující problém, který se jim nedaří vyřešit,“ komentuje prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., který se v Centru diabetologie IKEM klinicky i vědecky věnuje problematice obezity, diabetu a inzulínové rezistence. „Obezita je nemoc, a tak by se k ní mělo přistupovat, se vším respektem, vážností a stejně jako u ostatních nemocí, ve spolupráci s lékařem. Ten je schopný posoudit daného člověka komplexně a nastavit pro něj řešení problému nadváhy nebo obezity zcela na míru s ohledem na jeho aktuální zdravotní, fyzický, ale i psychický stav. Lékař zároveň sleduje celý proces a za pomoci využití všech možností moderní medicíny včetně případných léků může aktivně reagovat na jeho postup. Zejména u lidí, kterým se nedaří zhubnout a udržet váhu dlouhodobě se mohou objevit další přidružená onemocnění. Některé běžně doporučované postupy či diety tak mohou být v takovém případě dokonce škodlivé,“ dodává profesor Haluzík.  

O hubnutí se lidé nejčastěji radí s partnerem a přáteli, informace k tématu si pak zjišťují především na internetu (30 %) a na sociálních sítích (17 %). Více než 90 % lidí si od hubnutí také slibuje, že si vylepší fyzickou kondici, budou ze sebe mít lepší pocit či získají více energie. Snaha vypadat lépe a vejít se do oblečení naopak mezi hlavními motivacemi pro hubnutí nefiguruje.

„Bohužel kolem nás existuje mnoho nepravd, dezinformací.  Lidé s nadváhou a obezitou by si měli vyhledat validní, komplexní informace, které se této problematiky týkají a ideálně vše ještě konzultovat s lékařem, který nejlépe zná jejich zdravotní stav,” komentuje doc. MUDr. Martin Matoulek, PhD. z III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VF v Praze a dodává: „U pacientů začínám s pohybem za monitoringu jídla, protože fyzická zdatnost je nejlepší prognostický faktor pro dlouhý a kvalitní život a při jejím zvyšování dochází automaticky k poklesu hmotnosti jako vedlejší efekt. Zlepšují se prakticky všechny nemoci spojené s obezitou jako je cukrovka, vysoký krevní tlak, zvýšená hladina tuků v krvi. Navíc fyzická aktivita je nejlepší přirozené antidepresivum a stoupá spolupráce i s dietním doporučením.”

Tloustneme.cz – zdroj užitečných a zajímavých informací k nadváze a obezitě
Tipem pro vyhledání informací k nadváze a obezitě je edukační portál tloustneme.cz, na jehož vzniku se podílel tým špičkových českých lékařů. Návštěvníci zde najdou nejen řadu zajímavých a užitečných informací souvisejících s obezitou, poutavé příběhy či originálně pojatou BMI kalkulačku, ale navíc nabízí přehled kontaktů na specializované lékaře po celé České republice, kteří s řešením nadváhy či obezity ochotně pomohou.

* Data vycházejí z průzkumu agentury Behavio realizovaného pro společnost Novo Nordisk.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *