Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Zdravá míra opalování je mýtus: Rizika spojená s rakovinou kůže jsou přítomná vždy!

S blížícími se letními měsíci se zvyšuje i touha po krásném opálení. Opálená pokožka je mylně vnímána jako symbol zdravého vzhledu. I když má slunce pozitivní vliv na zdraví, protože se díky slunečním paprskům v našem těle tvoří vitamin D, přílišná expozice slunečnímu záření s sebou nese i svá rizika. Používání krému s SPF automaticky neznamená, že je vaše pokožka dostatečně chráněna. Společně s odbornou konzultantkou lékáren BENU, PharmDr. Ivanou Lánovou, jsme se zaměřili na nejčastější mýty spojené s opalováním a přinášíme vám pár tipů, jak udržet vaši pokožku zdravou a předcházet rakovině kůže. 

Sluneční paprsky jsou pro nás blahodárné v tom smyslu, že přispívají k psychické pohodě a pomáhají s tvorbou vitaminu D, který je důležitý nejen pro naše kosti, ale i pro správné fungování imunity a psychickou pohodu. V tomto případě neplatí čím více, tím lépe. K tomu, aby sluneční paprsky měly pozitivní vliv na naše zdraví, stačí, abychom denně na slunci trávili pouhých 15 minut. „Lidé se mylně domnívají, že tím, že stráví na slunci několik hodin, se jeho účinky znásobí. Opak je ale pravdou. Čím více času na slunci strávíme bez adekvátní ochrany, tím více si pohráváme i s jeho negativními vlivy, které bohužel ty pozitivní převyšují,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová z lékáren BENU.

NÁSLEDKY NEMUSÍ BÝT VIDĚT HNED

Jedním z nejčastějších negativních vlivů slunce, který poznáme na první pohled, je spálená pokožka nebo fotodermatitida, která se týká až 10 %[1] dospělé populace. „To, že pokožka po nějaké době od spálení zhnědne a nepříjemný pocit pnutí odezní, neznamená, že si poškození nepamatuje. Postupem času se nám mohou objevit pigmentové skvrny, můžeme si vybudovat i jistou formu fotosenzitivity, která se projevuje zvýšenou citlivostí na sluneční záření. Kůže, která je fotosenzitivní, reaguje na slunce zarudnutím, vyrážkou a tvoří se na ní malé puchýřky. Kůže spálená sluncem se neprojevuje jen na povrchu, ale i pod povrchem. Tam totiž dochází k zánětlivým procesům a k nevratnému poškození buněk, které pak v dlouhodobém horizontu může vyústit až v rakovinu kůže,“ vysvětluje Lánová.

V rámci prevence rakoviny kůže je důležité nechat si každý rok, obzvláště před létem, zkontrolovat znaménka, abychom si byli jistí, že se nevyvíjí v něco zhoubného a není potřeba je odstranit. V květnu bude ve vybraných BENU lékárnách probíhat speciální akce Dny Slunce při které si zájemci mohou nechat svá znamínka preventivně vyšetřit, a předejít tak komplikacím.

DŮLEŽITÁ JE KVALITNÍ OCHRANA A SPRÁVNÝ POSTUP

Pokožku je třeba chránit po celý rok, a to i v našich zeměpisných šířkách. „Většina lidí se domnívá, že SPF faktor je potřeba jen u moře a v exotických krajinách, ale i u nás jsou sluneční paprsky velmi silné a člověk se může snadno spálit i s prvním jarním slunkem,“ říká Lánová.

K nejrozšířenějším mýtům, co se používání opalovacích krémů týče je, že krém stačí nanést jen jedenkrát denně. Zde ale platí čím více, tím lépe. Opalovací krém bychom měli nanést půl hodiny před tím, než pokožku vystavíme slunci, a aplikaci bychom měli opakovat každé dvě hodiny. Účinnost krému ovlivňuje i to, zda se zrovna koupeme ve vodě, sportujeme anebo se více potíme. V těchto případech bychom měli krém aplikovat častěji

„V případě ochranných krémů s SPF je důležité dodržovat i doporučované množství tak, abychom nevědomky nesnižovali účinný faktor. Doporučené množství je 2 mg/cm2, což je cca 36 g na dospělého člověka. Pro představu, toto množství odpovídá jednomu velkému panáku [2],“ říká Lánová.

Kromě adekvátního množství je důležité používat kvalitní kosmetiku určenou na opalování. Sázkou na jistotu jsou krémy, které jsou dostupné v lékárnách a jsou klinicky testované. V lékárně se také zákazník může poradit s odborníkem, který výběr přizpůsobí individuálním potřebám pokožky klienta. Mnoho tipů, rad a dalších informací zákazníci najdou v aktuálním Dermokatalogu.

Zdroj: 
[1] https://www.benu.cz/benu-dny-slunce-2022#toc-plusy-a-minusy-opalovani
[2] https://www.benu.cz/benu-dny-slunce-2021#toc-plusy-a-minusy-opalovani

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *