Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🐣 Velikonoce

Velikonoční pečení ze špaldových mouk Babiččina volba

Velikonoce se blíží a my se nemůžeme dočkat, až budeme péct tradiční dobroty pro naše blízké. Letos bychom pečení chtěli pojmout trochu zlehka, a proto použijeme špaldové mouky Babiččina volba, a to hladkou i celozrnnou. Budeme rádi, když je vyzkoušíte s námi.

Tvarohový beránek ze špaldové mouky
Ingredience:
3 vejce
150 g rozpuštěného másla
120 g třtinového cukru
1 lžička prášku do pečiva
230 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
250 g polotučného měkkého tvarohu
citronová kůra asi z půlky citronu
vyškrábaná semínka z jednoho vanilkového lusku
stranou mléko na případné naředění

Postup:
Pro tvarohové těsto je vždy nejdůležitější, abyste měli všechny suroviny ve stejné (nejlépe pokojové) teplotě. Proto si vyndejte vejce a tvaroh 2 hodiny předem na linku. Případně můžete i večer před přípravou. Na těsto nejprve ušlehejte vejce s cukrem do pěny, získat nadýchanou světlou pěnu z vajec může trvat i patnáct minut. Tento krok ale neuspěchejte, je to základ pro nadýchané tvarohové těsto. Následně přidejte zchladlé tekuté máslo a také zašlehejte tvaroh. Stranou promíchejte mouku s práškem do pečiva a přisypte do směsi, opět zapracujte. Poté vyškrábejte vanilku a nastrouhejte kůru, znovu promíchejte celé těsto, jestli nestéká, a přidejte pár lžic plnotučného mléka. Vymažte důkladně formu a vysypte ji hrubou moukou. Rozehřejte troubu na 160 stupňů. Stáhněte těsto do formy a nechte zaklopené péct 50 minut při 160 stupních. Určitě celou dobu nechte beránka zaklopeného a neotevírejte troubu. Hotového zchladlého beránka můžete zdobit třeba jarními květy a českou krajkou.

Špaldové minimazance
Ingredience na 6 bochánků:
350 g špaldové hladké mouky Babiččina volba (až 200 g můžete vyměnit za celozrnnou špaldovou mouku – jako my v tomto receptu)
40 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
2 vejce
50 g třtinového cukru
20 g (1/2 kostky) čerstvého droždí
90 g rozpuštěného másla
100 ml vlažného plnotučného mléka
citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu

Postup:
Začněte tím, že si necháte vzejít kvásek. Do misky nadrobte droždí, přidejte pár lžic vlažného mléka, asi lžíci cukru a rozmíchejte v kašičku. Na teplém místě kvásek vzkypí do 15 minut. Pokud se tak nestane, můžete mít špatné droždí a kvásek založte znovu. Mezitím si ve velké míse přichystejte směs přesáté mouky. Utvořte uprostřed důlek. Do něj vklepněte vejce, přilijte rozpuštěné máslo, cukr i citronovou kůru. Do této směsi přidejte i celý kvásek a začněte zpracovávat těsto. Podle potřeby doplňte mléko, promíchejte a zapracujte rukou hladké nelepivé těsto. Správné kynuté těsto je pružné, nelepí. Zapracujte ho ještě pár minut rukou, aby se přirozeně zahřálo. Uložte v míse pod utěrku a nechte 45 minut kynout nebo než zdvojnásobí svůj objem. Nyní vytvarujte bochánky. Těsto si rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Každý bochánek zpracujte rukama. Utvořte menší placku a její růžky ohněte pod těsto, tím vznikne navrchu úplně hladký bochánek. Na jeden plech se vejdou 2-3, podle velikosti. Tam je nechte pod utěrkou dalších 15-20 minut kynout. Nyní rozehřejte troubu na 170 stupňů. Nakynuté bochánky poctivě potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandliček. Pečte 20-25 minut dozlatova. Kontrolujte špejlí. Pokud náhodou mazanec praskne, vůbec to nevadí a platí, že mašle vše spraví.

Zdroj a foto: Babiččina volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *