Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Česká asociace streetwork představí nejzajímavější projekty a aktuální trendy v oblasti terénních a nízkoprahových sociálních služeb

Česká asociace streetwork letos slaví výročí 25 let své činnosti. Ve dnech 12. a 13. května pořádá v prostorách Novotného lávky v Praze oborovou konferenci. Vystoupí na ní řada odborníků z oblastí nízkoprahových sociálních služeb, ukončování bezdomovectví, duševního zdraví dětí a dospívajících i dva zahraniční hosté z Izraele a Portugalska. Ve čtvrtek večer asociace vyhlásí držitele každoroční výroční ceny ČASovaná bota.

Téma 11. oborové konference České asociace streetwork zní Výsledky práce a výzvy. Program konference však nebude retrospektivní, ale zaměří se především na současnost a aktuální inspirativní a inovativní projekty v oblasti nízkoprahových a terénních sociálních služeb. „Současná situace spojená se stále rostoucí inflací, zvyšujícími se cenami energií i pokračující válkou na Ukrajině ukazuje, jak potřebná je pro Českou republiku pevná síť sociálních služeb s dostatečnou kapacitou. Rádi bychom na konferenci na konkrétních příkladech i příbězích představili ty nejzajímavější z nich a společně s nimi i výzvy, kterým pracovníci a pracovnice v nich budou v nejbližší době čelit,” přibližuje obsah konference Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork.

Ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček tak ve svém příspěvku představí možnosti samosprávy v ukončování bezdomovectví. Aleš Herzog bude mluvit o  novinkách ze své terénní práce s uživateli návykových látek a zástupci Městské části Praha 7 popíší nové elektronické nástroje, které využívají při své práci – jde o unikátní software pro case management, jehož základními pilíři jsou Karta klienta a Elektronický katalog sociálních služeb.

Jeden ze zahraničních hostů Avner Barkai představí v příspěvku svou metodu Falafel Therapy („Terapie falafelem“), kterou využívá pro budování a posilování vztahů mezi dětmi z nefunkčních rodin žijícími v pobytové péči a těmi, které z ní odešly. Další příspěvky budou věnovány tématům jako Housing first, prevence předčasných odchodů ze vzdělávání, sociální práce v sexbyznysu či na sociálních sítích. Celkem je na konferenci připraveno téměř padesát příspěvků.

Na konci prvního dne konference budou uděleny výroční ceny ČASovaná bota za výjimečnou práci a výsledky v oblasti nízkoprahových sociálních služeb. Ceny jsou udělovány v kategoriích Osobnost roku, Tým roku a Cena Správní rady ČAS za mimořádný počin v oblasti nízkoprahových sociálních služeb.

﹡﹡﹡
Konference se uskuteční tradičně v Praze 1, na Novotného lávce 5. Program bude probíhat v paralelních blocích, celková kapacita bude 250 účastníků. Konference je pořádána v rámci projektů Společně a odborně (reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/19_098/0015188) a Společně a odborně v Praze – podpora spolupráce a kvality nízkoprahových sociálních služeb (reg. č. CZ.03.2.63/0.0/0.0/19_099/0015187) spolufinancovaných Evropskou Unií.
﹡﹡﹡

Na konferenci vystoupí například:
Martin Šimáček – od roku 2020 ředitel Centra sociálních služeb Praha, zakladatel a ředitel Institutu pro sociální inkluzi. V letech 2009–2015 vedl Agenturu pro sociální začleňování, rok byl pověřený řízením Sekce pro lidská práva na Úřadu vlády. V Člověku v tísni pracoval jako ředitel pobočky Programů sociální integrace v Kladně i jako koordinátor pro slovenskou pobočku pracující v romských osadách. Působil také jako překladatel, asistent pedagoga a sociální pracovník pro žadatele o azyl v Británii. Byl poradcem ministryně práce a sociálních věcí, pracoval na ministerstvu školství v sociálních programech ve vzdělávání. Pro nadaci Porticus připravoval programy sociální inkluze pro Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko a Česko.

Viktor Mravčík – dvacet let vedl Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti, odkud odešel vloni pro nesouhlas s vývojem protidrogové politiky v ČR. Je mezinárodně uznávaným expertem, výzkumníkem a autorem mnoha odborných publikací, spolupracovníkem Národního ústavu pro duševní zdraví, vyučuje na Klinice adiktologie. V současné době pracuje jako ředitel výzkumu a vzdělávání ve Společnosti Podané ruce o.p.s.

Artem Vartanyan – streetworker, výzkumný pracovník, manažer a metodik služeb. Ve službách od roku 2002 (komunitní práce, drogový terén, komunitní psychiatrie, odborné řízení,management). Absolvent bakalářského studia Sociální pedagogiky na Univerzitě Hradec Králové .Nyní působí jako vedoucí Pardubického Centra duševního zdraví .Realizátor kvalitativních výzkumů drogových scén, výzkumu z prostředí hazardního hraní, výzkumů a analýz skrytých jevů.

Lenka Hečková – jako právnička a členka expertního týmu České odborné společností pro inkluzivní vzdělávání se zaměřuje zejména na témata související s lidskými právy, rovnými příležitostmi, inkluzí a diskriminací různě znevýhodněných skupin osob. Je aktivní v oblasti společného vzdělávání, podpory mezioborové spolupráce a dětského duševního zdraví. Spolupracuje s Týmy duševního zdraví pro děti a mládež v ORP Kutná Hora, jimž je ČOSIV jedním z odborných partnerů a s projektem Eduzměna, kde je ČOSIV jedním z obsahových partnerů. Je členkou poradního orgánu Ombudsmana pro monitorování práv osob se zdravotním postižením a správní rady Aliance pro individualizovanou podporu. Ve spolupráci s různými pacientskými a rodičovskými organizacemi se dále věnuje individuálnímu sociálněprávnímu poradenství.

Avner Barkai – vedoucí programu zákonného opatrovnictví v organizaci Yeladim z Tel Avivu. S dětmi a dospívajícími pracuje už více než 20 let, původně jako „klasický“ sociální pracovník. V posledních letech pracuje jako vedoucí Izraelské rady pro děti v péči úřadů zákonného opatrovnictví. Izraelská rada je nezisková organizace, která vyvinula jiný model opatrovnictví, řešící emocionální a sociální potřeby dětí, které postrádají přirozené systémy podpory.

Foto: archiv České asociace streetwork

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *