Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CestováníZábava

Otevření turistické sezóny v Českém Švýcarsku: představení trasy Hřebenovky i ochutnávky místních specialit

Milovníky turistiky, rodiny s dětmi i zájemce o historii severočeského regionu čeká o víkendu lákavý program. V neděli 3. dubna totiž proběhne zahájení turistické sezóny v Českém Švýcarsku. Hlavním tématem je představení úseku nové trasy Hřebenovky, která navazuje na tradici dnes již zapomenuté Hřebenovky z počátku minulého století. Účastníci postupně navštíví pět atraktivních míst – a kromě prohlídek zajímavých lokalit, ochutnávek regionálních produktů, lihovin a likérů se mohou těšit i na jazzový koncert.

Jeden z úseků nově naplánované trasy Hřebenovky vede od nádraží Jedlová přes hrad Tolštejn, Jedlovou a Jiřetín pod Jedlovou až do Krásné Lípy. Její vznik se letos pojí s významným jubileem. „Nová trasa navazuje na tzv. Modrou Hřebenovku, která spatřila světlo světa 13. dubna 1902. Letos si tedy připomínáme 120. výročí původní Hřebenovky. Tu jsme nyní protáhli mezi Tolštejnem a Jedlovou, aby turistům odkryla i další atraktivní místa a nabídla kvalitnější možnosti občerstvení i ubytování,“ uvádí ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Jan Šmíd.

Hřebenovka nadchne malebnými výhledy i místními specialitami
Neděle 3. dubna bude patřit pěti vybraným zastávkám na úseku nové Hřebenovky. Letošní turistickou sezónu tak v Českém Švýcarsku zahájí v 9.00 hodin prohlídkou zrekonstruovaného nádraží Jedlová a legendární nádražní restaurace uprostřed lesů na hranici Lužických hor a Českého Švýcarska. Putování pokračuje na Tolštejn, kde si milovníci historie prohlédnou zříceninu hradu s dechberoucími vyhlídkami – a fajnšmekři pro změnu pochutnají na likérech z proslulé Galli Distillery.

Přednášky o historii ozvláštní prohlídka běžně nepřístupných míst
Na Křížové hoře je zhruba od 11.30 hodin připraveno povídání o historii obce, trase Hřebenovky a dalších krásách tohoto regionu. Zastávka v Jiřetíně pod Jedlovou odhalí veřejnosti nepřístupné prostory fary a kostel Nejsvětější Trojice. Návštěvníky tu přivátá také místní Galerie V podstávce, která upoutá jak architektonickým stylem v duchu lužických podstávkových domů, tak stálou expozicí fotoaparátů.

Program vyvrcholí jazzovým koncertem v Krásné Lípě
Po celý den bude možné navštívit rovněž Dům Českého Švýcarska v Krásné Lípě, kde proběhne slavnostní křest publikace Zážitky v Českém Švýcarsku 2022–2023 a přednáška o dějinách Hřebenovky. Na samý závěr, od 18.00 hodin, je tu přichystán jazzový koncert Tonyho Ackermana a Zdeňka Jahody.

„Program jsme navrhli tak, aby oslovil co nejširší publikum. Věříme, že celodenní mozaika akcí nejen že seznámí s krásami nové Hřebenovky, ale také představí místní producenty a jejich speciality, které patří k tomu nejlepšímu v kraji,“ uzavírá Jan Šmíd.

Akci pořádá obecně prospěšná společnost České Švýcarsko ve spolupráci s Ústeckým krajem a DMO Lužické a Žitavské hory. Prozkoumat celou trasou Hřebenovky – od nádraží Jedlová do Krásné Lípy – je možné pouze pěšky. Pro zájemce ze vzdálenějšího okolí zůstává otevřené parkoviště v Jiřetíně pod Jedlovou.

ZÁKLADNÍ HARMONOGRAM AKCE:
• 9.00 – 9.45: Začátek akce, sraz na nádraží Jedlová.
• 10.20 – 11.10: Prohlídka hradu Tolštejn a degustace místních likérů.
• 11.30 – dále: Zastávka na Křížové hoře a vyprávění o historii obce i blízkého okolí.
• 12.15 – 14.15: Program v Jiřetíně pod Jedlovou s prohlídkou muzea na faře a návštěvou kostela Nejsvětější Trojice
• 15.45 – 19.00: Program v Krásné Lípě s křtem publikace Zážitky, otevřením nového koutku o historii pivovarnictví a jazzovým koncertem Tonyho Akcermana a Zdeňka Jahody.

Zdroj a foto: www.ceskesvycarsko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *