Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Trnavský chléb „Podpažák“ nakrmí celou rodinu. Váží dvě kila a čerstvý vydrží několik dní!

Pekárna v Trnavě u Zlína je v okolí vyhlášená. Denně se tu tři pekařky starají o to, aby přesně v půl šesté ráno byly napečené rozmanité druhy slaného i sladkého pečiva. Zákazníci nedají dopustit na čerstvý chléb, vynikající vdolečky či tradiční frgály a brány pekárny se tak od časného rána netrhnou. Jedním z nejoblíbenějších výrobků je trnavský chléb, zvaný Podpažák. Dvoukilový kousek je vyroben z ryze českých ingrediencí a vyniká křupavou kůrkou a těstem s vláčnou konzistencí. Díky tomu mu byla v roce 2021 udělena známka kvality Regionální potravina ve Zlínském kraji.

Pekárnu v Trnavě provozuje paní Slávka Vraníková. Vedle pekárny jí patří rovněž přilehlý areál, kterému vévodí Pivovar Vraník, kde si vaří vlastní pivo. Součástí objektu je také hospoda, ubytovací zařízení a rekonstruované prostory velké stodoly, jež jsou často vyhledávaným místem pro svatební obřady.

V rukou již čtvrté generace
Naše hospoda byla postavena v roce 1928 manželovým pradědou a od té doby je předávána z generace na generaci. My jsme již čtvrtá,“ vysvětluje Slávka Vraníková. „Jak čas plynul, jsme ji postupně rekonstruovali a přidávali nové služby, abychom návštěvníkům poskytli komplexní zážitek – najdou tak na jednom místě naše vynikající pivo Vraník, k tomu si mohou dát čerstvé pečivo a zároveň se zde ubytovat či oslavit významné rodinné události v naší kouzelné stodole,“ usmívá se Slávka Vraníková. A jedním dechem dodává, že o stodolu je velký zájem a již nyní mají plno až do roku 2023.

Sestry v akci
Pekárna vznikla před desíti lety a Trnavani si její výrobky hned zamilovali. Za úspěchem a oblíbeností pečiva stojí pekařské umění sester Petry Sovjákové a Aleny Kučerové. „V pekárně pracujeme od jejího vzniku a za ta léta už neexistuje mnoho věcí, které bychom nevyzkoušeli upéct,“ usmívá se Petra Sovjáková. Sestry vstávají v půl druhé ráno, aby zadělaly na chleba a další výrobky a bylo vše nachystáno. „Na vstávání jsem si za těch deset let ještě nezvykla,“ směje se Alena Kučerová. Pekárna peče všechny dny v týdnu kromě neděle. To je tedy jediný den, kdy si mohou pekařky přispat. „Já už mám v sobě vnitřní budík, takže se většinou vzbudím ještě před tím, než se mi rozezvoní mobil,“ říká Alena Kučerová. „O to víc si vážíme neděle, kdy si můžeme alespoň jednou za týden pěkně poležet,“ s úsměvem dodává sestra Petra.

Podpažák plněný i zdobený
V pekárně si zákazníci oblíbili široký sortiment křupavého pečiva, kde nechybí tradiční frgály či populární vdolečky – malé svatební koláčky plněné tvarohem s povidly a posypkou na povrchu. Nicméně největším hitem je právě chléb zvaný Podpažák. „Název vymyslel můj manžel. Chleba byl totiž tak velký, že ho musíte vzít do podpaží, abyste ho odnesli,“ vysvětluje Slávka Vraníková. Chléb je vyráběn z lokálních ingrediencí a kvůli své velikosti se peče skoro hodinu a půl, oproti klasickým chlebům, kterým stačí v troubě tři čtvrtě hodiny. „Podpažák si lidé často objednávají i jako originální dárek na různé oslavy, takže jej zákazníkům připravíme zdobený na povrchu a plněný škvarky či uzeninou,“ říká Slávka Vraníková.

Pocta v podobě ocenění Regionální potravina
Tento rok se pekárně Slávky Vraníkové podařilo získat prestižní ocenění Regionální potravina pro Zlínský kraj za chléb Podpažák. Ocenění Regionální potravina získávají každoročně výrobky ze 13 krajů, které musí splnit náročné kvalitativní a chuťové požadavky. Jeho cílem je podpora prodeje lokálních produktů a rozšiřování povědomí o nich mezi konzumenty. „Ocenění nám přineslo obrovskou radost a zároveň povzbuzení do další práce. Po Trnavě už se to rozkřiklo a lidé nám chodí gratulovat,“ popisuje Slávka Vraníková. „Můj manžel, který bohužel již není mezi námi, by byl hrdý. On pro pivovar Vraník i pekárnu dýchal. To on tu vše vybudoval do dnešní podoby. Byl to velký vizionář,“ říká Slávka Vraníková, která má dvě dcery a dvojčata, dva jedenáctileté kluky. „Věřím, že kluci navážou na naše úsilí a hospodu i pekárnu jednou převezme pátá generace,“ usmívá se Slávka Vraníková.

Největší odměnou je spokojený zákazník
Pro nás je největším zadostiučiněním, když vidíme, že zákazníkům naše výrobky chutnají a vracejí se pro ně, to opravdu zahřeje na srdci,“ říká pekařka Alena Kučerová. To potvrzuje i majitelka Slávka Vraníková. „Chceme především udržet nastavené standardy kvality a také šíři sortimentu, která je u nás opravdu rozmanitá. Základem úspěchu jsou naši zaměstnanci, bez kterých si to vůbec neumím představit. Mnoho z nich je tu úplně od začátku. Jsme tu zkrátka jako jedna rodina. Díky nim jsme se dostali až sem a za to jsem jim vděčná,“ doplňuje Slávka Vraníková.

Výrobky z Pivovaru Vraník a přilehlé pekárny lze zakoupit přímo v pekárně či v místních prodejnách.

Další informace o ocenění Regionální potravina, oceněných výrobcích i producentech naleznete na stránkách: www.regionalnipotravina.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *